Πρακτικές λύσεις για την ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία


Ευ Ζην
4/08/2020
Διάβασε παρακάτω τις συμβουλές μας για την ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία!

Οι «δύσκολες μέρες του μήνα», «κατέβηκαν οι Ρώσοι». Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αποκαλούμε την περίοδο. Τι συμβαίνει, όμως, αν δεν έρχεται μία φορά τον μήνα; Η ακανόνιστη περίοδος είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά στην εφηβεία. Αν λοιπόν αναζητάς πρακτικές λύσεις για την ακανόνιστη περίοδο, σίγουρα δεν είσαι η μόνη.

 

Η μέση διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου είναι 28 ημέρες, που σημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο περίπου κάθε 28 ημέρες. Όμως, αυτός δεν είναι παρά ένας μέσος όρος. Ένας κύκλος μεταξύ 23 και 35 ημερών είναι φυσιολογικός. Οι έφηβες έχουν πολύ συχνά ακανόνιστη περίοδο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

 

Προτού δούμε κάποιες πρακτικές λύσεις για τα προβλήματα της ακανόνιστης περιόδου, ας δούμε τι είναι αυτό που την προκαλεί. Βασική αιτία της ακανόνιστης περιόδου είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις. Ως έφηβη, οι ορμόνες σου δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί και εξομαλυνθεί. Γι’ αυτό και η ακανόνιστη περίοδος είναι τόσο συχνό φαινόμενο στις έφηβες. Κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες σου –εκτός από το αρχικό διάστημα προσαρμογής– είναι η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών ή κάποια ιατρική πάθηση. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.

 

Ας δούμε όμως τώρα μερικές πρακτικές λύσεις για την ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία:

 

1. Κάνε υπομονή

 

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία. Ο βασικός είναι ότι η περίοδός σου έχει ξεκινήσει πρόσφατα. Το σώμα σου μπορεί να χρειάζεται ένα ή δύο χρόνια για να προσαρμοστεί στις νέες ορμόνες και να μπει σε ένα σταθερό, προβλέψιμο πρόγραμμα εμμηνόρροιας. Έτσι, μία από τα πιο αποτελεσματικές πρακτικές λύσεις για την ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία είναι...να περιμένεις. Το σώμα σου θα βρει την άκρη από μόνο του.

 

Αν η περίοδός σου εξακολουθεί να μην έρχεται τακτικά παρόλο που έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την πρώτη φορά που σου ήρθε, ίσως είναι καλό να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να δει αν υπάρχει κάποια ιατρική πάθηση που προκαλεί την αστάθεια της περιόδου σου. Μόλις ανακαλύψετε τη ρίζα του προβλήματος, μπορείτε να αποφασίσετε μαζί ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την ακανόνιστη περίοδο.

 

2. Περιόρισε το στρες

 

Το στρες μπορεί να προκαλέσει χάος στις ορμόνες σου. Και, ξέρεις τι; Οι ορμόνες ελέγχουν τον έμμηνο κύκλο σου. Η μείωση του στρες γενικά στη ζωή σου είναι ένας εξαιρετικός φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της ακανόνιστης περιόδου, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις: Κάνε ένα μπάνιο. Διάβασε ένα βιβλίο. Βγες μια βόλτα. Απόλαυσε την αγαπημένη σου μουσική. Ωραίο δεν ακούγεται;

 

3. Σταμάτα την υπερβολικά αυστηρή δίαιτα

 

