Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και συμπτώματα


Ευ Ζην
12/11/2021
Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και συμπτώματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Έχεις κράμπες, αλλαγές στη διάθεση ή έντονη πείνα πριν από την περίοδό σου; Ψάχνεις απαντήσεις για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τα συμπτώματα; Δεν είσαι η μόνη. Τα περισσότερα κορίτσια έχουν αυτά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου – ή αλλιώς PMS.

Δες τα σαν έναν τρόπο για το σώμα σου να σε ειδοποιήσει ότι ετοιμάζεται να σου έρθει περίοδος.

 

Ποια είναι τα αίτια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

 

Τα συμπτώματα πριν από την περίοδο προκαλούνται από την αλλαγή στις ορμόνες μέσα στο σώμα σου, η οποία συμβαίνει πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης ή αλλιώς περιόδου. Μία ορισμένη κατηγορία αυτών των ορμονών, οι προσταγλανδίνες, προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα σου, έτσι ώστε να αποβάλει το εσωτερικό τοίχωμά της. Αυτός είναι ο λόγος που έχεις κράμπες, ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

 

Πότε ξεκινά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

 

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους έως και 1 εβδομάδα πριν ξεκινήσει η περίοδός σου. Συνήθως απαλύνονται μετά τις 2 πρώτες μέρες της περιόδου – όταν τείνεις να έχεις τη μεγαλύτερη ροή. Έτσι, αν τα συμπτώματά σου πριν την περίοδο είναι πολύ έντονα κάποιο μήνα, μην ανησυχείς. Θα περάσουν!

 

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο - συμπτώματα:

Ακολουθούν μερικά συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου πριν από την περίοδο, που μπορείς να περιμένεις:

 

 • Κράμπες

  Μπορεί να νιώσεις κράμπες χαμηλά στην κοιλιά ακριβώς πριν και στη διάρκεια της περιόδου σου. Μην ανησυχείς. Δεν είναι κάτι σοβαρό! Δοκίμασε να βάλεις εκεί μία θερμοφόρα για να ανακουφιστείς από την ενόχληση.

   

 • Πονοκέφαλοι και πόνοι στη μέση

  Οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στη μέση είναι επίσης πολύ συνηθισμένα συμπτώματα πριν την περίοδο. Συζήτησε με τους γονείς σου το ενδεχόμενο να έχεις ένα κουτί με απλά παυσίπονα στην τσάντα σου σε περίπτωση που σου έρθει πονοκέφαλος πριν από την περίοδο. 

   

 • Φούσκωμα

  Το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα πριν την περίοδο. Μπορεί να νιώθεις ότι τα ρούχα σου σε στενεύουν λίγο περισσότερο. Μην ανησυχείς. Οφείλεται κυρίως σε κατακράτηση υγρών, είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα περάσει σε λίγες μέρες.

   

 • Αλλαγές στη διάθεση

  Οι αλλαγές στη διάθεση είναι ένα κοινό σύμπτωμα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οι ορμόνες στο σώμα σου μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και την υπομονή σου για πράγματα που κανονικά δεν θα σε πείραζαν. Έτσι, αν νιώθεις ότι όλα πάνε στραβά, μην ανησυχείς. Θα περάσει. Μερικές φορές αυτό που χρειάζεσαι είναι να φροντίσεις να μείνεις λίγο μόνη σου. Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο πιο ευαίσθητη λίγο πριν την περίοδό σου. Μπορεί να νιώθεις ότι τα συναισθήματά σου έχουν «αποδιοργανωθεί» και ότι θέλεις να βάλεις τα κλάματα με το παραμικρό. Πριν βιαστείς να ανησυχήσεις, ρίξε μια ματιά στο ημερολόγιο. Μήπως περιμένεις περίοδο; Αν ναι, πάρε μια βαθιά ανάσα, ηρέμησε και μην ανησυχείς τόσο πολύ για το πώς νιώθεις.

     

 • Σπυράκια

  Το δέρμα σου είναι πολύ ευαίσθητο στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι βγάζεις σπυράκια ακριβώς πριν την περίοδό σου. Δοκίμασε ένα στυπτικό προϊόν καθαρισμού προσώπου για να μειώσεις τη λιπαρότητα και να απαλύνεις τα σπυράκια. 

   

 • Κολπικές εκκρίσεις

  Οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται ακριβώς πριν την περίοδο. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου πριν την έμμηνο ρύση. Μπορεί επίσης να είναι πιο πηχτές και κρεμώδεις. Χρησιμοποίησε ένα σερβιετάκι Always Dailies για να προστατεύσεις το εσώρουχό σου και για πρόσθετη αίσθηση φρεσκάδας! Τα σερβιετάκια Always Dailies είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα, τόσο που σχεδόν ξεχνάς ότι τα φοράς!

   

 • Ευαισθησία στο στήθος
 • Μπορεί να παρατηρήσεις ότι το στήθος σου είναι πιο ευαίσθητο και πονάει πριν σου έρθει η περίοδος. Μπορεί να νιώσεις αυτή την ανεπιθύμητη ενόχληση όταν τρέχεις, αγκαλιάζεις μια φίλη σου ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα όπου το στήθος σου κινείται.

 

Παρατήρησε πώς νιώθεις πριν την περίοδο. Τι συμπτώματα έχεις; Ό,τι κι αν νιώθεις μία φορά το μήνα πριν την περίοδο, είναι τα δικά σου προσωπικά συμπτώματα PMS. Κάθε κορίτσι έχει το δικό του μοναδικό μείγμα από συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μπορεί να έχεις κάποια, όλα ή ακόμα και κανένα (τυχερό κορίτσι!) από όσα διάβασες παραπάνω. Έχεις κάποιο σύμπτωμα που εμφανίζεται κάθε μήνα και που δεν αναφέραμε προηγουμένως; Ίσως να είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα σου για να σε προειδοποιήσει για το τι πρόκειται να συμβεί. 

 

Το να ξέρεις πότε περιμένεις την περίοδό σου μπορεί να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς έγκαιρα για να διαχειριστείς καλύτερα το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τα συμπτώματα. Δοκίμασε να πάρεις μια βαθιά ανάσα πριν μιλήσεις απότομα στη μαμά σου ή να περάσεις λίγο περισσότερο χρόνο γράφοντας στο ημερολόγιό σου για να εκτονώσεις όλα αυτά τα πρόσθετα συναισθήματα που έχεις πριν την περίοδό σου. Και μην ξεχάσεις να έχεις μερικές σερβιέτες Always Platinum στην τσάντα σου για να είσαι προετοιμασμένη όταν τελικά σου έρθει η περίοδος!