Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για μια υγιεινή ζωή


Ευ Ζην
4/10/2018
Κάποιοι από τους βασικούς κανόνες διατήρησης μιας καλής υγείας είναι το υγιεινό φαγητό, η άσκηση, ο αρκετός ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και οι προληπτικές εξετάσεις. Δείτε πώς μπορούμε να τους εντάξουμε αποτελεσματικά στη ζωή μας ώστε να γίνει καλύτερη και να την απολαμβάνουμε πιο πολύ!

Οι «επιθυμίες» ανακάλυψαν τον τρόπο να φροντίσεις την υγεία σου πιο εύκολα, γρήγορα και με το σωστό τρόπο. Διάβασε παρακάτω για το doctoranytime.gr

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποφασίσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας ότι είναι καιρός να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες και να ακολουθήσουμε πιστά κάποιους βασικούς κανόνες καλής υγείας. Οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας συσσωρεύονται και στο τέλος καταλήγουμε με ένα σωρό αποφάσεων που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στην πράξη. Και επειδή συνήθως θέτουμε πολύ ψηλά τον πήχη, οι προσπάθειές μας στέφονται τις περισσότερες φορές με πλήρη αποτυχία. Ανεξάρτητα από τι είναι αυτό που θέλουμε κάθε φορά να αλλάξουμε, ο βασικός κανόνας είναι να πηγαίνουμε «με το μαλακό». Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, λοιπόν, είναι να φροντίζετε ώστε οι υποσχέσεις που δίνετε στον εαυτό σας να είναι ρεαλιστικές και οι στόχοι που θέτετε να είναι πραγματοποιήσιμοι.

 

Καλός ύπνος

Ο ύπνος είναι το ισχυρότερο θεμέλιο. Εάν δεν κοιμάστε καλά, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάρετε βάρος. Η κακή ποιότητα του ύπνου δεν σας επιτρέπει να αποβάλετε το στρες και, ακόμη κι αν ασκήστε, τα αποτελέσματα της άσκησης μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα. Μόνο όταν ο ύπνος μας είναι ήρεμος το σώμα μας μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης και «επισκευής». Πολύ σημαντικό επίσης είναι ο ύπνος να μην είναι ούτε υπερβολικά λίγος ούτε υπερβολικά πολύς, γιατί και στην περίπτωση του ύπνου ισχύει το «παν μέτρον άριστον». Συνήθως, για έναν ενήλικο αρκούν 6 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ οι περισσότεροι κοιμούνται από 7 έως 8 ώρες. Εάν για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή κάποια μεμονωμένα βράδια δεν κοιμηθείτε αρκετά, το κακό είναι μικρό, μιας και οι ελλείψεις θα καλυφθούν όταν ξανακοιμηθείτε. Προσοχή όμως: αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε περισσότερο για να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο. Το σώμα σας αναλαμβάνει από μόνο του τη δουλειά της αναπλήρωσης, και το πετυχαίνει με το να βυθίζεστε πιο γρήγορα στον βαθύ ύπνο που τόσο έχετε ανάγκη.

 Απαραίτητη προϋπόθεση για καλό ύπνο είναι το υπνοδωμάτιό σας να έχει τη σωστή θερμοκρασία και να είναι αρκετά σκοτεινό και ήσυχο. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, που μπορούν κυριολεκτικά να σας καταστρέψουν τον ύπνο. Προσπαθήστε επίσης να μην ασκείστε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, γιατί το σώμα σας θα είναι σε υπερδιέγερση και θα χρειάζεται χρόνο για να ηρεμήσει.


 

Κρατήστε ημερολόγιο με τα γεύματα και τα σνακ που καταναλώνετε

 Η επόμενη σημαντική προϋπόθεση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι το φαγητό. Συχνά η διατροφή μας είναι χειρότερη από ό,τι νομίζουμε. Ένα καλό "κόλπο" είναι να καταγράφουμε για μερικές ημέρες πόσο συχνά και τι ακριβώς τρώμε. Εάν γνωρίζουμε τις «παρασπονδίες» μας είναι πιο εύκολο να τις αντιμετωπίσουμε. Ένα φρούτο πριν πάτε στη δουλειά είναι πολύ πιο καλό από τη σοκολάτα που μπαίνετε στον πειρασμό να αγοράσετε από το περίπτερο όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Ένας πολύ καλός κανόνας που θα πρέπει να τηρείτε είναι το να τρώτε τακτικά, όπως και το να τρώτε ένα καλό πρωινό. Είναι καλύτερα τα γεύματά σας να είναι συχνότερα και μικρότερα παρά λιγότερα και μεγαλύτερα. Τρώγοντας ένα μικρό σνακ ανάμεσα στα γεύματα σάς βοηθά να διατηρείτε το ζάχαρο του αίματος σε καλά επίπεδα. Βρείτε τι είναι καλό για ΕΣΑΣ και κάντε το συνήθεια.