Η αυστηρή δίαιτα και η μεγάλη απώλεια βάρους μπορούν να διαταράξουν τον έμμηνο κύκλο σου, προκαλώντας ακανόνιστη περίοδο –ή κάνοντας την περίοδο να σταματήσει εντελώς! Η σωστή διατροφή και διατήρηση υγιούς βάρους –που δεν είναι ούτε πολύ χαμηλό ούτε πολύ υψηλό– είναι μια υγιεινή λύση για το πρόβλημα της ακανόνιστης περιόδου. Αντί να ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα, σκέψου ότι όλα τα σώματα είναι όμορφα με τον δικό τους τρόπο, άσχετα από το σχήμα ή το μέγεθός τους. Κάθε κορίτσι αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο και ρυθμό. Αυτό είναι που μας κάνει μοναδικές –και είναι υπέροχο! Μάθε να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να αγαπάς αυτό που βλέπεις. Όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, όσο πιο πολύ εξασκείσαι σε κάτι, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αποκτάς. Η αυτοπεποίθηση και η αγάπη προς τον εαυτό σου είναι φανταστικοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ακανόνιστης περιόδου.

 

4. Απόφυγε την υπερβολικά έντονη άσκηση

 

Ακανόνιστη περίοδο μπορεί να προκαλέσει και η υπερβολική άσκηση. Ο μετριασμός της άσκησης και της άθλησης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της ακανόνιστης περιόδου. Τα σπορ ανεβάζουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή σου, ενώ σε διατηρούν υγιή. Ωστόσο, αν η άσκηση γίνει υπερβολικά έντονη, επηρεάζει αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημά σου, δηλαδή το σύστημα του οργανισμού σου που ελέγχει τις ορμόνες σου. Μια απλή πρακτική λύση για την ακανόνιστη περίοδο είναι να μην το παρακάνεις με τη γυμναστική.

 

5. Ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή

 

Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι μια ακόμη απλή πρακτική λύση για την ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία. Ο οργανισμός σου λειτουργεί σωστά όταν καταναλώνεις τροφές που του προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, και σωστή λειτουργία του οργανισμού σημαίνει και τακτική περίοδο. Αν η διατροφή σου περιλαμβάνει πάρα πολλούς υδατάνθρακες, δοκίμασε να την εμπλουτίσεις με πράσινα λαχανικά για να γίνει πιο ισορροπημένη.

 

6. Κάνε γιόγκα ή χαλάρωσε

 

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τις ορμόνες σου να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, ομαλοποιώντας τον κύκλο σου. Η γιόγκα δεν σε βοηθά μόνο να ρυθμίσεις τον έμμηνο κύκλο σου, αλλά και να μειώσεις τις εμμηνορροϊκές κράμπες και κάποια από τα συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζονται προτού σου έρθει περίοδος.

 

7. Παρακολούθησε την περίοδό σου

 

Κάτι που εσύ θεωρείς ακανόνιστη περίοδο, μπορεί να μην είναι καν περίοδος. Μπορεί να πρόκειται για αίμα στα μέσα του κύκλου –ροζ ή καφέ σταγόνες αίματος που εμφανίζονται στο εσώρουχό σου ή στο χαρτί όταν σκουπίζεσαι. Πολλά κορίτσια μπερδεύουν το αίμα στα μέσα του κύκλου με την περίοδό τους. Ωστόσο, το αίμα στα μέσα του κύκλου οφείλεται συνήθως σε ορμονικές αλλαγές λόγω της ωορρηξίας –όταν οι ωοθήκες σου απελευθερώνουν ένα ωάριο στη μέση του κύκλου σου. Η παρακολούθηση της περιόδου σου με τη βοήθεια μιας εφαρμογής ημερολογίου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις για ποιο από τα δύο πρόκειται, ώστε να ξέρεις αν όντως χρειάζεται να καταφεύγεις σε κάποια πρακτική λύση για την ακανόνιστη περίοδο στην εφηβεία.

 

Τα σερβιετάκια ALWAYS Dailies προστατεύουν το εσώρουχό σου από τους λεκέδες αίματος στα μέσα του κύκλου και τον αναπάντεχο ερχομό της περιόδου σου. Είναι πολύ εύκαμπτα και άνετα. Για την ακρίβεια, είναι τόσο λεπτά, που μπορεί ακόμα και να ξεχάσεις ότι τα φοράς.