Διάφοροι τύποι εκκρίσεων: λευκή βλέννα στον κόλπο


Ευ Ζην
28/09/2022
Διάφοροι τύποι εκκρίσεων

Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr David Nunns, Σύμβουλο Γυναικολόγο


Οι κολπικές εκκρίσεις έχουν συνήθως διαυγές χρώμα στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα, αλλά μπορεί να γίνουν παχύρρευστες ή λευκές σε διάφορα σημεία και προκαλούνται από διάφορους παράγοντες.


Αυτός είναι απλώς ένας τρόπος να μας ειδοποιεί το σώμα για το τι συμβαίνει και, μερικές φορές, οι αλλαγμένες εκκρίσεις μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες!


# Τι σημαίνουν οι παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις


Οι παχύρρευστες εκκρίσεις του κόλπου δεν είναι κάτι ανησυχητικό από μόνες τους και απλώς υποδεικνύουν ότι το σώμα διανύει μία από τις πολλές περιόδους του κύκλου του.


Η μόνη φορά που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία είναι εάν γίνουν παχύρρευστες και με κόκκους ή εάν συνδυάζεται με άλλο σύμπτωμα, όπως έντονη οσμή που θυμίζει ψάρι ή περίεργο χρώμα. Εάν το χρώμα τους είναι υγιές λευκό, διαυγές ή κρεμώδες, έχει μια ήπια μυρωδιά και κατά τα άλλα αισθάνεστε καλά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.


Καθώς διανύετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, κυριαρχούν διαφορετικές ορμόνες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για να συνεργαστούν με τις λειτουργίες του σώματος και αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν το χρώμα και την υφή των εκκρίσεων.


Στην αρχή του κύκλου σας, όταν αυξάνονται απότομα τα οιστρογόνα ως προετοιμασία για την απελευθέρωση του ωαρίου, και ξανά μετά την ωορρηξία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις, αυτή τη φορά λόγω της αύξησης της προγεστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος.


# Παχύρρευστες, κρεμώδεις εκκρίσεις


Οι παχύρρευστες εκκρίσεις πριν από την περίοδό σας είναι απολύτως φυσιολογικές. Εμφανίζονται για λίγες μέρες στο τέλος του τελευταίου κύκλου και στην αρχή του επόμενου, χάρη στην έμπιστη ορμόνη, τα οιστρογόνα.


Μην υποτιμάτε ποτέ τα οιστρογόνα. Πρόκειται για μια ισχυρή ορμόνη, υπεύθυνη για πολλά από όσα συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα. Από την ανάπτυξη του στήθους και την ποιότητα του δέρματος, μέχρι την περίοδο, έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των γυναικών.


Στην αρχή του μηνιαίου κύκλου, περίπου 30 ωοθυλάκια στις ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν οιστρογόνα. Όταν φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο τους, ένα ωοθυλάκιο θα απελευθερώσει το ωάριο – και αυτό ονομάζεται ωορρηξία. Ταυτόχρονα, οι εκκρίσεις γίνονται πιο παχύρρευστες και λευκές στο χρώμα, επιτρέποντάς σας να δείτε πού βρίσκεστε στον κύκλο σας.


# Λευκές, κολλώδεις εκκρίσεις


Κάθε μήνα, μόλις απελευθερωθεί το ωάριο, το σώμα κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμαστεί για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Το πρώτο βήμα (από τη στιγμή που το ωάριο φτάνει στη σάλπιγγα) είναι να βοηθήσει το σπέρμα να συναντήσει το ωάριο και εκεί έρχονται οι παχύρρευστες εκκρίσεις.


Ενώ έχετε ωορρηξία, οι εκκρίσεις γίνονται κολλώδεις και ελαστικές που μοιάζουν με βλεννογόνο ουσία, παρόμοια σε εμφάνιση με ένα ασπράδι αυγού. Είναι διαυγείς στο χρώμα, αλλά διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σε μερικές γυναίκες μπορεί μερικές φορές να είναι κρεμώδες λευκό.


Η ωορρηξία σημαίνει ότι το σώμα έχει απελευθερώσει ένα ωάριο, το οποίο στη συνέχεια περιμένει, έτοιμο να γονιμοποιηθεί. Οι κολλώδεις εκκρίσεις είναι ο τρόπος του σώματος να βοηθήσει το σπέρμα που προσπαθεί να ανέβει στον κόλπο και στη μήτρα για να φτάσει στο ωάριο. Έξυπνο, σωστά;


# Θολές εκκρίσεις


Η προγεστερόνη τείνει να κάνει τις εκκρίσεις να φαίνονται λευκές, γαλακτώδεις ή θολές. Αυξάνεται δύο φορές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου: η πρώτη είναι λίγο πριν από την περίοδό σας, όταν οι εκκρίσεις είναι γεμάτες κύτταρα που απομακρύνονται από τον κόλπο σας. Αυτό το είδος εκκρίσεων μπορεί να είναι αυξημένο σε ποσότητα και ονομάζεται λευκόρροια.


