Κολπίτιδα και εκκρίσεις: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία


Ευ Ζην
14/12/2023

Κολπίτιδα και εκκρίσεις: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία


Τι είναι η κολπίτιδα; Η κολπική φλεγμονή προκαλείται από μικροοργανισμούς  και βακτήρια. Η ανάπτυξη της βακτηριακής κολπίτιδας και της μυκητιασικής κολπίτιδας δεν εξαρτάται μόνο από τη συμμετοχή των μικροοργανισμών και των βακτηρίων, αλλά και από την τρέχουσα βιολογική κατάσταση του κόλπου, η οποία επηρεάζεται κυρίως από την ορμονική λειτουργία των ωοθηκών.

 

Τι όψη έχουν οι εκκρίσεις κολπίτιδας;

1. Πώς αναγνωρίζετε τις εκκρίσεις κολπίτιδας;

2. Ποια είναι η κύρια αιτία της κολπίτιδας;

3. Υπάρχουν άλλοι λόγοι που μπορεί να έχω εκκρίσεις που μοιάζουν με τυρί κότατζ;

4. Τι γίνεται σε περίπτωση που έχω διαφορετικό χρώμα εκκρίσεων κολπίτιδας;

5. Πώς μπορώ να αποτρέψω την επανεμφάνιση της κολπίτιδας;

6. Πώς προκαλείται η κολπίτιδα;

7. Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχω κολπίτιδα;

8. Ποια είναι η θεραπεία για τις εκκρίσεις κολπίτιδας;

9. Τι μορφή θα πρέπει να έχουν οι εκκρίσεις μετά τη θεραπεία;

1.  Χρησιμοποιήστε σερβιετάκια για την αντιμετώπιση των εκκρίσεων κολπίτιδας

 

Τι όψη έχουν οι εκκρίσεις κολπίτιδας;

 

Σίγουρα το να ανακαλύψετε στην τουαλέτα ότι έχετε εμφανίσει κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν έντονα με τυρί κότατζ στην όψη, δεν είναι το πιο όμορφο συναίσθημα.

Ωστόσο, η αιτία αυτών των εκκρίσεων αποτελεί μια από τις πολυσυζητημένες και πιο συχνές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς είναι η κολπίτιδα και πώς να την αναγνωρίσετε; Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας τις λεπτομέρειες.

 

Τα καλά νέα είναι ότι το σώμα σας  ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά, και γενικά πρόκειται για κάτι που μπορεί να διορθωθεί εύκολα, επομένως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα – και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Παρακάτω έχουμε μαζέψει τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις για την κολπίτιδα και τα συμπτώματα της!


1. Πώς αναγνωρίζετε τις εκκρίσεις κολπίτιδας;

Παρόλο που οι λευκές εκκρίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, η υφή τους θα πρέπει να είναι ίδια παντού, χωρίς σβόλους – είτε είναι κολλώδεις, λεπτές, ελαστικές ή πιο παχύρρευστες. Όταν συναντάμε μια περίπτωση εκκρίσεων με σβόλους, δεν είναι το πιο ευχάριστο νέο και σπάνια πρόκειται για θετική ανακάλυψη.

Το πιο κοντινό πράγμα με το οποίο μπορούμε να συγκρίνουμε την όψη τους είναι το τυρί κότατζ (και ζητάμε συγγνώμη εάν καταστρέψαμε για πάντα το αγαπημένο σας συνοδευτικό για τις γεμιστές πατάτες!) Αλλά εάν αυτό που βλέπετε στο εσώρουχό σας ή στο χαρτί υγείας, όταν σκουπίζεστε μετά την επίσκεψή σας στην τουαλέτα, είναι ένα παχύρρευστο τυρόπηγμα με λευκά κομματάκια, τότε μάλλον πρόκειται για αυτό που συζητάμε εδώ.

