Ευερεθιστότητα και θυμός του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου


Ευ Ζην
4/08/2020
Παρακάτω έχουμε συμβουλές για να μπορέσεις να τα διαχειριστείς!

Μπορεί να νιώθεις ότι τα πάντα έχουν βαλθεί να σε εκνευρίσουν. Και. Δεν. Αντέχεις. Άλλο. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο –ή PMS– μπορεί να προκαλέσει ένα «ασανσέρ» συναισθημάτων, που ξεκινά μία εβδομάδα πριν να σου έρθει περίοδος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τη μια στιγμή να νιώθεις ότι όλοι και όλα σού πάνε κόντρα και την επόμενη ότι θες να ουρλιάξεις από θυμό –κι όλα αυτά μέσα στην ίδια ημέρα! Η ευερεθιστότητα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι τουλάχιστον ενοχλητική. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ηρεμήσεις τα νεύρα σου.

Τι προκαλεί την ευερεθιστότητα και το θυμό του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

Αρχικά, ας προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που τα προκαλεί και που μπορεί να τα αισθάνεσαι μία φορά το μήνα.

Η ευερεθιστότητα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου προκαλείται από τις μεταβολές στις ορμόνες του οργανισμού σου τις ημέρες πριν από την περίοδό σου. Συγκεκριμένα, ευθύνεται η απότομη πτώση των οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό σου. Η σεροτονίνη είναι μια σημαντική χημική ουσία του εγκεφάλου που ανεβάζει τη διάθεσή σου και τη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα. Η χαμηλή σεροτονίνη μπορεί να κάνει τον καθένα λίγο πιο γκρινιάρη.

Πολλές κοπέλες είναι κακόκεφες κοντά στην περίοδό τους. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά που υποβάλλει τις σχέσεις σου σε δοκιμασία μπορεί να οφείλεται σε θυμό λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Είναι δύσκολο να έχεις να κάνεις με κάποιον που αντιδρά επιθετικά στα πάντα ή ξεσπά με το παραμικρό. Κι επειδή σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε για σένα ούτε για τους άλλους, ας δούμε πώς μπορείς να το διαχειριστείς.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τα ξεσπάσματα θυμού λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

  • Παρακολούθησε την περίοδό σου

    Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου για να ξέρεις πότε πλησιάζει. Αν γνωρίζεις ότι είσαι κοντά στην περίοδό σου, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τι είναι αυτό που σε ωθεί σε λογομαχίες με τους γύρω σου και αντ’ αυτού να επιλέξεις να κάνεις ένα βήμα πίσω.

  • Μέτρα μέχρι το τρία

    Ακούγεται απλό (και είναι!), αλλά το να μετρήσεις μέχρι το τρία από μέσα σου προτού απαντήσεις ηρεμεί το μυαλό σου. Έτσι, αυτή η συμβουλή μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τα ξεσπάσματα θυμού του PMS.

  • Ημερολόγιο

    Αντί να βάλεις τις φωνές, γράψε τις σκέψεις σου στο χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο, όχι απλώς θα αποφύγεις τους καβγάδες με την κολλητή σου, αλλά θα ηρεμήσεις και θα νιώσεις καλύτερα.

  • Πήγαινε για τρέξιμο


Το τρέξιμο, και γενικά η άθληση, σε βοηθά να αποβάλεις τη συσσωρευμένη ενέργεια (βλέπε θυμό!). Επίσης, απελευθερώνει ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες του οργανισμού που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα χαράς και την καλή διάθεση.

Ακόμα κι αν η περίοδός σου έχει ήδη αρχίσει, οι σερβιέτες ALWAYS Platinum  θα σε βοηθήσουν να κινείσαι άνετα. Με απαλά φτερά, προστατευτικά πλαϊνά και υπεραπορροφητικό πυρήνα, σου χαρίζουν τέλεια άνεση και προστασία, κάθε στιγμή!