Ανησυχείς μήπως δεν βρίσκεις ή δεν μπορείς να βγάλεις το ταμπόν


Ευ Ζην
28/06/2021

Μπορεί το ταμπόν να χαθεί μέσα στο σώμα μου;

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις από γυναίκες που ξεκινούν να χρησιμοποιούν ταμπόν! Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ΟΧΙ! Ένα ταμπόν ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χαθεί μέσα στο σώμα. Αν και ο κόλπος συνδέει το εξωτερικό με το εσωτερικό του σώματος, στην κορυφή του υπάρχει κάτι σαν αδιέξοδο –είναι ο λεγόμενος τράχηλος, τον οποίο είναι αδύνατον να διαπεράσει οποιοδήποτε ταμπόν. Ο τράχηλος είναι ένα φράγμα ανάμεσα στον κόλπο και τη μήτρα. Τίποτα δεν μπορεί να περάσει μέσα από τον τράχηλο, εκτός αν είναι υγρό ή έχει μικροσκοπικό μέγεθος!

Τι γίνεται αν το ταμπόν μου δεν βγαίνει;

Αν δεν βρίσκεις ή δεν μπορείς να αφαιρέσεις το ταμπόν σου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κολλήσει, απλώς έχει ανέβει ψηλά στον κόλπο και μπορεί να έχει γυρίσει στο πλάι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να το φτάσεις. Αυτό συμβαίνει συνήθως αν κατά λάθος ξεχάσεις να αφαιρέσεις το ταμπόν σου προτού βάλεις ένα νέο ή αν κάνεις σεξ χωρίς να θυμηθείς να αφαιρέσεις το ταμπόν σου (δεν είναι καλή ιδέα να κάνεις σεξ ενώ φοράς ταμπόν!). Υπάρχουν, όμως, κάποια κόλπα που μπορείς να δοκιμάσεις για να μπορέσεις να βρεις το ταμπόν σου και να το βγάλεις. Συνέχισε την ανάγνωση!

Πώς αφαιρώ ένα ταμπόν που έχει μείνει μέσα στον κόλπο;

Πρώτα πλύνε καλά τα χέρια σου και στη συνέχεια κάθισε σε βαθύ κάθισμα, βάλε το δάχτυλό σου μέσα στον κόλπο σου και περίστρεψέ το σχηματίζοντας έναν κύκλο. Το πιθανότερο είναι ότι θα αγγίξεις το ταμπόν, αλλά είναι πιθανό να δυσκολεύεσαι να το αφαιρέσεις. Αν δεν μπορείς να το βγάλεις, χρησιμοποίησε δύο δάχτυλα και προσπάθησε να το πιάσεις. Αν χαμηλώσεις κι άλλο το βαθύ κάθισμα (σαν να κάνεις την «ανάγκη» σου), ίσως φέρεις το ταμπόν πιο κοντά στο άνοιγμα του κόλπου και μπορέσεις να το αφαιρέσεις πιο εύκολα. Αν, ωστόσο, δεν μπορείς και πάλι να το αφαιρέσεις ή δεν αισθάνεσαι άνετα με αυτό, θυμήσου ότι δεν πρέπει να φοράς ένα ταμπόν για περισσότερες από 8 ώρες, οπότε θα πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια γυναικολόγου ή οικογενειακού ιατρού για να το αφαιρέσεις.

Τι κάνω αν σπάσει το κορδόνι αφαίρεσης του ταμπόν;

Αυτή η ανησυχία είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά όσο κι αν μας απασχολεί, το κορδόνι αφαίρεσης δεν σπάει, εφόσον το ταμπόν χρησιμοποιείται σωστά. Αν εξετάσεις προσεκτικά ένα ταμπόν Tampax, θα δεις ότι το κορδόνι είναι καλά ραμμένο μέχρι το πάνω μέρος του ταμπόν. Δεν είναι απλώς κολλημένο στην άκρη. Λόγω αυτού, είναι πραγματικά δύσκολο να βγει ή να σπάσει. Μπορείς να αισθάνεσαι σιγουριά ότι το κορδόνι αφαίρεσης δεν πρόκειται να σπάσει, εφόσον χρησιμοποιείς το ταμπόν σου κανονικά.

Πώς θα καταλάβω αν έχει μείνει ένα ταμπόν στον κόλπο μου;

Αν το κορδόνι αφαίρεσης έχει τραβηχτεί μέσα, είναι πιθανό να ξεχάσεις εντελώς ότι φοράς ακόμα ταμπόν. Μην επιτρέψεις σε αυτήν την ιδέα να σε τρομάξει. Η Μητέρα Φύση έχει τον τρόπο της να σου το υπενθυμίσει με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με οσμές. Ένα ξεχασμένο ταμπόν θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτό με μια έντονη (εξαιρετικά δυσάρεστη) οσμή, που σίγουρα δεν είναι φυσιολογική. Αν ξεκινήσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ήρθε η ώρα να αναζητήσεις το ταμπόν, να το βρεις και να το αφαιρέσεις ή να ζητήσεις απευθείας ιατρική βοήθεια. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι. Στο ιατρικό επάγγελμα, ένα ξεχασμένο ταμπόν είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο.

Τι κάνω αν δεν βρίσκω το ταμπόν μου;

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από το σπάσιμο του κορδονιού. Μερικές φορές, το ταμπόν μπορεί να μοιάζει «χαμένο» επειδή, τόσο το ίδιο, όσο και το κορδόνι αφαίρεσης, έχουν μετακινηθεί πιο ψηλά στο εσωτερικό του κόλπου. Αν αυτό συμβεί, είναι εύκολο να το αφαιρέσεις και το πιθανότερο είναι ότι θα τα καταφέρεις μόνη σου. Για να το βγάλεις, πλύνε καλά τα χέρια σου, κάθισε σε βαθύ κάθισμα, βάλε το δάχτυλό σου στον κόλπο σου και, λογικά, θα μπορείς να το αισθανθείς και να το τραβήξεις. Αν δεν μπορείς να το αγγίξεις, δεν το φτάνεις ή δεν αισθάνεσαι άνετα με τη διαδικασία, επισκέψου αμέσως ιατρό. Και θυμήσου: μην ντρέπεσαι, αυτά συμβαίνουν πιο συχνά απ' ό,τι πιστεύεις!

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική φροντίδα αν ένα ταμπόν έχει «χαθεί» ή έχει κολλήσει;

Ένα ταμπόν που δεν εντοπίζεται, συνήθως δεν αποτελεί επείγον περιστατικό, αλλά σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Αν αισθάνεσαι καλά, αλλά υποπτεύεσαι ότι το ταμπόν σου έχει μείνει μέσα και δεν μπορείς να το αφαιρέσεις, επισκέψου τον/τη γυναικολόγο σου. Συνήθως, θα σε δεχτεί αμέσως ή θα σε παραπέμψει σε ένα κέντρο για επείγοντα περιστατικά. Πρέπει να αφαιρέσεις το ταμπόν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, αν υποψιάζεσαι ότι το ταμπόν σου έχει μείνει μέσα σου και εμφανίζεις οποιοδήποτε σημάδι ή σύμπτωμα ΣΤΣ (Σύνδρομο Τοξικού Σοκ), πρέπει να επισκεφθείς απευθείας το πλησιέστερο κέντρο επειγόντων και να τους ενημερώσεις ότι δεν μπορείς να αφαιρέσεις το ταμπόν σου και φοβάσαι ότι εκδηλώνεις ΣΤΣ.