Άλλα σημάδια ότι μπορεί να το έχετε περιλαμβάνουν φαγούρα στην περιοχή, πόνο ή πρήξιμο και τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή της ούρησης. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια δυσοσμία που θυμίζει μαγιά στα εσώρουχά σας.

2. Ποια είναι η κύρια αιτία της κολπίτιδας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να καταλήξετε με τέτοιου είδους περίεργες εκκρίσεις, όμως η κύρια αιτία εκκρίσεων που μοιάζουν με τυρί κότατζ είναι η κολπική μυκητίαση – ή η καντιντίαση.

Η κολπίτιδα εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο, επιτρέποντας σε έναν μύκητα να αναπτυχθεί. Αυτοί οι μύκητες βρίσκονται φυσικά μέσα στο σώμα και είναι εντελώς ακίνδυνοι, έως ότου οι νέες συνθήκες τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν.

Ευδοκιμούν σε υγρό, ζεστό περιβάλλον και είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν εάν έχετε διαβήτη, είστε έγκυος, παίρνετε αντιβιοτικά ή έχετε ερεθισμένο ή ταλαιπωρημένο δέρμα στην περιοχή. Μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα κι αν δεν είστε σεξουαλικά ενεργή.


Η κολπική βακτηριακή χλωρίδα διαταράσσεται επίσης από την κολίτιδα - για παράδειγμα μέσω διάρροιας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης λόγω της μεταφοράς βακτηρίων από τον πρωκτό στην περιοχή του κόλπου. Η λήψη αντιβιοτικών για την πάθηση αυτή μπορεί επίσης να διαταράξει την κολπική χλωρίδα και να προκαλέσει κολπίτιδα.


3. Υπάρχουν άλλοι λόγοι που μπορεί να έχω εκκρίσεις που μοιάζουν με τυρί κότατζ;

Ο άλλος κύριος λόγος για τις εκκρίσεις που μοιάζουν με τυρί κότατζ είναι κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Η βασική διαφορά με αυτές τις εκκρίσεις είναι ότι, σε αντίθεση με την μυκητίαση, το πιθανότερο είναι ότι θα συνοδεύονται από μια έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά που θυμίζει ψάρι.

4. Τι γίνεται σε περίπτωση που έχω διαφορετικό χρώμα εκκρίσεων κολπίτιδας;

Η πιο κοινή μορφή μοιάζει με λευκό τυρί κότατζ, αλλά μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις άλλου χρώματος. Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή του τι μπορείτε να περιμένετε από αυτές:

  • Εκκρίσεις κολπίτιδας ροζ χρώματος: γενικά ένα σημάδι ότι έχετε λίγο αίμα αναμεμειγμένο με τις εκκρίσεις, που επηρεάζει το χρώμα των εκκρίσεων. Τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας ενδέχεται να έχουν ερεθιστεί από τη μόλυνση, προκαλώντας ελαφρά αιμορραγία. Μην εκπλαγείτε αν οι εκκρίσεις γίνουν ροζ μετά τη θεραπεία, καθώς η κρέμα θεραπείας μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρή ποσότητα αίματος στις εκκρίσεις.
    Διαφορετικά, μπορεί απλώς να πλησιάζει η περίοδός σας και να εμφανίζονται μικρές ποσότητες αίματος. Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά αν συνεχιστεί, καλύτερα να το ελέγξετε.

  • Εκκρίσεις κολπίτιδας κίτρινου ή πράσινου χρώματος: μπορεί να γίνουν κίτρινες εάν οι εκκρίσεις σας έχουν φυσιολογικά μια ωχροκίτρινη ή κρεμώδη απόχρωση. Αλλά πιο πιθανό, στην περίπτωση εκκρίσεων πράσινου χρώματος, είναι ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό, είτε κολπίτιδα είτε κάτι άλλο.

Αυτά τα χρώματα συνήθως φανερώνουν την ύπαρξη κάποιας βακτηριακής λοίμωξης ή ΣΜΝ και θα πρέπει εξεταστούν από γιατρό ή σε μια κλινική σεξουαλικής υγείας.

