Λευκές εκκρίσεις: Αίτια, πρόληψη και θεραπεία


Ευ Ζην
28/09/2022

Λευκές εκκρίσεις: Αίτια, πρόληψη και θεραπεία


Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr David Nunns, Σύμβουλο Γυναικολόγο


Εάν υπάρχει ένας τύπος κολπικών εκκρίσεων που προκαλεί συχνά σύγχυση σε όλους, αυτές είναι οι λευκές εκκρίσεις. Είναι φυσιολογικές; Δεν είναι; Τι προκαλεί τις λευκές εκκρίσεις; Είμαι υγιής εάν τις έχω; Τόσο πολλές ερωτήσεις – αλλά και πολλές απαντήσεις!


Καταρχάς, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι εκκρίσεις είναι μια υγιής σωματική λειτουργία που κρατά τα πάντα, εκεί χαμηλά, σε λειτουργική κατάσταση. Ουσιαστικά αποτελούν ένα μείγμα βλέννας και εκκρίσεων που δημιουργούνται από τον τράχηλο και τον κόλπο για να διατηρούν το σώμα σε υγιή κατάσταση λειτουργίας. Μέχρι εδώ, όλα τέλεια! Τώρα, ας το αναλύσουμε λίγο πιο τεχνικά (όχι πάρα πολύ!)


# Τι είναι οι «φυσιολογικές» εκκρίσεις;


Οι «φυσιολογικές» εκκρίσεις διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά γενικά οι περισσότερες είναι φυσιολογικές, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μία από τις πιο κοινές ανησυχίες σχετικά με τις κολπικές εκκρίσεις είναι το χρώμα τους και πώς πρέπει να μοιάζει κανονικά.


Πολλές αναρωτιόμαστε στα πρώτα χρόνια που αλλάζει το σώμα μας, αν η κρεμώδεις, παχύρρευστες, υγρές, [συμπληρώστε το κενό], λευκές εκκρίσεις ήταν φυσιολογικές. Η απάντηση, σχεδόν πάντα, ήταν «ναι, απολύτως φυσιολογικές, μην πανικοβάλλεσαι!»


Δυστυχώς όμως, οι λευκές εκκρίσεις μπορούν να ξεγελάσουν. Εάν έχετε λευκές εκκρίσεις, τα αίτια μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, από απλώς ένα φυσικό μέρος του μηνιαίου κύκλου σας, μέχρι και κολπίτιδα. Ουσιαστικά, μπορεί να είναι σημάδι ότι όλα πάνε καλά ή ότι κάτι δεν πάει και τόσο. Μπερδεμένο; Σε τελική ανάλυση, αυτό που σημαίνουν, εξαρτάται από άλλους παράγοντες.


# Ας γυρίσουμε στα βασικά: Τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις;

 

Οι εκκρίσεις είναι μια ουσία που μοιάζει με βλέννα και παράγεται από τους αδένες του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, ως μέρος της προσπάθειας του σώματος να παραμείνει καθαρό, υγιές και προστατευμένο από λοιμώξεις.


Τις περισσότερες φορές είναι μια διαυγής, κολλώδης ουσία, όμως σε διαφορετικά σημεία του μηνιαίου κύκλου – και στη ζωή μας – οι εκκρίσεις μπορούν να αλλάξουν χρώμα, υφή και μυρωδιά. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι απλά η λειτουργία των ορμονών του σώματος, και κάθε αλλαγή στις εκκρίσεις είναι αποτέλεσμα αυτής.


# Τι προκαλεί τις λευκές εκκρίσεις;


Το πιο πιθανό αίτιο λευκών εκκρίσεων είναι μια αλλαγή στις ορμόνες σας. Τα επίπεδα αλλάζουν συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα ανάλογα με το τι χρειάζεται ο οργανισμός σε ένα συγκεκριμένο σημείο, οπότε μια μικρή ποσότητα λευκών εκκρίσεων, ειδικά στην αρχή ή στο τέλος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, είναι απολύτως φυσιολογική.


Το πιο συχνό αίτιο που προκαλεί λευκές εκκρίσεις είναι η προετοιμασία του σώματος για την περίοδό σας. Για μερικές ημέρες στο τέλος του κύκλου και την αρχή του επόμενου, μπορεί να δείτε τις διαυγείς υγρές εκκρίσεις να γίνονται λευκές και γαλακτώδεις, να αυξάνεται η ποσότητα τους και η υφή να γίνεται πιο παχύρρευστη.


Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα απελευθερώνει περισσότερα οιστρογόνα. Η τεχνική ονομασία αυτών των εκκρίσεων είναι λευκόρροια. Δεν πρέπει να σας προκαλεί καμία ανησυχία, το σώμα ξέρει καλά τι κάνει.


Ένα ακόμη αίτιο που προκαλεί λευκές εκκρίσεις είναι το κύμα προγεστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος μετά την ωορρηξία και την απελευθέρωση των ωαρίων. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, οπότε αν εντοπίσετε λευκές εκκρίσεις στο εσώρουχό σας ή όταν σκουπίζεστε, να ξέρετε ότι όλα είναι καλά.


