Βαριά πρώτη περίοδος


Ευ Ζην
4/08/2020
Είναι φυσιολογικό η πρώτη περίοδος να είναι «βαριά»; Απαντάμε στις απορίες σου!

Ο ερχομός της πρώτης περιόδου σου είναι μια συναρπαστική στιγμή. Όπως, όμως, καθετί καινούριο, μπορεί να σου προκαλέσει άγχος μέχρι να συμβεί. Θα ξέρω τι να κάνω; Θα πονέσει; Πώς θα είναι; Θα έχω πολύ αίμα; Θα έχω λίγο αίμα; Είναι φυσιολογικό η πρώτη περίοδός μου να είναι «βαριά»; Είναι φυσιολογικό να είναι ελαφριά;

 

Όλες αυτές οι απορίες είναι απολύτως φυσιολογικές. Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνεις ήρεμη και αισιόδοξη είναι να διαβάσεις και να ενημερωθείς για την περίοδό σου και για όσα πρέπει να περιμένεις. Σε αυτό μπορούμε να σε βοηθήσουμε εμείς.

 

 

Θα είναι «βαριά» η πρώτη περίοδός μου;


Υπάρχουν πολλοί ευφημισμοί για την περίοδο που ενδεχομένως σε κάνουν να φοβάσαι ότι η πρώτη σου περίοδος θα είναι πολύ «βαριά». Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μάλλον απίθανο. Η πρώτη σου περίοδος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ ελαφριά και θα εμφανιστεί με τη μορφή λίγων κηλίδων εμμηνορροϊκών εκκρίσεων.

 

Κι αν η πρώτη μου περίοδος δεν είναι ελαφριά;

Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις μια «βαριά».  πρώτη περίοδο. Επομένως, αν η πρώτη σου περίοδος έρθει και δεν είναι τόσο ελαφριά, δεν είναι σοβαρό θέμα. Αν φοβάσαι το ενδεχόμενο να έχεις «βαριά»  περίοδο την πρώτη φορά, μίλησε στους γονείς σου και εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε ό,τι σε προβληματίζει.

 

Φρόντισε να προμηθευτείς αρκετές σερβιέτες Always Platinum με υπεραπορροφητικό πυρήνα για να αισθάνεσαι προστατευμένη,  ανεξάρτητα από το αν η πρώτη περίοδός σου είναι «βαριά»,  ή όχι.

 

Πώς θα είναι η πρώτη περίοδός μου;

 

Το πιθανότερο είναι η πρώτη σου περίοδος να μην είναι παρά μερικές καφέ κηλίδες στο εσώρουχό σου και όχι η «βαριά».  πρώτη περίοδος που μπορεί να περίμενες. Το αίμα που έχει καφέ χρώμα είναι απλώς αίμα που δεν είναι πια φρέσκο. Όταν η ροή της περιόδου είναι πολύ μικρή, το αίμα πολλές φορές χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξέλθει από το σώμα, έτσι αποκτά καφέ χρώμα προτού βγει από τον κόλπο. Αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη περίοδός σου μπορεί να μην έχει το έντονο κόκκινο χρώμα που ίσως περίμενες να δεις.

 

Η περίοδός σου θα κρατήσει από 3 έως 7 ημέρες. Μόλις σταθεροποιηθεί (αυτό μπορεί να πάρει ένα ή δύο χρόνια μέχρι ο οργανισμός σου να προσαρμοστεί στις νέες ορμόνες που ελέγχουν την έμμηνο ρύση), θα αρχίσει να έρχεται περίπου κάθε 28 ημέρες. Θα μπορούσες να σημειώσεις σε κάποιο ημερολόγιο πότε ήρθε η πρώτη περίοδός σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις μια ιδέα πότε θα έρθει η επόμενη.

 

Η πρώτη περίοδός σου μπορεί να είναι «βαριά». (ή τουλάχιστον πιο «βαριά».!) για τις πρώτες μια ή δυο ημέρες και τις επόμενες μέρες το αίμα να αρχίσει να λιγοστεύει. Αυτό είναι φυσιολογικό. Τις πρώτες ημέρες που η πρώτη περίοδός σου θα είναι πιο «βαριά»., το μόνο που θα χρειαστεί είναι να αλλάζεις σερβιέτα πιο συχνά. Δεν είναι κάτι σοβαρό και σίγουρα δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

 

Τι κάνω όταν μου έρθει περίοδος για πρώτη φορά;

 

Πες στη μητέρα σου ή σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι ότι ήρθε η περίοδός σου. Έπειτα, είναι καλό να φορέσεις μια σερβιέτα για να προστατεύσεις το εσώρουχο σου από το αίμα της περιόδου. Οι σερβιέτες τοποθετούνται στον καβάλο του εσωρούχου σου και πρέπει να αλλάζονται κάθε 4 με 8 ώρες.

 

Πώς χρησιμοποιείς μια σερβιέτα όπως η Always Platinum:

 

  • Πρώτα, αφαίρεσε το περιτύλιγμά της
  • Μετά, αφαίρεσε τη χάρτινη λωρίδα στο πίσω μέρος της σερβιέτας. Αν η σερβιέτα σου έχει φτερά, αφαίρεσε και τη χάρτινη λωρίδα από τα φτερά.
  • Έπειτα, εφάρμοσε και πίεσε την αυτοκόλλητη πλευρά στο εσώρουχό σου. Αν η σερβιέτα σου έχει φτερά, δίπλωσέ τα γύρω από τα πλαϊνά του εσωρούχου σου μέχρι να κολλήσουν στην εξωτερική πλευρά.

 

Όταν χρειαστεί να αλλάξεις σερβιέτα, ξεκόλλησέ τη από το εσώρουχό σου, τύλιξέ τη και πέταξέ τη στο καλάθι των σκουπιδιών. Ποτέ μην την πετάς στη λεκάνη της τουαλέτας!