Πιθανότατα έχετε ακούσει ορισμένες φυσικές θεραπείες για την κολπική μυκητίαση – μηλόξυδο, προβιοτικό γιαούρτι, λάδι από δέντρο τσαγιού, σκόρδο, βιταμίνη C… αλλά τελικά – και ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζετε – θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Η θεραπεία από επαγγελματίες υγείας συνήθως συνεπάγεται αντιμυκητιακό φάρμακο, με τη μορφή δισκίου ή κρέμας και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Εάν η αιτία είναι κάποιο ΣΜΝ, ο γιατρός θα καθορίσει ποιο είναι και θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Στο μεταξύ, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από ένα μέρος της ταλαιπωρίας φορώντας τα σερβιετάκια Always Dailies. Θα εμποδίσουν τις εκκρίσεις από το να λερώσουν τα εσώρουχά σας και σε περίπτωση ΣΜΝ, η αρωματική εκδοχή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της δυσοσμίας.

Μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς οι κρέμες και τα δισκία μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον εκκρίσεις. Είναι δερματολογικά ελεγμένα, επομένως είναι απολύτως ασφαλές να τα φοράτε καθημερινά.

5. Πώς μπορώ να αποτρέψω την επανεμφάνιση της κολπίτιδας;

Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας για μυκητίαση ή ΣΜΝ.

  • Κάντε έρευνα σχετικά με αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να βελτιώσετε τις πιθανότητες να απαλλαγείτε από τη λοίμωξη και να αποτρέψετε την ανάγκη μελλοντικής θεραπείας για εκκρίσεις κολπίτιδας

  • Προτιμήστε ντους αντί για μπάνιο, πλύνετε την περιοχή χρησιμοποιώντας μαλακτικές κρέμες (όπως E45) αντί για σαπούνι και στεγνώστε καλά στο τέλος

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν φοράτε συνέχεια στενά, συνθετικά εσώρουχα, αλλά δοκιμάστε στη θέση τους άνετα βαμβακερά

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρώματα ή αποσμητικά στην περιοχή και μην κάνετε κολπικές πλύσεις, καθώς αυτό μπορεί να ωθήσει περαιτέρω τις λοιμώξεις στο εσωτερικό της μήτρας, καθιστώντας τις πιο επικίνδυνες

  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά την ερωτική επαφή.

6. Πώς προκαλείται η κολπίτιδα;

Κατά βάση, όλες οι γυναίκες έχουν κάποια κύτταρα ζυμομύκητα στον κόλπο τους, και αυτό είναι απολύτως καλό και αβλαβές. Όμως, εάν η ισορροπία διαταραχθεί και τα κύτταρα ζυμομύκητα πολλαπλασιαστούν, δημιουργούνται προβλήματα και ενδέχεται να ξεκινήσει μια μόλυνση. Μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα κι αν δεν είστε σεξουαλικά ενεργή.

7. Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχω κολπίτιδα;

Όταν πάσχετε από κολπίτιδα, μπορεί να παρατηρήσετε ασυνήθιστο πόνο ή αίσθημα καύσου (τσούξιμο) στην περιοχή, καθώς και έντονη φαγούρα. Εάν πιστεύετε ότι είναι αυτό που έχετε, η συμβουλή είναι να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας παρέχει την κατάλληλη θεραπεία για να το λύσετε γρήγορα και εύκολα.

Το συνηθισμένο χρώμα εκκρίσεων κολπίτιδας είναι λευκό. Οι εκκρίσεις πιθανότατα θα είναι πιο παχύρρευστες από το κανονικό, με σβόλους. Συνήθως η μυρωδιά δεν είναι έντονη, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε μια οσμή μαγιάς.

