Η διάρκεια του κύκλου της περιόδου


Ευ Ζην
24/09/2021
Πόσες μέρες διαρκεί η περίοδος; Διάβασε παρακάτω και μάθε περισσότερα για να είσαι σωστά προετοιμασμένη!

Μπορεί να έχεις ακούσει να αναφέρονται στην περίοδο ως μηνιαίο επισκέπτη. Γνωρίζεις, όμως, ότι η διάρκεια του κύκλου της περιόδου σου δεν είναι πάντα ένας μήνας ακριβώς; Έτσι, αν σου ήρθε περίοδος στις 14 Μαρτίου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να σου έρχεται στις 14 Απριλίου, 14 Μαΐου και 14 Ιουνίου. Επομένως, αν δεν διαρκεί ένα μήνα, πόσες μέρες είναι ο κύκλος της περιόδου;

Πόσες μέρες διαρκεί ο έμμηνος κύκλος;

Η μέση διάρκεια ενός κύκλου περιόδου (έμμηνου κύκλου) είναι 28 ημέρες. Αυτός, όμως, δεν είναι παρά ένας μέσος όρος. Οποιαδήποτε διάρκεια μεταξύ 21 και 35 ημερών θεωρείται φυσιολογική για τον έμμηνο κύκλο. Πολλές γυναίκες δεν το παρατηρούν, αλλά η διάρκεια του έμμηνου κύκλου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τον ένα μήνα στον άλλο. Το σώμα μας δεν λειτουργεί πάντα σύμφωνα με ακριβή χρονοδιαγράμματα. 

Κάτι που σίγουρα θα αναρωτιέσαι, λοιπόν, είναι «και πόσο διαρκεί ο δικός μου κύκλος;». Το να γνωρίζεις πόσες ημέρες περιλαμβάνει ο κύκλος σου είναι απαραίτητο για να υπολογίσεις πότε θα έρθει η επόμενη περίοδός σου. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς δεν είναι διασκεδαστικό το να σε βρίσκει η περίοδός σου απροετοίμαστη!

 

Πώς να υπολογίζεις τον έμμηνο κύκλο σου

Εδώ θα σου εξηγήσουμε πώς μπορείς να υπολογίσεις τις ημέρες που περιλαμβάνει ο κύκλος σου. Σημείωσε την ημέρα που σου ήρθε περίοδος σε ένα ημερολόγιο. Αυτή είναι η 1η ημέρα του έμμηνου κύκλου σου. Από εκεί και πέρα, πρέπει να μετρήσεις κάθε ημέρα μέχρι την ημέρα πριν από την επόμενη περίοδό σου. Αυτή είναι η διάρκεια του κύκλου της περιόδου (του έμμηνου κύκλου σου).

Έτσι, αν η επόμενη περίοδός σου έρθει την Πέμπτη, η Τετάρτη θα είναι η τελευταία ημέρα του κύκλου σου. Αν το κάνεις αυτό για μερικούς μήνες στη σειρά, μπορείς να βρεις τον μέσο αριθμό ημερών που περιλαμβάνει ο έμμηνος κύκλος σου, δηλαδή τη μέση διάρκειά του. Αν, όμως, βαριέσαι να μετράς και να υπολογίζεις, υπάρχουν εφαρμογές υπολογισμού περιόδου που μπορούν να το κάνουν για εσένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ είναι να σημειώνεις πότε ξεκινά και τελειώνει η περίοδός σου και η εφαρμογή θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα.

Η περίοδός σου μπορεί να είναι λίγο ακανόνιστη όταν πρωτοξεκινήσει να έρχεται, που σημαίνει ότι ο έμμηνος κύκλος σου δεν θα είναι σταθερός και προβλέψιμος. Είναι φυσιολογικό. Το σώμα σου χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση της περιόδου. Ωστόσο, η διάρκεια του κύκλου της περιόδου σου συνήθως σταθεροποιείται μέσα σε ένα χρόνο. 

 

Φάσεις του έμμηνου κύκλου

Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι ο έμμηνος κύκλος σου να αποκτήσει προβλέψιμη διάρκεια, γενικά αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές φάσεις, άσχετα από το αν διαρκεί πολύ ή λίγο.

