Ο οδηγός της πολυάσχολης μαμάς για μια άνετη περίοδο


Ευ Ζην
28/06/2021

Αν και έχεις μάθει να αντιμετωπίζεις τους πόνους περιόδου από την εφηβεία σου, τώρα, εκτός από αυτούς, έχεις να διαχειριστείς και τα παιδιά. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει πέντε βήματα για να σε βοηθήσουμε να βγεις αλώβητη από τις ημέρες της περιόδου!

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια εποχή που θα αποκαλούμε π.π. (προ παιδιών), ίσως είχες την πολυτέλεια να χουχουλιάζεις κάτω από το πάπλωμα, με μια ζεστή θερμοφόρα, όσο περίμενες να περάσουν οι πόνοι περιόδου.

Τώρα, όμως, κάπου ανάμεσα στα πηγαινέλα στο σχολείο, τη δουλειά και τις απαιτήσεις των μικρών, είσαι τυχερή αν βρεις έστω και λίγο χρόνο να χαλαρώσεις, πόσω μάλλον να περάσεις τη μέρα στο κρεβάτι.

Το κλειδί, είναι να βρεις τρόπους να αντιμετωπίσεις τους πόνους και το αίσθημα κόπωσης της περιόδου, χωρίς να τα αφήσεις να επηρεάσουν την ημέρα σου. Να πώς θα το καταφέρεις...

Πες την αλήθεια στα παιδιά σου

Οι ορμόνες σου κάνουν πάρτι, γι' αυτό είναι πιθανό να μην έχεις την ίδια υπομονή με τα παιδιά σας –και με όλους τους άλλους– κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών του μήνα.

Τα παιδιά είναι ευαίσθητα απέναντι στις αλλαγές στη διάθεση, γι' αυτό είναι σημαντικό να τους πεις ότι δεν είσαι ο εαυτός σου λόγω της περιόδου και όχι εξαιτίας της δικής τους συμπεριφοράς. Δώσε τους να καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και ότι χρειάζεσαι την κατανόηση και βοήθειά τους.

Αν είναι υπερβολικά μικρά για να καταλάβουν τι είναι περίοδος, εξηγήσέ τους ότι «η μαμά δεν αισθάνεται πολύ καλά» και ότι, «όπως εσύ τα φροντίζεις όταν δεν είναι εκείνα καλά, θα ήθελες να είναι καλά παιδιά και να σε αφήσουν να ξεκουραστείς μέχρι να νιώσεις καλύτερα».

Νιώσε άνετα

Βεβαιώσου ότι φοράς άνετα, χαλαρά ρούχα, που δεν σε πιέζουν στο στομάχι. Μια μακριά, αμπίρ μπλούζα με ένα κολάν ή ένα μάξι φόρεμα, αποτελούν καλές επιλογές. Τον χειμώνα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα μεγάλο, μαλακό πουλόβερ. Ωστόσο, θυμήσου να φοράς από μέσα κάποιο μπλουζάκι, για την περίπτωση που ζεσταθείς.

Για να μην αισθάνεσαι «δυσάρεστη υγρασία», βεβαιώσου ότι φοράς μια υπερ-απορροφητική σερβιέτα. Oι σερβιέτες Always Platinum με απαλά φτερά, τρισδιάστατο φράγμα LeakGuard, τεχνολογία OdourLock και σχεδιασμό Soft&Fit, σου προσφέρουν εξαιρετική άνεση και προστασία από τις διαρροές & τις οσμές, κάθε στιγμή!

Κάνε ελαφριά γυμναστική

Αν και είναι λογικό να μη θέλεις να πας στο γυμναστήριο, οι ήπιες ασκήσεις διατάσεων μπορούν να σε ανακουφίσουν από τον πόνο. Η γιόγκα είναι μια εξαιρετική λύση, που μπορεί να σε βοηθήσει και με το άγχος.

Αν έχεις μαζί σου τα παιδιά, δοκίμασε να πας μια βόλτα στο πάρκο για λίγο καθαρό αέρα και «έκκριση ενδορφινών», που είναι το παυσίπονο της φύσης.

Φάε σωστά

Ένα είναι το τρόφιμο που όλες θέλουμε να φάμε όταν έχουμε περίοδο: η σοκολάτα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να την απολαύσεις. Ωστόσο, προσπάθησε να επιλέξεις τη σοκολάτα υγείας, καθώς θα ικανοποιήσει τη λιγούρα σου πιο γρήγορα, θα ενισχύσει τη διάθεσή σου, ενώ μπορεί μέχρι και να σε ανακουφίσει από τις κράμπες –κι όλα αυτά, χωρίς την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα της σοκολάτας γάλακτος.

Προσπάθησε να συμπεριλάβεις στα γεύματά σου τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, που όλα βοηθούν στη μείωση των πόνων περιόδου.

Για παράδειγμα, προτίμησε γάλα σόγιας για τα δημητριακά σου ή πρόσθεσε κεράσια και βατόμουρα στο smoothie σου. Επίλεξε μια υγιεινή σαλάτα για μεσημεριανό, με φασόλια, σπανάκι, λαχανίδα, ντομάτες και πιπεριές, και ετοίμασε μακαρονάδα από κολοκύθι για βραδινό. Και, φυσικά, πίνε πολύ νερό.

Εμπιστέψου τα φάρμακα

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μην παίρνουν χάπια για τον πόνο, ωστόσο αν έχεις μπροστά σου μια έντονη ημέρα και οι πόνοι της περιόδου σού προκαλούν δυσφορία, τα παυσίπονα είναι ένας σίγουρος τρόπος να διώξεις το επίμονο άλγος.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη, είναι τα καλύτερα για την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων, όπως είναι οι πόνοι περιόδου, και του πονοκεφάλου. Φρόντισε να διαβάσεις τις οδηγίες, ακολούθησε τη δοσολογία προσεκτικά και μην χρησιμοποιείς ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη μαζί.

Αν δεν μπορείς να μείνεις κουλουριασμένη με μια θερμοφόρα, δοκίμασε ένα αυτοκόλλητο θερμό επίθεμα, που θα βρεις σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, το οποίο θα ανακουφίσει το στομάχι ή τη μέση σου με θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.