Δύσοσμες εκκρίσεις: Αίτια, πρόληψη και θεραπεία


Ευ Ζην
28/09/2022

Δύσοσμες εκκρίσεις: Αίτια, πρόληψη και θεραπεία


Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν πράσινες εκκρίσεις, τι σημαίνουν και τι πρέπει να κάνετε εάν τις αντιμετωπίζετε; Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε!Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr David Nunns, Σύμβουλο Γυναικολόγο


Οι νεαρές γυναίκες έχουν ιδιαίτερη ανησυχία για την οσμή των κολπικών εκκρίσεων και αισθάνονται άγχος μήπως οι ερωτικοί τους σύντροφοι ενοχληθούν από την παραμικρή μυρωδιά και τις παρατήσουν. Στην πραγματικότητα, οι φυσιολογικές, υγιείς εκκρίσεις δεν έχουν καθόλου έντονη μυρωδιά. Ο κόλπος κάθε γυναίκας έχει τη δική του μοναδική μυρωδιά, που καθορίζεται από τον τρόπο ζωής μέχρι τη διατροφή, από τα ρούχα μέχρι τις συνήθειες υγιεινής.


Ωστόσο, περιστασιακά η μυρωδιά μπορεί να σας προβληματίσει και συχνά αυτός είναι ο τρόπος του σώματός να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Επομένως, είναι καλό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία για δύσοσμες εκκρίσεις εάν  χρειαστεί.


# Πώς μυρίζουν οι εκκρίσεις σας;

Κάθε γυναίκα έχει μια μοναδική μυρωδιά στις εκκρίσεις της και μπορεί να ακούσετε διάφορες περιγραφές - οσμή που θυμίζει ψάρι, άλλες φορές ζύμη, ελαφρώς ξινή, μουχλιασμένη - αλλά μόνο εσείς γνωρίζετε ποια είναι η φυσική σας μυρωδιά.


Το σημαντικό είναι ότι η μυρωδιά αυτή είναι ήπια και δεν θυμίζει ψωμί ή ψάρι – και τα δύο μπορούν να είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.


# Τι προκαλεί τις δύσοσμες εκκρίσεις;

Υπάρχουν διάφορα πιθανά αίτια που προκαλούν δύσοσμες εκκρίσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη και μια απλή αλλαγή στις συνήθειες ή τον τρόπο ζωής σας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δείτε μερικές περιπτώσεις:


Αυτή είναι η φυσιολογική σας μυρωδιά


Όλες οι κολπικές εκκρίσεις έχουν κάποια μυρωδιά, αλλά η ακριβής οσμή είναι μοναδική – όπως και η αίσθηση της όσφρησης είναι μοναδική και ξεχωριστή για κάθε άνθρωπο. Εκτός αυτού, κάθε άτομο έχει διαφορετικά όρια στο τι θεωρεί αποδεκτό.


Εάν οι εκκρίσεις σας έχουν μια ήπια μυρωδιά μούχλας που ποικίλλει ελάχιστα ανάλογα με τον μηνιαίο κύκλο σας, πιθανότατα είναι απλώς η φυσιολογική σας μυρωδιά. Μπορεί μερικές μέρες να μην το παρατηρήσετε καν, ενώ τις ημέρες κοντά στην περίοδο σας μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι εκκρίσεις σας έχουν μια ελαφρώς μεταλλική μυρωδιά, καθώς μπορεί να αναμιχθούν με μικρή ποσότητα αίματος.


Η υγιεινή σας δεν βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο


Όσον αφορά τη γυναικεία υγιεινή, όλα έχουν να κάνουν με τη σωστή ισορροπία. Η μη επαρκής φροντίδα της ευαίσθητης γυναικείας περιοχής ή το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα όταν πρόκειται για τη μυρωδιά των εκκρίσεων.


Επομένως, ένα από τα αίτια για τις δύσοσμες εκκρίσεις μπορεί απλώς να είναι ο συνδυασμός έλλειψης υγιεινής και υπερβολικής εφίδρωσης. Μερικές φορές οι κολπικές εκκρίσεις έχουν μια οσμή που θυμίζει ψάρι και μπορεί να γίνουν δυσάρεστες μετά από λίγη άσκηση ή ένα γρήγορο περπάτημα, καθώς η οσμή ψαριού γίνεται πιο έντονη διότι απελευθερώνεται υγρασία από τους ιδρωτοποιούς αδένες στην περιοχή.


Εξίσου όμως, το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να είναι επιβλαβές για τη φυσική ισορροπία του pH στον κόλπο και μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα.


Μπορεί να ακούγεται σχετικά δύσκολο να διορθώσετε την κατάσταση, αλλά για τις περισσότερες γυναίκες, το ιδανικό είναι να πλένεται η περιοχή μία φορά την ημέρα με άοσμο ή ήπιο σαπούνι και να την διατηρείτε στεγνή.


Εξωτερικοί παράγοντες


Ορισμένα αίτια για δύσοσμες εκκρίσεις μπορεί να είναι αρκετά απροσδόκητα, όπως η διατροφή. Τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σπαράγγια μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή.


Η φαρμακευτική αγωγή που αρχίσατε να παίρνετε ή ακόμα και οι βιταμίνες μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στη οσμή των εκκρίσεων.


Άλλοι παράγοντες όπως τα λιπαντικά και τα προφυλακτικά μπορούν επίσης να μεταφέρουν τη χημική μυρωδιά ή τη μυρωδιά καουτσούκ και να επηρεάσουν ελαφρώς την οσμή των εκκρίσεων. Μπορεί να εντοπίσετε ιδιαίτερα δύσοσμες εκκρίσεις μετά από ερωτική επαφή χωρίς προστασία, καθώς ο συνδυασμός του σπέρματος με τα κολπικά υγρά μπορεί να επιδεινώσει την οσμή.