Η πρώτη είναι η έμμηνος ρύση. Η πρώτη ημέρα της περιόδου σου είναι και η 1η ημέρα του κύκλου σου, γι’ αυτό και η έμμηνος ρύση –δηλαδή η περίοδος– αποτελεί την πρώτη φάση του έμμηνου κύκλου σου. Εκείνες τις ημέρες, η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται μέσω του κόλπου σου με τη μορφή εμμηνορροϊκών εκκρίσεων, ένα μείγμα αίματος και ιστού.

Η επόμενη φάση είναι η ωοθυλακική φάση ή προ-ωορρηκτική. Τότε μία από τις ωοθήκες σου σχηματίζει ωοθυλάκια, μικρούς σάκους γεμάτους υγρό που περιέχουν ένα ωάριο. Ένα από αυτά τα ωάρια θα απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, δηλαδή της επόμενης φάσης του έμμηνου κύκλου σου. Οι ωοθήκες σου αναπτύσσουν ωοθυλάκια εναλλάξ. Έτσι, τον ένα μήνα τα ωοθυλάκια αναπτύσσονται από την αριστερή ωοθήκη σου, ενώ τον επόμενο μήνα είναι η σειρά της δεξιάς ωοθήκης σου, μετά η αριστερή τον μήνα που ακολουθεί κ.λπ. Παράλληλα, στη φάση αυτή η επένδυση της μήτρας αποκτά μεγαλύτερο πάχος. 

Η ωορρηξία πραγματοποιείται όταν η ωοθήκη σου απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο. Το ωάριο ταξιδεύει κατά μήκος των σαλπίγγων και φτάνει στη μήτρα. Τη στιγμή αυτή, αν το ωάριο γονιμοποιηθεί από αρσενικό σπερματοζωάριο, θα αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σου ένα μωρό. Η ημέρα του έμμηνου κύκλου σου κατά την οποία πραγματοποιείται η ωορρηξία εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου σου. Συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου σου. Για παράδειγμα, αν έχεις κύκλο 28 ημερών, αυτό σημαίνει ότι η ωορρηξία πραγματοποιείται 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου σου. Αλλά αν ο έμμηνος κύκλος σου διαρκεί μόνο 22 ημέρες, θα έχεις ωορρηξία μόλις 8 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου σου. 

Η τελευταία φάση του έμμηνου κύκλου ονομάζεται ωχρινική φάση ή προ-εμμηνορροϊκή. Αν το ωάριό σου δεν έχει γονιμοποιηθεί, η επένδυση της μήτρας, που στην ιατρική ορολογία ονομάζεται ενδομήτριο, θα ξεκινήσει να καταστρέφεται. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα κορίτσια πονάνε ή έχουν κράμπες τις ημέρες πριν από την περίοδό τους.

 

Προετοιμάσου για την περίοδό σου

Το να γνωρίζεις πότε θα έρθει η περίοδός σου μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο. Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σου, μπορείς να φοράς κάποιο σερβιετάκι όπως τα ALWAYS Dailies. Προστατεύουν το εσώρουχό σου από τυχόν κηλίδες αίματος που μπορεί να εμφανίσεις πριν από την περίοδό σου και σου χαρίζουν αίσθηση φρεσκάδας. Έτσι, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι η περίοδός σου δεν θα σε βρει ποτέ απροετοίμαστη.

Το να γνωρίζεις επίσης πόσες μέρες είναι ο κύκλος περιόδου, θα σε βοηθήσει να ξέρεις πότε πρέπει να έχεις μαζί σου μερικές σερβιέτες ALWAYS Platinum στην τσάντα ή στο σχολικό ντουλαπάκι σου. Οι σερβιέτες ALWAYS Platinum διαθέτουν έναν υπεραπορροφητικό πυρήνα για σίγουρη προστασία και απαλά φτερά για έξτρα άνεση. Όσο για τη βραδινή σου προστασία, με τις σερβιέτες ALWAYS Platinum Ultra Secure Night, με 60% μεγαλύτερο πίσω μέρος*, θα είσαι προστατευμένη και σίγουρη! 

 

*σε σχέση με το μέγεθος Normal, Νούμερο1