 

Προσθέτετε νέες δραστηριότητες άσκησης στο πρόγραμμά σας με ήπιο ρυθμό

Εάν ασκείστε 2 με 3 φορές την εβδομάδα, το σώμα σας θα διατηρείται σε φόρμα. Φροντίστε οι ασκήσεις να καλύπτουν όλες τις μυϊκές ομάδες και μην ξεχνάτε τις καρδιαγγειακές (αερόβιες) ασκήσεις. Πέραν της τακτικής άσκησης, μπορείτε με μερικά απλά «τρικ» να κάνετε και τις καθημερινές σας δραστηριότητες πιο έντονες από σωματικής άποψης. Ανεβείτε από τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ ή εάν θέλετε να πείτε κάτι σε έναν συνάδελφό σας, περπατήστε μέχρι το γραφείο του για να του μιλήσετε αντί να του στείλετε e-mail. Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος και σίγουρα μπορείτε να τον εμπλουτίσετε με τις δικές σας ιδέες.

 Το πιο σημαντικό είναι να μην είστε υπερβολικά φιλόδοξες όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα άσκησης. Όσο πιο μεγάλες είναι οι προσδοκίες σας και οι απαιτήσεις που θέτετε στον εαυτό σας, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος να μην καταφέρετε να ανταποκριθείτε σε αυτές. Εάν έχετε καιρό να ασκηθείτε, αρκεί μία φορά την εβδομάδα ή ένα μακρύς περίπατος με ταχύ βάδισμα. Αργότερα, όταν αυτό το πρόγραμμα θα σας έχει γίνει συνήθεια, θα μπορέσετε να προσθέσετε και άλλες ασκήσεις. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσει κανείς νέες συνήθειες.

 

Αλκοόλ και άσκηση: ένας κακός συνδυασμός

Όλοι ξέρουμε ότι το τσιγάρο και το αλκοόλ δεν συμβαδίζουν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μήπως είναι καιρός να περιορίσετε την κατανάλωσή τους; Εάν ξεπεράσετε την εξάρτησή σας από την νικοτίνη, θα κάνετε καλό και στο σώμα και στο πορτοφόλι σας. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, όπως π.χ. ότι η διάθεσή σας θα βελτιωθεί και η επιδερμίδα σας θα γίνει πιο όμορφη. Η βελτίωση θα είναι θεαματική και θα το διαπιστώσετε πολύ γρήγορα.

 Όσον αφορά το αλκοόλ, το ιδανικό είναι να αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωσή του τις ημέρες που πρόκειται να γυμναστείτε, δηλαδή να μην πίνετε καθόλου ούτε πριν ούτε μετά την άσκηση. Ο λόγος είναι ότι το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στη διάσπαση του οινοπνεύματος και όχι στην ενίσχυση της μυϊκής σας μάζας. Ούτε όμως και το να γυμνάζεστε την επόμενη μέρα είναι καλή ιδέα. Ακόμη κι αν το οινόπνευμα έχει αποβληθεί εντελώς από την κυκλοφορία του αίματός σας, το νευρικό σας σύστημα και τα άλλα όργανα του σώματός σας εξακολουθούν να επηρεάζονται από το αλκοόλ για αρκετές ημέρες. Και, πραγματικά, αρκούν δύο ποτήρια κρασί για να επηρεαστεί αρνητικά η άσκησή σας.

 Ξεκινήστε σταδιακά να υιοθετείτε πιο υγιεινές συνήθειες, χωρίς να θέτετε ανέφικτους στόχους. Είναι σίγουρο ότι οι μικρές καθημερινές αλλαγές είναι αυτές που, τελικά, θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στον τρόπο ζωής σας.

 

Στο γιατρό για πρόληψη!

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για κάθε ασθένεια, λέει ένα ρητό που καθημερινά αποδεικνύεται πόσο σωστό είναι. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες ζουν περίπου 6 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες επειδή δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη.

Οι «επιθυμίες» ανακάλυψαν το doctoranytime.gr, μία νέα υπηρεσία που σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις τoν καλύτερο γιατρό ή διαγνωστικό κέντρο για σένα και να κλείσεις ραντεβού άμεσα οποιαδήποτε στιγμή.  Οι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα είναι αξιολογημένοι από ασθενείς που τους έχουν επισκεφτεί. Παράλληλα μπορεί κάποιος να δει το κόστος της επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης, τα ασφαλιστικά ταμεία (δημόσια ή ιδιωτικά, με τα οποία είναι συμβεβλημένος ο γιατρός, να δει την εμπειρία και την εξειδίκευση του και το πλήρες βιογραφικό του προκειμένου να αποφασίσει αν ο γιατρός είναι ο κατάλληλος για το πρόβλημά του. Έτσι θα έχεις να ασχολείσαι μόνο με την υγεία σου και όχι με τα οργανωτικά θέματα που συνδέονται με αυτήν που συνήθως μας δημιουργούν επιπλέον ανησυχίες.

Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι διαγνωστικές εξετάσεις που ολοκληρώνουν την εικόνα της υγείας ενός ανθρώπου. Και σε αυτόν τον τομέα το doctoranytime.gr έχει δημιουργήσει μία πολύ καινοτομική μηχανή αναζήτησης, μέσω της οποίας αναζητάς τις εξετάσεις που θέλεις να κάνεις, την περιοχή και το ασφαλιστικό σου ταμείο, και σου επιστρέφει τα διαγνωστικά που εκτελούν τις εξετάσεις που θέλεις, το ακριβές κόστος και την πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία για ραντεβού). Έτσι μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου εύκολα και να έχεις υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση.

Η υγεία μας είναι το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μας και ως τέτοιο πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, δίνοντας της προτεραιότητα και κάνοντας τις σωστές επιλογές. 

Πηγή: doctoranytime.gr