Η δεύτερη φορά που μπορεί να εντοπίσετε παχύρρευστες θολές εκκρίσεις με κολλώδη αίσθηση, θα είναι λίγες μέρες μετά την περίοδό σας (περίπου την 7η ή την 8η ημέρα, εάν έχετε κύκλο 28 ημερών). Αυτή είναι η στιγμή που αναπτύσσεται το ωάριο, αλλά σύντομα τα οιστρογόνα αναλαμβάνουν, αλλάζοντας την υφή των εκκρίσεων.


# Εκκρίσεις που μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης


Πολλές διαυγείς εκκρίσεις, ειδικά εάν εμφανίζονται λίγο μετά την ωορρηξία, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος. Συχνά είναι αρκετά υγρές και για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σερβιετάκια Always Dailies για να σας βοηθήσουν στη διάρκεια της ημέρας σε αυτό το στάδιο.


Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει σίγουρα ότι είστε έγκυος – είναι ένα από τα πολλά πιθανά σημάδια που μπορεί να σας δώσει το σώμα σας και καλό θα ήταν να κάνετε ένα κανονικό τεστ εγκυμοσύνης.


# Οι εκκρίσεις ως αντίδραση στην αντισύλληψη


Εάν παίρνετε ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση των εκκρίσεών σας, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στην αλλαγή των ορμονών, επομένως πολλές διαυγείς εκκρίσεις μπορεί να οφείλονται σε αυτό. Ωστόσο, αυτό είναι προσωρινό και θα εξισορροπηθεί γρήγορα.


# Πότε είναι κακό σημάδι οι παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις;

 

Ένας τύπος αλλαγής που πρέπει να προσέχετε είναι εάν οι εκκρίσεις σας γίνουν λευκές και με κόκκους και θυμίζουν τυρί κότατζ. Αυτή η αλλαγή στην εμφάνιση μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, κνησμό ή έντονη δυσοσμία.


Αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στην ευαίσθητη περιοχή και ότι μπορεί να πάσχετε από κάποια λοίμωξη ή ένα ΣΜΝ. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι το άγχος, καθώς πιστεύεται ότι προκαλεί ορμονική ανισορροπία, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τις εκκρίσεις.


Σε αυτό το στάδιο, η συμβουλή μας είναι πάντα να επισκεφτείτε το γιατρό σας ή κάποιον επαγγελματία υγείας για έλεγχο.


# Λευκές ή διαυγείς υγρές εκκρίσεις


Η πιο συνηθισμένες, υγιείς εκκρίσεις που παράγει το σώμα σας για το μεγαλύτερο μέρος του μήνα είναι οι λευκές ή διαυγείς εκκρίσεις που ποικίλλουν σε ποσότητα και υφή. Αυτοί οι παράγοντες ποικίλλουν ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κύκλο σας, καθώς και με τυχόν εξωτερικές επιρροές στον τρόπο ζωής (για παράδειγμα, κατά την σεξουαλική διέγερση ή μετά από άσκηση).


Γενικά, οι καθαρές λευκές εκκρίσεις μπορεί να αφήσουν ενοχλητικούς λεκέδες στα εσώρουχα, επομένως ίσως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα σερβιετάκι. Μπορείτε να επιλέξετε από μια ολόκληρη σειρά προϊόντων της Always Dailies, με διαφορετικά μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας. Χρησιμοποιήστε ένα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για αίσθηση ανακούφισης και φρεσκάδας – χωρίς κανείς να ξέρει ότι το φοράτε.


Εάν είστε επιρρεπείς σε εκκρίσεις που εντείνονται όταν είστε δραστήρια, φορέστε ένα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Θα αποτρέψετε δυσάρεστους λεκέδες ή διαρροές και χάρη στον λεπτό και διακριτικό σχεδιασμό του, θα είναι αόρατο ακόμα και κάτω από στενά ρούχα γυμναστικής. Τα σερβιετάκια Always είναι δερματολογικά ελεγμένα και ασφαλή για καθημερινή χρήση.


# Είναι ποτέ οι διαυγείς εκκρίσεις λόγος ανησυχίας;


Από μόνες τους, η απάντηση γενικά είναι όχι: μπορείτε να χαλαρώσετε, όλα είναι μια χαρά. Οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να το διερευνήσετε περαιτέρω είναι εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν, παράλληλα με τις καθαρές εκκρίσεις σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:


Αλλαγή στην οσμή των εκκρίσεων, από ήπια σε μια έντονη, δυσάρεστη, μυρωδιά που θυμίζει ψάρι

Κνησμός ή πόνος στην περιοχή

Πόνος κατά την ερωτική επαφή

Σημαντική αύξηση του όγκου των εκκρίσεων για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Εάν ανησυχείτε από οποιοδήποτε από τα παραπάνω – ή για κάτι άλλο που εντοπίσατε – μιλήστε με έναν γιατρό ή επισκεφθείτε μια κλινική σεξουαλικής υγείας. Οι ειδικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, οπότε μην φοβηθείτε να εκφράσετε αυτό που σας ανησυχεί.