Ωστόσο, τίποτα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν πρέπει να εκπέμπει δυσάρεστες μυρωδιές, οπότε αν διαπιστώσετε ότι έχετε δύσοσμες εκκρίσεις, το καλύτερο θα ήταν να το ελέγξετε.


Πράγματα που μπορεί να ξεχάσατε και... να είναι ακόμα εκεί


Ένα ξεχασμένο ταμπόν στο τέλος της περιόδου σας ή ένα διάφραγμα που ξεχάσατε να αφαιρέσετε κατά λάθος, μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων και να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές. Εάν δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε το αντικείμενο που προκαλεί το πρόβλημα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή σας και θα μπορέσει να σας βοηθήσει να το λύσετε.


Μια λοίμωξη


Μια βακτηριακή λοίμωξη: Το πιο κοινό αίτιο εκκρίσεων με μυρωδιά ψαριού είναι μια βακτηριακή λοίμωξη – Βακτηριακή Κολπίτιδα (BV) – η οποία μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των φυσιολογικών βακτηρίων στον κόλπο. Με τεχνικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι ο κόλπος περιέχει πολλά αναερόβια βακτήρια (τα κακά βακτήρια) τα οποία έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα βακτήρια Lactobacilli (τα καλά βακτήρια) και δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Τα «κακά» βακτήρια είναι υπεύθυνα για τη δυσοσμία, οπότε όταν ξαφνικά κυριαρχήσουν, μπορεί να εντοπίσετε έντονα δύσοσμες εκκρίσεις.


Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα: Η ίδια οσμή μπορεί και να είναι σημάδι ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως η τριχομονίαση, αν και δεν είναι πάντα σύμπτωμα η δυσοσμία. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις, από την άλλη πλευρά, μπορούν να προκαλέσουν μια ελαφριά οσμή ζύμης, η οποία όμως είναι αρκετά ήπια.


Εάν πάσχετε είτε από βακτηριακή λοίμωξη ή από ΣΜΝ, μπορεί, εκτός από οσμή που θυμίζει ψάρι, να εμφανίσετε συμπτώματα όπως κίτρινες εκκρίσεις, πόνο, πρήξιμο ή κνησμό γύρω από τον κόλπο ή το εσωτερικό των μηρών, πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα και αύξηση της ποσότητας των εκκρίσεων.


Εάν συμβαίνουν τα περισσότερα από τα παραπάνω, επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή μια κλινική σεξουαλικής υγείας το συντομότερο δυνατό. Θα είναι σε θέση να σας προσφέρουν την κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγείτε από τη λοίμωξη, συνήθως μέσα σε λίγες μέρες.


# Υπάρχει θεραπεία για τις δύσοσμες εκκρίσεις όταν όλα τα υπόλοιπα είναι μια χαρά;


Εάν ο γιατρός σας πει ότι όλα είναι εντάξει, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι οι εκκρίσεις σας έχουν πιο έντονη μυρωδιά από ό,τι θα θέλατε, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τα σερβιετάκια Always Dailies.


Θα σας βοηθήσουν καθώς απορροφούν τις κολπικές εκκρίσεις και εξουδετερώνουν τις οσμές, αφήνοντας μια αίσθηση καθαρότητας και φρεσκάδας όλη την ημέρα. Έχουν ελεγχθεί δερματολογικά και είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση.


# Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω την ευχάριστη μυρωδιά της ευαίσθητης περιοχής στο μέλλον;

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε μια υγιή ισορροπία στην ευαίσθητη περιοχή και για να αποφύγετε τη συνεχή αναζήτηση θεραπείας για τις δύσοσμες εκκρίσεις. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:


- Διατηρήστε την ευαίσθητη περιοχή καθαρή, κάντε τακτικά ντους (αντί για μπάνιο) με ζεστό νερό και ήπια ή μη αρωματισμένα σαπούνια, ιδιαίτερα μετά την ερωτική επαφή. Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις, καθώς ενδέχεται να απομακρύνουν και τα καλά βακτήρια μαζί με τα κακά – ή να σπρώξουν κάτι βλαβερό βαθύτερα στον κόλπο. Ο κόλπος ουσιαστικά είναι αυτοκαθαριζόμενος, επομένως η συνεχής παρέμβαση στον καθαρισμό του μπορεί να διαταράξει τη φυσική του ισορροπία


- Επιλέξτε κατάλληλα υλικά και υφές στα ρούχα σας. Το βαμβάκι επιτρέπει στην ευαίσθητη περιοχή να αναπνέει καλύτερα από ότι τα συνθετικά υλικά, ενώ τα άνετα ρούχα επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί, σε αντίθεση με τα στενά ρούχα.


- Διατηρήστε τη συνολική σωματική υγεία σας μέσω καλής διατροφής και άφθονης ενυδάτωσης (πίνετε πολύ νερό). Έχετε ακούσει το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί»; Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, είναι «κόλπος υγιής εν σώματι υγιεί»!


- Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε ταμπόν τακτικά, για να αποφύγετε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα κακά βακτήρια αναπτύσσονται ευκολότερα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τα σερβιετάκια Always Dailies που επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα στην ευαίσθητη περιοχή.


- Λάβετε υπόψη ότι ερωτική επαφή με πολλούς διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για βακτηριακή κολπίτιδα (BV).