# Οι λευκές εκκρίσεις ως πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης


Οι λευκές εκκρίσεις μπορούν να είναι και πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης, καθώς παράγονται σε μεγαλύτερη ποσότητα για να διατηρηθεί καθαρός ο κόλπος. Μέσω της αποτελεσματικής έκπλυσης του κόλπου, δρουν για να αποτρέψουν τυχόν λοιμώξεις από το να πλησιάσουν, μέσα από τη μήτρα, στο μωρό. Βλέπετε πόσο ιδιοφυές είναι το σώμα;


# Πότε είναι πρόβλημα οι λευκές εκκρίσεις;

 

Δυστυχώς, οι λευκές εκκρίσεις δεν είναι πάντα καλό σημάδι. Από μόνες τους, είναι απολύτως φυσιολογικές. Όταν όμως συνοδεύονται με χαρακτηριστική οσμή, χρειάζονται προσοχή, ειδικά εάν η μυρωδιά θυμίζει ψάρι ή ζύμη.


Εάν επίσης εντοπίσετε άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν – ιδιαίτερα λευκές εκκρίσεις που συνοδεύονται από φαγούρα, πόνο, ερεθισμό στην περιοχή ή υφή με κόκκους – καλό θα ήταν να εξεταστείτε από γιατρό .


# Κολπίτιδα


Ένα αίτιο που προκαλεί λευκές, παχύρρευστες εκκρίσεις μπορεί να είναι η κολπίτιδα – αλλιώς γνωστή ως κολπική μυκητίαση. Αυτό είναι πιθανό εάν η παχύρρευστη υφή των εκκρίσεων θυμίζει τη σύσταση του τυριού κότατζ, έχουν μέσα τους κομματάκια, πιθανώς με μυρωδιά που θυμίζει ζύμη και συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως φαγούρα στην περιοχή.


Δεν χρειάζεται να είστε σεξουαλικά ενεργή για να το έχετε. Εάν πιστεύετε ότι οι λευκές σας εκκρίσεις οφείλονται σε αυτό, αναζητήστε άμεσα θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει μια κρέμα ή τζελ για να το αντιμετωπίσετε. Μην ανησυχείτε: πολλές γυναίκες το περνούν αυτό στη ζωή τους και μπορεί να λυθεί σε λίγες εβδομάδες με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.


# Βακτηριακή λοίμωξη


Εάν παρατηρήσετε ότι η λευκές εκκρίσεις σας αναδύουν μια έντονη οσμή που θυμίζει ψάρι, μπορεί να έχετε κάποια βακτηριακή λοίμωξη ή βακτηριακή κολπίτιδα (όπου αναπτύσσονται πάρα πολλά βακτήρια στον κόλπο σας). Αυτό συνήθως συνοδεύεται από υγρές λευκές εκκρίσεις. Ακριβώς όπως και η κολπίτιδα, δεν χρειάζεται να είστε σεξουαλικά ενεργοί για να το αναπτύξετε. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία.


# Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα


Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια μπορεί να προκαλεί παχύρρευστες λευκές εκκρίσεις και να συνοδεύεται από έντονη οσμή ή πόνο στην πυελική περιοχή. Θα πρέπει να το ελέγξετε και να το αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό.


# Πώς μπορώ να ελαττώσω τις λευκές εκκρίσεις;


Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε την σταθερή ισορροπία του pH του κόλπου και αυτό με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λευκών εκκρίσεων.


  • Χρησιμοποιήστε σαπούνι χωρίς άρωμα ή με ήπιο άρωμα για να καθαρίζετε την περιοχή καθημερινά

  • Χρησιμοποιήστε μωρομάντιλα για να απομακρύνετε τις υπερβολικές εκκρίσεις, πάντα από μπροστά προς τα πίσω

  • Μην κάνετε κολπικές πλύσεις

  • Αλλάζετε τακτικά τα εσώρουχά σας και όποτε είναι δυνατόν προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα αντί για συνθετικά υλικά


# Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις λευκές εκκρίσεις;


Εάν δεν προκαλείται από άλλα αίτια εκτός από τον φυσικό κύκλο του σώματός σας, τότε μην ανησυχείτε! Εάν σας ενοχλούν οι λεκέδες και η αίσθηση υγρασίας, χρησιμοποιήστε τα σερβιετάκια Always Dailies, ειδικά σε περιόδους που η ποσότητα των εκκρίσεων είναι μεγαλύτερη. Σας απελευθερώνουν από την ανησυχία και αφήνουν αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας. Καθώς έχουν ελεγχθεί δερματολογικά, είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση.


# Πώς να παρακολουθείτε τις αλλαγές στις εκκρίσεις σας


Το βασικό που πρέπει να θυμάστε σε όλα αυτά είναι ότι αυτό που θεωρείτε «φυσιολογικό» για εσάς, δεν είναι ίδιο για όλους. Μάθετε τον δικό σας κύκλο, καθώς οι αλλαγές σε αυτόν μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το τι συμβαίνει στο σώμα σας.


Μπορείτε και να κρατάτε ημερολόγιο με το είδος των εκκρίσεων που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια ενός τυπικού μήνα, ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε και να εντοπίζετε πιο εύκολα αλλαγές ή πιθανά προβλήματα. Αυτό θα βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει στην ευαίσθητη περιοχή και, η αλήθεια είναι, ότι αυτό δεν είναι ποτέ κακό, σωστά;!