Πέντε συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τα πρώτα σημάδια ακράτειας


Ευ Ζην
7/06/2021

Αν εκδηλώνεις μικρές διαρροές όταν γελάς, βήχεις ή γυμνάζεσαι, δεν είσαι μόνη. Δοκίμασε τις εξειδικευμένες συμβουλές μας για να αντιμετωπίσεις την αδύναμη ουροδόχο κύστη και να ανακτήσεις τον έλεγχο.

Συμβαίνει σε περισσότερες από εμάς σε σχέση με ό,τι φαντάζεσαι: γελάς, φταρνίζεσαι, βήχεις ή γυμνάζεσαι και παρατηρείς τα πρώτα σημάδια ελαφρών διαρροών. Η ακράτεια ούρων είναι μια από τις πρώτες ενδείξεις αδύναμης κύστης.

Πολλές από εμάς, όπως είναι φυσικό, προτιμούμε να κρατάμε για τον εαυτό μας το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε ακράτεια ούρων. Αλλά αυτό σημαίνει ότι νιώθουμε εντελώς μόνες σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η ευαισθησία της κύστης είναι αρκετά συχνή, με μία στις τρεις γυναίκες να εμφανίζει ακράτεια ούρων σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να λάβουν βοήθεια –με τις κατάλληλες συμβουλές, μπορείς να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις μια αδύναμη κύστη και να ξανακερδίσεις την αυτοπεποίθησή σου. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να σε βοηθήσουν να θέσεις την ευαίσθητη κύστη σου και πάλι υπό έλεγχο.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει πέντε συμβουλές για κάθε γυναίκα που εκδηλώνει σημάδια ευαίσθητης κύστης για πρώτη φορά.

1. Είναι καλό να μιλάς για την ακράτεια ούρων

Η αυτοπεποίθησή σου μπορεί να ανέβει, αν λάβεις επιβεβαίωση από ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης. Δοκίμασε να μιλήσεις με μια φίλη ή μια συγγενή σου –τη στιγμή που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αδύναμης ουροδόχου κύστης, θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις πόσες γνωστές σου θα πουν «Το ίδιο παθαίνω κι εγώ!».

Είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον/την ιατρό σου αν αντιμετωπίζεις κάποιας μορφής ακράτεια ούρων. Θα είναι σε θέση να σου προσφέρει τις κατάλληλες συμβουλές και να αποκλείσει τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

2. Παράμεινε σε κίνηση, παρά την ακράτεια ούρων

Ενδεχομένως να μπαίνεις στον πειρασμό να διακόψεις την άθληση, αν η σωματική κόπωση ευνοεί τις διαρροές λόγω αδύναμης κύστης. Ωστόσο, η ενδυνάμωση των μυών του κορμού μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο. Επομένως, αντί να ελαττώσεις τη γυμναστική, αντικατάστησε τις προπονήσεις με μεγάλη καταπόνηση, που ενδέχεται να σου ασκούν πίεση, με ασκήσεις με μικρότερη καταπόνηση, όπως η κολύμβηση ή η ποδηλασία. Η γιόγκα και το πιλάτες μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να ενδυναμώσεις τα σωστά σημεία, χωρίς να πιέσεις πολύ μια ήδη ευαίσθητη κύστη.

3. Ενυδατώσου παρά την ακράτεια

Όταν αντιμετωπίζεις μία αδύναμη κύστη για πρώτη φορά, μπορεί να σου φανεί λογικό να μειώσεις την ποσότητα των υγρών που καταναλώνεις, ώστε να μη χρειάζεται να επισκέπτεσαι τόσο συχνά την τουαλέτα. Ωστόσο, η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να οδηγήσει σε κυστικές λοιμώξεις. Φροντίζοντας την ενυδάτωσή σου, μειώνεις επίσης τις οσμές, γι' αυτό διατήρησε την κύστη σου υγιή, πίνοντας αρκετό νερό και χυμό κράνμπερι.

4. Κάνε ασκήσεις πυελικού εδάφους για έλεγχο της ακράτειας

Με λίγη εξάσκηση, μπορείς να ενδυναμώσεις τους μυς του πυελικού εδάφους σου, που σε βοηθούν να ενδυναμώσεις την κύστη σου και να αποκτήσεις τον έλεγχο της ούρησής σου. Μπορεί να αρκούν μόλις ένα ή δύο λεπτά, αλλά η εκγύμναση αυτών των μυών, τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να μειώσει δραστικά τις διαρροές.

5. Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα για την ακράτεια ούρων

Πολλές γυναίκες κάνουν το λάθος να στρέφονται στις κλασικές σερβιέτες ή σερβιετάκια όταν αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια αδύναμης κύστης. Ωστόσο, μια ειδική σερβιέτα ακράτειας όπως η Always Discreet, μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαρροές ούρων, με τρόπους που δεν μπορεί να το κάνει μια σερβιέτα περιόδου, με προστασία Leakguard και τεχνολογία OdourLock σε όλο το μήκος της, ώστε να νιώθετε φρέσκια και στεγνή όλη μέρα.