Πέντε οδοντικά προβλήματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις


Ευ Ζην
1/10/2019
Με τα δόντια σου δεν πρέπει να ρισκάρεις

Η φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής έχει τεράστια σημασία για τη γενικότερη υγεία μας και σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μας κρατήσει μακριά από προβλήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας.

Το ζήτημα είναι πως σε πολλές περιπτώσεις, δε λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τα «καμπανάκια» που μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τα δόντια και τα ούλα μας. Ως αποτέλεσμα, δεν αναλαμβάνουμε εγκαίρως δράση και συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε πολλές βλαβερές συνήθειες, επιδεινώνοντας την κατάστασή μας.

Ιδού, λοιπόν, πέντε οδοντικά και στοματικά προβλήματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσουμε!

1. Ο απλός πονόδοντος

Πόσες φορές έχεις αισθανθεί ένα μικρό πόνο στα δόντια τον οποίο προτίμησες να αγνοήσεις επειδή «έφυγε» γρήγορα; Σε ό,τι αφορά την  υγεία των δοντιών σου, το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να ρισκάρεις. Ένας πονόδοντος μπορεί να οφείλεται σε πολλά προβλήματα: Από τερηδόνα μέχρι οδοντικό απόστημα, φθαρμένο σφράγισμα και φλεγμονή στα ούλα. Ακόμη και αν ο πόνος δεν είναι ανυπόφορος, φρόντισε να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου για να μην καταλήξεις να τρέχεις και να ταλαιπωρείσαι την τελευταία στιγμή.

2. Ένα μικρό σπάσιμο στο δόντι

Μπορεί να μην το πιστεύεις, όμως ακόμη κι ένα αδιόρατο σπάσιμο σε ένα δόντι, ενδέχεται να αποτελέσει την «πηγή» πολλών προβλημάτων. Και πίστεψέ μας, είναι πολύ εύκολο να προκληθεί. Αρκεί να αναφέρουμε πως το στόμα μας καταλαμβάνει σχεδόν το 1% του σώματός μας και ότι τα τραύματα στην περιοχή αυτή αποτελούν περίπου το 5% των συνολικών τραυματισμών που συμβαίνουν σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Προσπάθησε, λοιπόν, να επισκεφτείς τον γιατρό σου προκειμένου να βεβαιωθείς πως το πρόβλημα δε χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης.

3. Τα ούλα που ματώνουν

Η αιμορραγία των ούλων είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσεις σε ό,τι αφορά τη φροντίδα της στοματικής σου υγιεινής. Υπάρχουν πολλές αιτίες που σχετίζονται με την αιμορραγία. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα αξίζει να γνωρίζεις είναι πως αν το πρόβλημα δεν οφείλεται σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο και τη λάθος οδοντόβουρτσα. Τα καλά νέα είναι πως εν έτει 2019 η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που μας φέρνει «έξυπνες» συσκευές που φροντίζουν τα δόντια και τα ούλα μας, όπως η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Genius 10.000. Διαθέτει το πρώτο «έξυπνο» σύστημα βουρτσίσματος με νέα τεχνολογία προστασίας ούλων και θα σε βοηθήσει να βουρτσίζεις τα δόντια σου, όπως συστήνει ο οδοντίατρός σου! Πρόκειται ουσιαστικά για μία εξαιρετικά προηγμένη οδοντόβουρτσα η οποία προστατεύει τα ευαίσθητα ούλα αφού, μεταξύ άλλων, μειώνει την ταχύτητα όταν βουρτσίζεις πολύ έντονα και σε ενημερώνει για τα σημεία στα οποία έχεις ασκήσει υπερβολική πίεση.

4. Η ευαισθησία στα δόντια

Αν όταν πίνεις ζεστά και κρύα ροφήματα ή καταναλώνεις διάφορες τροφές αισθάνεσαι δυσφορία ή πόνο στο δόντια, τότε σίγουρα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου. Προτού επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου, δοκίμασε να αλλάξεις τον τρόπο που βουρτσίζεις τα δόντια σου, άρχισε να χρησιμοποιείς μία οδοντόκρεμα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τα ευαίσθητα δόντια, δοκίμασε να μείνεις μακριά από τις όξινες τροφές και τα ποτά και άλλαξε την οδοντόβουρτσά σου. Μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αποτελεί σήμερα μία εξαιρετική επιλογή για μικρούς αλλά και μεγάλους.

5. Η κακή αναπνοή και η ξηρότητα στο στόμα

Τέλος, σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις την κακή αναπνοή και το αίσθημα της ξηρότητας στο στόμα. Αν φροντίζεις καθημερινά τη στοματική σου υγιεινή αλλά η κακοσμία του στόματός σου επιμένει, τότε ενδεχομένως χρειάζεται να κάνεις μία επίσκεψη στον οδοντίατρο προκειμένου να ελέγξεις αν το πρόβλημα σχετίζεται με κάποιο «χαλασμένο» δόντι. Μην ξεχνάς πως η κακοσμία του στόματος οφείλεται συνήθως στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, τα δόντια και τη γλώσσα!

Πέντε οδοντικά προβλήματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Όποιο και αν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, να θυμάσαι να μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια. Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσεις ή θα αισθανθείς κάτι παράξενο ή ενοχλητικό, προσπάθησε να αναλάβεις δράση εγκαίρως, κάνοντας μία επίσκεψη στον οδοντίατρό σου και ενδεχομένως, επιλέγοντας μία genius οδοντόβουρτσα -και δη εκείνη που προτείνουν οι οδοντίατροι!