Τι πρέπει να γνωρίζετε για το χρώμα των εκκρίσεων


Ευ Ζην
28/09/2022

Οδηγός χρωμάτων κολπικών εκκρίσεων


Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr David Nunns, Σύμβουλο Γυναικολόγο


# Τι πρέπει να γνωρίζετε για το χρώμα των εκκρίσεων


Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν τακτικά λευκές ή διαυγείς κηλίδες στα εσώρουχά τους μετά την εφηβεία, που με τον καιρό μαθαίνουν ότι είναι απλώς κολπικές εκκρίσεις και τίποτα ανησυχητικό.


Όμως, ενώ τις περισσότερες φορές οι εκκρίσεις είναι υγιείς και δείχνουν ότι το σώμα λειτουργεί σωστά, περιστασιακά κάτι μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους, γεγονός που μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί κάτω. Μία από τις βασικές αλλαγές που μπορεί να δείτε είναι το χρώμα των εκκρίσεων. Μπορεί να είναι κάπως περίεργο να κοιτάτε κάτω και να βλέπετε μια διαφορετική απόχρωση από αυτή που έχετε συνηθίσει, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες για το χρώμα που πρέπει να έχουν οι εκκρίσεις κανονικά. Μην φοβάστε! Όπως μπορείτε να δείτε από τον εύχρηστο οδηγό μας παρακάτω, είναι απλό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα χρώματα των εκκρίσεων και τι σημαίνει το καθένα.


# Διαυγείς εκκρίσεις


Οι διαυγείς εκκρίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές σε διάφορα σημεία του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Έχουν διάφορες λειτουργίες, ανάλογα με την υφή τους, αλλά συνήθως σημαίνουν ότι ο κόλπος κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει, οπότε χαλαρώστε και μην ανησυχείτε.


# Λευκές εκκρίσεις


Αυτό είναι το χρώμα εκκρίσεων που πιθανότατα θα βλέπετε πιο συχνά στα εσώρουχά σας. Ανάλογα με την εποχή του μήνα μπορεί να είναι πιο παχύρρευστες, κρεμώδεις, λεπτές ή πιο υγρές, αλλά γενικά είναι αναμενόμενες οι παραλλαγές και απολύτως εντάξει. Η μόνη περίπτωση που οι λευκές εκκρίσεις μπορεί να μην είναι τόσο καλό νέο, είναι αν έχουν κόκκους και θυμίζουν τυρί κότατζ – αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάσχετε από κολπίτιδα. Αυτό θεραπεύεται εύκολα οπότε μην ανησυχείτε, αλλά για σιγουριά επισκεφτείτε το γιατρό σας για έλεγχο. Κατά τα άλλα, το λευκό χρώμα εκκρίσεων είναι φυσιολογικό, οπότε πάρτε το ως ένδειξη καλής υγείας της ευαίσθητης περιοχής.


# Κίτρινες εκκρίσεις


Το κίτρινο χρώμα εκκρίσεων μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, συχνά ανάλογα με την απόχρωση του κίτρινου σε κάθε περίπτωση. Η κρεμώδης υφή των εκκρίσεων με ελαφρώς κίτρινη απόχρωση μπορεί να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Για μερικές γυναίκες, αυτό είναι στην πραγματικότητα το φυσικό χρώμα εκκρίσεων, αντί για το λευκό. Ωστόσο, το έντονο καναρινί κίτρινο μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι έχετε προσβληθεί από ΣΜΝ ή βακτηριακή λοίμωξη. Εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως κολπικός ή πυελικός πόνος ή έντονη οσμή, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τι συμβαίνει, αλλά το καλύτερο είναι να αναζητήσετε συμβουλή από γιατρό για να προσδιορίσετε τα ακριβή αίτια και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.


# Ροζ ή καφέ εκκρίσεις


Συνήθως, οι ροζ ή καφέ εκκρίσεις προκαλούνται από μικρή ποσότητα αίματος που αναμιγνύεται με τις εκκρίσεις και δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν. Ίσως πρόκειται να ξεκινήσει, ή μόλις τελείωσε η περίοδός σας, έχετε αλλάξει μέθοδο αντισύλληψης ή έχετε γεννήσει πρόσφατα. Πολύ περιστασιακά μπορεί να υπάρχει πιο σοβαρός λόγος, οπότε αν το χρώμα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα που σας απασχολούν, είναι πάντα καλύτερο να το ελέγξετε.


# Πράσινες εκκρίσεις


Τα πιο πιθανά αίτια αυτού του είδους εκκρίσεων είναι κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Και τα δύο απαιτούν επίσκεψη στον γιατρό. Να θυμάστε ότι το «φυσιολογικό χρώμα εκκρίσεων» διαφέρει από άτομο σε άτομο και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γνωρίζετε το σώμα σας και τον κύκλο εκκρίσεων που είναι μοναδικός για εσάς. Όποιο κι αν είναι το χρώμα όμως, με τα σερβιετάκια Always Dailies μπορείτε να αποκτήσετε μια αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί όλη την ημέρα. Τα λευκά σερβιετάκια σάς επιτρέπουν επίσης να βλέπετε καθαρά το χρώμα των εκκρίσεών σας, να το συνηθίζετε και να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές.