Εκκρίσεις κατά την εμμηνόπαυση


Ευ Ζην
28/09/2022

Εκκρίσεις κατά την εμμηνόπαυση


Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr David Nunns, Σύμβουλο Γυναικολόγο


# Γιατί αλλάζουν οι εκκρίσεις μου κατά την εμμηνόπαυση;


# Τι ακριβώς είναι η εμμηνόπαυση;


Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, κατά την οποία περνά από σωματικές αλλαγές που σηματοδοτούν το τέλος των αναπαραγωγικών της ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας για την εμμηνόπαυση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 51, αν και τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται αρκετά χρόνια πριν σταματήσει η περίοδος και να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι γνωστά – επιβράδυνση και διακοπή της περιόδου, νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις…. Το πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τις κολπικές εκκρίσεις δεν είναι κάτι που συζητιέται συχνά, παρόλο που είναι και αυτό σημάδι αλλαγών.


# Τι αλλαγές να περιμένω στις εκκρίσεις μου κατά την εμμηνόπαυση;


Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής εκκρίσεων. Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από κολπική ξηρότητα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο κόλπος σας είναι λιγότερο ελαστικός και έχει πιο ευαίσθητα τοιχώματα, το οποίο μπορεί να είναι άβολο και να προκαλεί ερεθισμούς. Εάν συνεχίζετε να παράγετε λίγο υγρό, μπορεί να είναι υγρές, διαυγείς εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικές, εκτός εάν συνδυάζονται με άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα.


# Προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με τις εκκρίσεις κατά την εμμηνόπαυση


Λόγω έλλειψης κολπικής λίπανσης, τα επίπεδα pH διαταράσσονται και μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε πιο ευαίσθητη σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλά και μετά. Οι κίτρινες εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε αναπτύξει βακτηριακή λοίμωξη, ιδιαίτερα εάν συνδυάζονται με έντονη μυρωδιά που θυμίζει ψάρι. Δυστυχώς, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε και κολπίτιδα, οπότε αν εντοπίσετε λευκές εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση, αξίζει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για συμβουλές. Μπορεί να εμφανιστούν ροζ εκκρίσεις καθώς η περίοδός σας επιβραδύνεται αλλά δεν έχει σταματήσει ακόμα. Μπορεί να εμφανίζονται σποραδικά στην περιεμμηνόπαυση (την περίοδο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση), επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε σερβιετάκια Always Dailies σε αυτό το στάδιο, για να αποφύγετε τυχόν απρόοπτα. Έχουν ελεγχθεί δερματολογικά και είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε ένα κάθε μέρα.


# Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση;


Επειδή πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τις εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά, οφείλονται στην έλλειψη οιστρογόνων, υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα σας βοηθήσουν εάν τα ακολουθήσετε.


Υπάρχουν κρέμες με βάση το νερό και κολπικά υπόθετα που περιέχουν οιστρογόνα και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της λίπανσης. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για την κατάλληλη αγωγή για την περίπτωσή σας. Μετά την εμμηνόπαυση, εάν εντοπίσετε νέες εκκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων ροζ, καφέ ή δύσοσμων εκκρίσεων, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.


Μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένη σειρά από γεύματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών φυτοοιστρογόνων τροφών. Αυτές οι τροφές μιμούνται την επίδραση στο σώμα που έχουν τα οιστρογόνα, και περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τόφου, φακές, χούμους, λιναρόσπορους, μούρα, καρότα και μήλα.


Διατηρήστε την καθαριότητα και υγιεινή του κόλπου και επιλέξτε φαρδιά εσώρουχα.

Οι ασκήσεις για την πυελική περιοχή θα αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να βοηθήσουν τον κόλπο να παράγει περισσότερες εκκρίσεις.


Εάν υποφέρετε από δύσοσμες εκκρίσεις, χρησιμοποιήστε σερβιετάκια Always Dailies που μπορούν να απορροφήσουν τις οσμές και διατηρούν την αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας όλη την ημέρα. + είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση.