Περίοδος και άγχος


Ευ Ζην
4/08/2020
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει άγχος. Γιατί, όμως;

Τι προκαλεί το άγχος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

Εκτός από τους σωματικούς πόνους, τη μελαγχολική διάθεση και το αίσθημα κόπωσης που νιώθουν κάποια κορίτσια, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν και άγχος. Και τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν λίγο πριν από την περίοδο. Κάποια κορίτσια επίσης αγχώνονται για τους σωματικούς πόνους που ενδέχεται να βιώσουν πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το στρες μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερο άγχος.

 

Τι να κάνεις για να ελαττώσεις το άγχος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφίσεις το άγχος πριν την περίοδο (άγχος του PMS).

1) Μην πιέζεις τον εαυτό σου. Αν γνωρίζεις ότι πρόκειται να σου έρθει περίοδος σύντομα, φρόντισε το πρόγραμμά σου να είναι χαλαρό. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις και να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Μπορείς να βγεις βόλτα, να διαβάσεις, να περάσεις λίγο χρόνο μόνη σου, να κάνεις μπάνιο... Οτιδήποτε βοηθά το μυαλό σου να ηρεμήσει.

2) Απόφυγε την καφεΐνη αν υποφέρεις από άγχος προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σου σύστημα και μπορεί να εντείνει το άγχος και τη νευρικότητα που νιώθεις ήδη. Μπορείς να επιλέγεις αφεψήματα βοτάνων χωρίς καφεΐνη. Ή, ακόμα καλύτερα, ένα μεγάλο ποτήρι νερό! Επιπλέον πλεονέκτημα: το να μείνεις ενυδατωμένη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων συμπτωμάτων προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως το πρήξιμο και οι κράμπες.

3) Αν υποφέρεις από προεμμηνορροϊκό άγχος, ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό να αντιμετωπίσεις τα σωματικά συμπτώματα του PMS, όπως τις κράμπες και το πρήξιμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσεις ακόμα περισσότερο το σώμα σου. Γυμνάσου, κάνε ζεστά μπάνια και πρόσεξε τη διατροφή σου. Η περίοδος και το άγχος του PMS αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα όταν συνοδεύονται από σωματική δυσφορία.

4) Ασκήσου

Η σωματική κίνηση απελευθερώνει ενδορφίνες, φυσικές χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης, ανεβάζουν τη διάθεσή σου και καταπολεμούν το στρες. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη, αρκεί να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και να ανεβάσει λίγο τους παλμούς της καρδιάς σου για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου με φυσικό τρόπο. Κάτι τόσο απλό όσο ένα γρήγορο περπάτημα στη γειτονιά σου είναι αρκετό. Επιπλέον πλεονέκτημα: η ελαφριά άσκηση μειώνει και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Καλό αυτό!

5) Κράτα ημερολόγιο

Η καταγραφή των σκέψεών σου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να καταπολεμήσεις το άγχος πριν την περίοδο. Το να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μπορεί να σε βοηθήσει να δραπετεύσεις από τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων που κατακλύζουν το μυαλό σου όταν έχεις άγχος. Δεν χρειάζεται να το δείξεις σε κανέναν, ούτε χρειάζεται να ξαναδιαβάζεις αυτά που έγραψες. Το ζητούμενο είναι να απομακρύνεις το άγχος από το μυαλό σου και να το μεταφέρεις στο χαρτί.

Αν υποφέρεις από σοβαρές αγχώδεις κρίσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, είναι καλό να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό γιατρό για να λάβεις βοήθεια. Μαζί μπορείτε να καταλήξετε στον κατάλληλο τρόπο για να αντιμετωπίσεις το άγχος πριν την περίοδο (άγχος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου).