Μη φυσιολογική αιμορραγία περιόδου


Ευ Ζην
24/09/2021
Ποια θεωρείται φυσιολογική αιμορραγία και ποια μη φυσιολογική; Απαντάμε στις απορίες σου!

Ο ερχομός της περιόδου σου δείχνει ότι είσαι υγιής και ότι το αναπαραγωγικό σου σύστημα λειτουργεί όπως πρέπει. Ωστόσο, οι αποκλίσεις στον κύκλο σου μπορεί να σου προκαλέσουν ανησυχία. Μήπως η περίοδός σου δεν είναι φυσιολογική; Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Το παν είναι η σωστή ενημέρωση. Για να μην αγχώνεσαι, σε αυτό το άρθρο θα σου εξηγήσουμε ποια είναι η μη φυσιολογική περίοδος, η φυσιολογική και μη φυσιολογική αιμορραγία καθώς και τις μεταξύ τους διαφορές.

 

Τι θεωρείται φυσιολογική αιμορραγία περιόδου

Κατά κανόνα, ο έμμηνος κύκλος σου διαρκεί 28 ημέρες, που σημαίνει ότι η περίοδός σου έρχεται περίπου μία φορά τον μήνα. Η διάρκεια του έμμηνου κύκλου σου εξαρτάται από τον οργανισμό σου και μπορεί να διαφέρει πολύ σε σχέση με τις φίλες σου, ωστόσο οποιαδήποτε διάρκεια μεταξύ 21 και 35 ημερών θεωρείται φυσιολογική. Μη φυσιολογική εμμηνόρροια είναι η έμμηνος ρύση που εμφανίζεται έξω από αυτό το χρονικό πλαίσιο –με άλλα λόγια, όταν η περίοδός σου έρχεται υπερβολικά συχνά ή υπερβολικά σπάνια.

Η περίοδος συνήθως διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Αν αιμορραγείς για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, αυτό θεωρείται μη φυσιολογική αιμορραγία περιόδου. Επίσης, αν η ροή της περιόδου σου είναι πάρα πολύ μεγάλη –τόσο ώστε η σερβιέτα σου να γεμίζει εντελώς μέσα σε μία ώρα– αποτελεί και αυτό σημάδι μη φυσιολογικής αιμορραγίας περιόδου.

 

Αίμα στα μέσα του κύκλου

Ακριβώς πριν να έρθει η περίοδός σου μπορεί να εμφανίσεις μικρή αιμορραγία με τη μορφή κηλίδων. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και δεν αποτελεί πρόβλημα. Το αίμα έχει ροζ ή καφέ χρώμα και μπορεί να το δεις στο χαρτί υγείας αφού σκουπιστείς, ή στο εσώρουχό σου. Μιλάμε για λιγοστή ποσότητα ροζ ή καφέ αίματος, ικανή να δημιουργήσει μια κηλίδα σε ένα ανοιχτόχρωμο εσώρουχο. Μπορεί να σε ανησυχήσει αν δεν γνωρίζεις τι είναι. Ωστόσο, το απλό αίμα στα μέσα του κύκλου δεν ταυτίζεται με τη μη φυσιολογική αιμορραγία περιόδου.

Είναι σημαντικό να ξεχωρίζεις το αίμα στα μέσα του κύκλου από τη μη φυσιολογική αιμορραγία. Αν η αιμορραγία σου είναι τόσο έντονη ώστε να γεμίζει το εσώρουχό σου και δεν έχει φτάσει η ώρα για την περίοδό σου, πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Αν εμφανίζεις κηλίδες αίματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο σερβιετάκι όπως τα ALWAYS Dailies. Τα σερβιετάκια έχουν την ίδια λειτουργία με τις σερβιέτες, αλλά είναι πολύ πιο λεπτά και εύκαμπτα, γι’ αυτό και είναι ιδανικά για τις ημέρες που η σερβιέτα είναι υπερβολική, αλλά εξακολουθείς να χρειάζεσαι κάτι για προστασία. Για την ακρίβεια, είναι τόσο λεπτά και εύκαμπτα που σχεδόν δεν θα καταλαβαίνεις ότι τα φοράς.

 

Αιτίες μη φυσιολογικής αιμορραγίας περιόδου

Η μη φυσιολογική αιμορραγία περιόδου μπορεί να σε προβληματίζει, ειδικά αν δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό που την προκαλεί. Η μη φυσιολογική αιμορραγία είναι αποτέλεσμα διαταραχής στις ορμόνες που ελέγχουν τον αναπαραγωγικό κύκλο σου, όπως το πότε θα έρθει η περίοδός σου και πόσο θα διαρκέσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ορισμένες από τις πιθανές αιτίες αυτών των ορμονικών διαταραχών για να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει.

 • Το σωματικό βάρος σου είναι υπερβολικά χαμηλό
 • Το σωματικό βάρος σου είναι υπερβολικά υψηλό
 • Υποφέρεις από έντονο άγχος
 • Ιατρικές παθήσεις που διαταράσσουν τον ορμονικό κύκλο σου.

Η συμβουλή μας είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου!

 

Διάφορα είδη μη φυσιολογικής έμμηνου ρύσης και αιμορραγίας

 • Η περίοδός σου δεν έρχεται τακτικά
 • Η περίοδός σου δεν έχει έρθει για τρεις μήνες στη σειρά
 • Νιώθεις ακραίο ή έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σου ή τις προηγούμενες ημέρες
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

 

Σημάδια μη φυσιολογικής αιμορραγίας περιόδου

Παρακάτω θα δεις ορισμένα σημάδια μη φυσιολογικής περιόδου που χρειάζονται προσοχή:

 • Η περίοδός σου διαρκεί περισσότερες από 7 ημέρες
 • Η ποσότητα του αίματος είναι αρκετή για να γεμίσει μια σερβιέτα ή ένα ταμπόν την ώρα για περισσότερες από δύο ώρες στη σειρά
 • Εμφανίζεις ξαφνικά κύματα έντονης ροής
 • Αιμορραγείς για μία εβδομάδα ή και περισσότερο
 • Αναγκάζεσαι να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αλλάξεις σερβιέτα

Αν εμφανίζεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μη φυσιολογικής περιόδου, μπορεί να σημαίνει ότι πάσχεις από μηνορραγία. Μίλα με τον γιατρό σου για να σου δώσει συμβουλές.