Έξι συμβουλές για να επαναφέρεις τη σιλουέτα σου σε φόρμα


Ευ Ζην
27/08/2020
Χωρίς να πιέσεις το σώμα και τον εαυτό σου

Το καλοκαίρι πέρασε ανεπιστρεπτί. Το καταλαβαίνουμε βλέποντας το άλλοτε εξωτικό μαύρισμά μας να ξεθωριάζει και τη καθημερινότητά μας να έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Είναι το τέλος μίας εποχής και συνεπώς η αρχή μίας νέας, που καλό θα ήταν να μας βρει… ετοιμοπόλεμες.

Με άλλα λόγια, τι κι αν υπήρξαμε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διατροφικές ατασθαλίες και λαχταριστά τσιμπολογήματα; Τι κι αν παραλείψαμε μερικές προπονήσεις, απολαμβάνοντας απογευματινές εξόδους με τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Ήταν καλοκαίρι, είχαμε ανάγκη από ξεκούραση και ήταν όλα θεμιτά. Ωστόσο, τώρα είναι η ιδανική εποχή να μηδενίσουμε το… κοντέρ, να αρχίσουμε πάλι από την αρχή, δίνοντας αυτή τη φορά μεγαλύτερη προσοχή στη σιλουέτα μας και εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα με συνήθειες που θα μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφες, δυνατές και υγιείς.

Αν αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρουμε, παρακάτω υπάρχουν συγκεντρωμένες οι συμβουλές που σύντομα θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε τη σιλουέτα μας σε φόρμα!

Προσαρμόζουμε τον οργανισμό μας στις νέες αλλαγές

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η περίοδος που ακολουθεί αμέσως μετά τις διακοπές, αποτελεί μία μεταβατική φάση για τον οργανισμό μας, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, έπειτα από τη χαλάρωση των διακοπών. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό μας, να μην απαιτούμε δηλαδή να επιστρέψει από τη μία στιγμή στην άλλη σε ένα αυστηρό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής. Αυτό που αξίζει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε βήμα-βήμα να διαμορφώσουμε εκ νέου τα γεύματά μας ή τη συχνότητα με την οποία θα γυμναζόμαστε.

Έξι συμβουλές για να επαναφέρεις τη σιλουέτα σου σε φόρμα 

«Ξεσκουριάζουμε» το σώμα μας

Μοιάζει απίθανο όμως, αρκεί μία εβδομάδα απουσίας από τις προπονήσεις, για να χαλαρώσει το σώμα μας και να χάσει τη φόρμα του. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αν πιέσουμε το σώμα μας να γυμναστεί στον ίδιο ρυθμό και με την ίδια ένταση όπως πριν τις διακοπές, το πιο πιθανό είναι πως θα φύγουμε από την προπόνηση με κάποιον τραυματισμό, που θα μας απομακρύνει για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα από τη γυμναστική μας ρουτίνα. Ο στόχος μας, λοιπόν, για τις πρώτες δύο εβδομάδες έπειτα από την επιστροφή από τις διακοπές, είναι να κατανοήσουμε μέσω της άσκησης τις ανάγκες που παρουσιάζει το σώμα και μέρα με τη μέρα, να προσπαθήσουμε να το ενεργοποιήσουμε.

Δεν αγνοούμε τις ανάγκες μας

Το τελευταίο διάστημα ενσωματώσαμε στην καθημερινότητά μας ένα νέο πρόγραμμα διατροφής, μεταβάλλοντας μαζί με τα πιάτα μας, την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε καθώς και τη συχνότητα των ημερήσιων γευμάτων μας. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να μην αγνοούμε το αίσθημα πείνας που αισθανόμαστε μέσα στην ημέρα, ανακουφίζοντας το στομάχι μας με ωφέλιμες τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έξι συμβουλές για να επαναφέρεις τη σιλουέτα σου σε φόρμα 

Βελτιώνουμε την ποιότητα των γευμάτων μας

Εν μέσω διακοπών είναι σχετικά δύσκολο να παραμείνουμε συνεπείς στη διατροφή μας, καθώς δεν διαθέτουμε τον χώρο και τον χρόνο να πραγματοποιήσουμε τα γεύματα που χρειαζόμαστε. Επιστρέφοντας σπίτι, λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, περιορίζοντας τη ζάχαρη και τα πρόχειρα γεύματα και εμπλουτίζοντας τα πιάτα μας με τροφές «πλούσιες» σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που «θωρακίζουν» την υγεία του οργανισμού. Για να είμαστε σίγουρες πως θα καταφέρουμε να μείνουμε συνεπείς στους στόχους που έχουμε θέσει, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εβδομαδιαίο μενού, να επισκεφθούμε ένα σούπερ μάρκετ πραγματοποιώντας τις απαραίτητες αγορές, ώστε να υπάρχουν στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας οι επιλογές που δεν θα σαμποτάρουν την προσπάθειά μας.

Κάνουμε «σύμμαχό» μας το νερό

Έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα άρθρα πόσο απαραίτητη είναι η κατανάλωση νερού για τον οργανισμό μας, αφού όχι μόνο μας κρατάει ενυδατωμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ενισχύει συγχρόνως την κυκλοφορία των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Επιπλέον, όσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο ενισχύουμε τη λειτουργία του μεταβολισμού και του εντέρου μας, απομακρύνοντας συγχρόνως βλαβερές τοξίνες που έχουν εισέλθει στο αίμα μέσω των τροφών.

Έξι συμβουλές για να επαναφέρεις τη σιλουέτα σου σε φόρμα 

Θέτουμε προτεραιότητες

Ακόμη και αν οι αλλαγές που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε είναι πολλές, καλό θα ήταν να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να δημιουργήσει τη σιλουέτα που επιθυμεί, κάνοντας ένα μικρό αλλά σίγουρο βήμα τη φορά. Με άλλα λόγια, η πρακτική που μας θέλει «από Δευτέρα» να ανατρέπουμε εντελώς την καθημερινότητά μας, στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματοποιήσιμη. Ακριβώς για αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε πρώτα από μικρές αλλαγές στη διατροφή, έπειτα να συνεχίσουμε με τις προπονήσεις μας και σταδιακά να «χτίσουμε» εκ νέου μία ρουτίνα που θα ωφελήσει το σώμα, αλλά και τη διάθεσή μας.

Έξι συμβουλές για να επαναφέρεις τη σιλουέτα σου σε φόρμα 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η διάθεση είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια μας να βρούμε τη φόρμα μας έπειτα από τις διακοπές. Έχει σημασία, λοιπόν, να μην αντιμετωπίζουμε αυτή την προσπάθεια ως μία υποχρέωση, αλλά ως ένα δώρο στον εαυτό μας, που σύντομα θα βελτιώσει όχι μόνο τη σιλουέτα μας, αλλά και την ποιότητα ζωής μας.