Διάφοροι τύποι πόνου περιόδου


Ευ Ζην
4/08/2020
Ποιοι είναι και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις.

Κράμπες. Πονοκέφαλος. Πόνος στη μέση. Πρήξιμο. Ο ερχομός της περιόδου σου μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό στάδιο της ανάπτυξής σου, αλλά οι πόνοι που συνοδεύουν την περίοδο μπορεί να είναι ενοχλητικοί!

Ίσως να μην το γνώριζες, αλλά υπάρχουν διάφοροι τύποι πόνου περιόδου. Έτσι, ο ερχομός της περιόδου σου μοιάζει λίγο με γρίφο. Πονάς επειδή θα σου έρθει περίοδος ή επειδή δεν κοιμήθηκες καλά; Σε έπιασε κράμπα επειδή έπαιξες μπάσκετ με τις φίλες σου ή επειδή ετοιμάζεσαι να αδιαθετήσεις; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι να περιμένεις όσον αφορά τους διάφορους τύπους πόνου περιόδου. Γι’ αυτό, σου παρουσιάζουμε εδώ όλες τις σημαντικές πληροφορίες. 

 

Οι διάφοροι τύποι πόνου περιόδου

Στην ιατρική ορολογία ο πόνος περιόδου ονομάζεται δυσμηνόρροια. Υπάρχουν δύο τύποι δυσμηνόρροιας: η πρωτογενής και η δευτερογενής.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κοριτσιών αντιμετωπίζει πρωτογενή δυσμηνόρροια. Η πρωτογενής δυσμηνόρροια είναι το σύνολο των σωματικών συμπτωμάτων που εμφανίζεις μία ή δύο ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου, τα οποία συνεχίζονται και τις πρώτες ημέρες της περιόδου σου.

Ορισμένοι από τους διάφορους τύπους πόνου περιόδου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως αποτέλεσμα της πρωτογενούς δυσμηνόρροιας, περιλαμβάνουν:

 • Παλλόμενες κράμπες ήπιας έως μέτριας έντασης χαμηλά στην κοιλιά
 • Πόνο στη μέση
 • Πρήξιμο
 • Πονοκέφαλο
 • Ναυτία
 • Μαλακά κόπρανα


Η δευτερογενής δυσμηνόρροια, από την άλλη, είναι πολύ πιο σπάνια και αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής πάθησης που επηρεάζει την περίοδό σου, όπως η ενδομητρίωση. Η δευτερογενής δυσμηνόρροια συνήθως ξεκινά σε πολύ νωρίτερο στάδιο του έμμηνου κύκλου και διαρκεί περισσότερο από την πρωτογενή δυσμηνόρροια. Αν πιστεύεις ότι οι πόνοι περιόδου σου δεν είναι συνηθισμένοι και ενδεχομένως να αποτελούν σημάδι κάποιας άλλης πάθησης, συζήτησε το θέμα με τον γιατρό σου.

 

Τι προκαλεί τους πόνους περιόδου

Οι διάφοροι τύποι πόνου περιόδου που μπορεί να αντιμετωπίζεις είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών που πραγματοποιούνται στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Για παράδειγμα, λίγες ημέρες προτού να σου έρθει περίοδος, η ορμόνη προγεστερόνη μειώνεται, δίνοντας σήμα στον οργανισμό σου να αρχίσει να αποβάλλει την επένδυση της μήτρας σου. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, λιγούρα, ακμή, ευαισθησία στο στήθος και αίσθημα κόπωσης. Τα επίπεδα των οιστρογόνων λίγο προτού να σου έρθει περίοδος και κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλά. Το αποτέλεσμα ενδεχομένως να είναι πρήξιμο, αλλαγές στη διάθεση και πονοκέφαλος.

 

Οι κράμπες περιόδου που νιώθεις στη μέση και την κοιλιά σου προκαλούνται από φυσικές χημικές ουσίες του οργανισμού σου που λέγονται προσταγλανδίνες. Απελευθερώνονται από την επένδυση της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, κάνοντας τη μήτρα σου να συσπάται για να σπρώξει προς τα έξω το αίμα και τον ιστό της επένδυσής της (δηλαδή τις εμμηνορροϊκές εκκρίσεις ή αλλιώς το αίμα της περιόδου σου). Εσύ αισθάνεσαι τις συσπάσεις αυτές ως κράμπες στην κοιλιά και τη μέση σου. 

 

Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

Σου έχουμε καλά νέα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να απαλύνεις τους διάφορους πόνους περιόδου. Το μυστικό είναι να βοηθήσεις τους μυς σου να χαλαρώσουν και να μην είναι σφιγμένοι.

 • Μείνε ζεστή

  Η ζέστη διευκολύνει τη διάταση των μυών, εξουδετερώνοντας τις συσπάσεις της μήτρας που σου προκαλούν κράμπες. Γι’ αυτό, τυλίξου με μια κουβέρτα και κουλουριάσου στον καναπέ, φόρεσε το αγαπημένο σου χουχουλιάρικο πουλόβερ ή πάρε μια θερμοφόρα στην αγκαλιά σου.

 • Κάνε διατάσεις

  Οι διατάσεις βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος – και τα δύο βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου. Δοκίμασε να κάνεις ορισμένες ελαφριές διατάσεις ή ακόμα και γιόγκα.

 • Πίνε νερό

  Το νερό βοηθά στη μείωση του πρηξίματος. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου σου για να καταναλώνεις την ποσότητα που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα. Αν πίνεις καφέ, θα πρέπει επίσης να τον ελαττώσεις για να μείνεις ενυδατωμένη. Η καφεΐνη είναι διουρητική, που σημαίνει ότι αφαιρεί νερό από το σώμα σου και είναι πιθανό να αφυδατωθείς. 

 • Ξεκουράσου


Η ξεκούραση και η χαλάρωση βοηθά και τους μυς σου να χαλαρώσουν. Επίσης, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που δέχονται πίεση, κάτι που ανακουφίζει από διάφορες μορφές πόνου περιόδου, όπως ο πονοκέφαλος.

 

Η θετική πλευρά

Αν αρχίζεις να νιώθεις κάποιους από αυτούς τους διάφορους τύπους πόνου περιόδου προτού να σου έρθει περίοδος, μπορείς να τους βλέπεις ως υπενθύμιση για να ανανεώσεις τα προϊόντα που έχεις προμηθευτεί για την περίοδό σου!