Καθυστερημένη εφηβεία στα κορίτσια


Ευ Ζην
4/08/2020
Μάθε τι είναι η «καθυστερημένη εφηβεία» και ποιες είναι οι αιτίες που καθυστερεί να ξεκινήσει σε κάποια κορίτσια!

Η εφηβεία είναι μια συναρπαστική περίοδος γεμάτη αλλαγές. Όταν βλέπεις τις φίλες σου να αναπτύσσονται και να ξεκινούν να έχουν περίοδο, μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι πότε θα συμβεί αυτό και σε εσένα και γιατί η εφηβεία σου καθυστερεί.

 

Πώς καταλαβαίνεις ότι η εφηβεία σου έχει ξεκινήσει;

 

Το πρώτο σημάδι της εφηβείας συνήθως είναι η ανάπτυξη του στήθους. Το στήθος αναπτύσσεται εμφανίζοντας πρώτα τους λεγόμενους μαζικούς αδένες. Πρόκειται για σκληρές ή μαλακές μάζες που σχηματίζονται κάτω από τις θηλές σου. Η εμφάνιση των μαζικών αδένων είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σου έχει ξεκινήσει να παράγει τις ορμόνες φύλου –οιστρογόνα και προγεστερόνη– και συνήθως θεωρείται η έναρξη της εφηβείας.

 

Πότε ξεκινά συνήθως η εφηβεία;

 

Η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας κυμαίνεται μεταξύ 8 και 13 ετών, γι’ αυτό τα περισσότερα κορίτσια αρχίζουν να αναπτύσσονται σε εκείνη την ηλικία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε κορίτσι είναι διαφορετικό και ακολουθεί το δικό του χρονοδιάγραμμα. Γενικά, το αν η εφηβεία θα ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Όλες οι γυναίκες είμαστε διαφορετικές και αυτό είναι τέλειο, γιατί είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε.

 

Τι είναι η καθυστερημένη εφηβεία;

 

Αν δεν έχεις αρχίσει να αναπτύσσεις δευτερογενή χαρακτηριστικά φύλου –δηλαδή μαζικούς αδένες και τριχοφυΐα στην ηβική περιοχή– μέχρι την ηλικία των 13 ή 14 ετών, αυτό σημαίνει απλά ότι η εφηβεία σου θα ξεκινήσει αργότερα. Αν δεν έχει έρθει ακόμα η πρώτη περίοδός σου μέχρι την ηλικία των 16 ετών, μπορεί να έχεις κάτι που ονομάζεται καθυστερημένη εφηβεία ή ήβη.

 

Ποιες είναι οι αιτίες για την καθυστερημένη εφηβεία στα κορίτσια;

 

Μια συχνή αιτία για την καθυστερημένη εφηβεία στα κορίτσια είναι η έλλειψη σωματικού λίπους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω υπερβολικά έντονης άθλησης, διατροφικών διαταραχών ή κακής διατροφής. Η καθυστερημένη εφηβεία μπορεί κάποιες φορές να αποτελεί ένδειξη ενδοκρινικής ή ορμονικής διαταραχής. Συζήτησε με το γιατρό σου για να βρείτε μαζί τη λύση.

 

Πώς να διαχειριστείς το γεγονός ότι αναπτύσσεσαι πιο αργά;

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να περνάς την εφηβεία αργότερα, βλέποντας όλες τις φίλες σου να αναπτύσσονται πριν από εσένα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σε προβληματίζει: όλες μας, αργά ή γρήγορα, εξελισσόμαστε σε δυνατές και σίγουρες γυναίκες μετά την εφηβεία μας. Το πώς και πότε θα συμβεί αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Όλες περνάμε την εφηβεία με τον δικό μας τρόπο και ρυθμό. Αυτή είναι η μαγεία του να είσαι ένα ξεχωριστό άτομο.