8. Ποια είναι η θεραπεία για τις εκκρίσεις κολπίτιδας;

Εάν είναι η πρώτη φορά που υποφέρετε από μυκητίαση, η βασική συμβουλή είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει εάν είστε έγκυος, εάν η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα ή εάν είστε κάτω των 16 ή άνω των 60 ετών. Εάν η κολπίτιδα είναι κάτι που έχετε περάσει στο παρελθόν, μια επίσκεψη στο φαρμακείο μπορεί να είναι αρκετή.

Θα λάβετε ένα αντιμυκητιακό δισκίο ή κρέμα για τη θεραπεία της λοίμωξης και οι εκκρίσεις θα πρέπει να σταματήσουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Λάβετε υπόψη ότι το ίδιο το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει προσωρινά επιπλέον εκκρίσεις.


9. Τι μορφή θα πρέπει να έχουν οι εκκρίσεις μετά τη θεραπεία;

Μην ανησυχήσετε εάν εντοπίσετε λευκές εκκρίσεις μετά από θεραπεία για την κολπίτιδα, καθώς μπορεί απλά να είναι μέρη του φαρμάκου που αποβάλλονται από το σώμα σας μέσω των εκκρίσεων. Διαφορετικά, η κατάσταση μπορεί να έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό και να βρίσκεστε στο σημείο του κύκλου σας όπου οι λευκές εκκρίσεις είναι αναμενόμενες.

Φυσικά, εάν οι εκκρίσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται με σβόλους ή αν ανησυχείτε ότι εξακολουθούν να είναι εκκρίσεις κολπίτιδας, κλείστε νέο ραντεβού με το γιατρό και μεταφέρετε τις ανησυχίες σας.

Εκκρίσεις κολπίτιδας κίτρινου χρώματος είναι πιθανές εάν οι εκκρίσεις σας έχουν φυσιολογικά μια ωχροκίτρινη ή κρεμώδη απόχρωση. Αλλά πιο πιθανό, στην περίπτωση εκκρίσεων πράσινου χρώματος, είναι ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό (είτε κολπίτιδα είτε κάτι άλλο). Αυτά τα χρώματα συνήθως φανερώνουν την ύπαρξη κάποιας βακτηριακής λοίμωξης ή ΣΜΝ και θα πρέπει εξεταστούν από γιατρό ή σε μια κλινική σεξουαλικής υγείας.

Εκκρίσεις ροζ χρώματος μετά τη θεραπεία κολπίτιδας μπορεί να είναι ένδειξη ότι η κρέμα της θεραπείας ερέθισε τον κόλπο σας, προκαλώντας μικρή ποσότητα αίματος που έχει αναμειχθεί με τις εκκρίσεις. Η μικρή ποσότητα δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά εάν συνεχιστεί ή εάν αισθάνεστε γδάρσιμο ή πόνο στο εσωτερικό, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

10. Χρησιμοποιήστε σερβιετάκια για την αντιμετώπιση των εκκρίσεων κολπίτιδας

Όταν αντιμετωπίζετε περίπτωση κολπίτιδας, προφανώς θα επικεντρωθείτε στο να απαλλαγείτε από αυτήν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά στο μεταξύ, αξίζει να εξετάσετε την επιλογή χρήσης σερβιετών.

Καθώς οι εκκρίσεις κολπίτιδας μπορούν να γίνουν λίγο δυσάρεστες, η χρήση σερβιέτας μπορεί να εμποδίσει τους λεκέδες στα εσώρουχά και να αποτρέψει τις εκκρίσεις από το να σας προκαλούν υγρή ή άβολη αίσθηση. Μπορείτε να επιλέξετε από τη σειρά από σερβιετάκια της Always Dailies. Θα σας αφήσουν μια αίσθηση καθαρότητας και φρεσκάδας και είναι ασφαλείς να τις φοράτε σε καθημερινή βάση, αφού έχουν ελεγχθεί δερματολογικά.



Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr David Nunns, Σύμβουλο Γυναικολόγο.