Παχυσαρκία, διαβήτης και ακράτεια


Ευ Ζην
30/07/2021

Πώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει υπερδραστήρια κύστη; Μάθε τα πάντα για την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την απώλεια ούρων.

Η ευαίσθητη κύστη, δεν είναι πάντα κάτι απλό. Μπορεί να προκαλείται από πολλές διαφορετικές παθήσεις, από ορισμένους παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να αποφευχθούν, όπως οι ορμονικές αλλαγές και η απώλεια μυϊκής μάζας λόγω της γήρανσης και της εμμηνόπαυσης, η εγκυμοσύνη ή ο τοκετός. Η παχυσαρκία, από την άλλη, είναι ένας παράγοντας που μπορείς να ελέγξεις. Ανακάλυψε πώς συνδέεται με την ακράτεια ούρων και τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς το βάρος σου, τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και το πόσο πιθανό είναι το βάρος σου να επηρεάζει τις διαρροές ούρων.

Παχυσαρκία

Έχεις παρατηρήσει μερικά κιλά παραπάνω σε ορισμένα σημεία; Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετέπειτα της εμμηνόπαυσης. Ας δούμε πώς τα περιττά κιλά μπορούν να επηρεάσουν την ευαίσθητη κύστη σου.

Η ύπαρξη περιττού βάρους στο μεσαίο τμήμα του σώματός σου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου για ακράτεια ούρων. Το υπερβολικό βάρος στην κοιλιακή περιοχή σου, ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, εξασθενίζοντας το πυελικό έδαφος και τις ουρηθρικές δομές, καθιστώντας πιθανότερες τις διαρροές από την ουροδόχο κύστη. Σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, καθημερινές ενέργειες όπως το να φταρνιζόμαστε, να βήχουμε ή να γονατίζουμε, μπορούν να προκαλέσουν διαρροές ακράτειας από προσπάθεια. Εκτιμάται ότι το 46% έως 67% των παχύσαρκων γυναικών εμφανίζουν ακράτεια. Σύμφωνα με έρευνες, η απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή εξάλειψη των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης.

Μίλησε με τον/την ιατρό σου για το πώς μπορείς να ελαττώσεις το βάρος σου και να διαχειριστείς τα συμπτώματα της ευαίσθητης ουροδόχου κύστης, ώστε να απολαμβάνεις μία πιο υγιή, δραστήρια καθημερινότητα.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης και τη σοβαρότητα της ευαισθησίας της ουροδόχου κύστης. Επίσης, το ανθυγιεινό βάρος που συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων, επειδή τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στους μυς του πυελικού εδάφους σου. Όπως και με την ακράτεια που προκαλεί η παχυσαρκία, μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες διαρροής ούρων, αν καταφέρεις να διατηρείς ένα υγιές βάρος. Αυτοί είναι ορισμένοι λόγοι για να διαχειριστείς το βάρος σου και τον κίνδυνο ανάπτυξης ή την πάθηση του διαβήτη, εφόσον έχει εμφανιστεί ήδη.

Ο διαβήτης αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης και τα συνεχή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλούν την απομάκρυνση υγρών από τους ιστούς, ενισχύοντας τη δίψα και την ανάγκη για κατανάλωση υγρών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συχνότερη ούρηση σε γυναίκες με διαβήτη. Ο διαβήτης βλάπτει τα νεύρα, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Ορισμένα φάρμακα για διαβήτη, προκαλούν κατακράτηση υγρών ή βήχα, πράγμα που επιδεινώνει την ευαισθησία της ουροδόχου κύστης. Ο διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που ονομάζεται διαβήτης κύησης, αυξάνει τις πιθανότητες να κυοφορείς ένα μεγάλο μωρό και, κατά συνέπεια, την πίεση στην ουροδόχο κύστη σου.

Αναζήτησε βοήθεια

Ένας απλός τρόπος να ξεκαθαρίσεις αν η παχυσαρκία ή ο διαβήτης επηρεάζουν την ακράτειά σου, είναι το να καταγράφεις την εμπειρία σου σε ένα ημερολόγιο για μία εβδομάδα. Η σωστή ιατρική διάγνωση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή των σωστών πληροφοριών. Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις, μπορείς να βοηθήσεις τον/την ιατρό σου να κατανοήσει την κατάσταση καλύτερα.

Τι συνέβη ακριβώς πριν από τη διαρροή ούρων; Για παράδειγμα, μήπως γέλασες, γονάτισες ή φταρνίστηκες; Είχες πιει κάτι προηγουμένως; Ήσουν σε κίνηση ή καθόσουν όταν συνέβη; Τι ακριβώς έκανες; Τι φάρμακα λαμβάνεις; Έχουν αλλάξει τα συμπτώματά σου με την πάροδο του χρόνου;

Με τις κατάλληλες πληροφορίες και τη δέσμευσή σου για διαχείριση του βάρους σου, εσύ και ο/η ιατρός σου, μπορείτε να διαχειριστείτε την υπερδραστήρια κύστη σας μαζί.

Πάρε τον έλεγχο σήμερα

Η ακράτεια ούρων δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια μέρα, αλλά υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα κιόλας. Μπορείς να διαχειριστείς τις διαρροές ούρων σου, με τα κατάλληλα προϊόντα ακράτειας. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοράς πάνα! Τα μοναδικά μας ALWAYS DISCREET σερβιετάκια, οι ALWAYS DISCREET σερβιέτες και τα ALWAYS DISCREET εσώρουχα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον έλεγχο των διαρροών από την ουροδόχο κύστη, με διακριτικό τρόπο. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας, για να βρεις την προστασία που χρειάζεσαι και να μην ανησυχείς πια για την ακράτεια.