Τρόφιμα, διατροφικές συνήθειες και υγιή δόντια


Ευ Ζην
6/09/2019
Η σωστή διατροφή εξασφαλίζει υγεία, ευεξία και σωστό βάρος. Το ίδιο ισχύει και για την υγεία των δοντιών. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές σχετικά με τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή δόντια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει μόνο τα δόντια και την υγεία των ούλων της μητέρας, αλλά και τα δόντια του μωρού της.

Η πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη:

Η ζάχαρη είναι ο εχθρός των δοντιών, καθώς, μαζί με την πλάκα, αυξάνει την οξύτητα του στόματός και αποδυναμώνει το σμάλτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό τερηδόνας. Γι' αυτό τα γλυκά και κολλώδη τρόφιμα, όπως το ζελέ και το fudge, είναι απαγορευμένα! Για την ακρίβεια, κάθε φορά που τρώτε ένα σνακ που περιέχει ζάχαρη, τα δόντια σας δέχονται επίθεση για τα επόμενα 20 λεπτά. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα στον πειρασμό, προσπαθήστε τουλάχιστον να τρώτε γλυκά μία φορά την εβδομάδα, μετά από ένα σωστό γεύμα, και φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωσή τους. Αν δεν έχετε πρόχειρη οδοντόβουρτσα ή οδοντόκρεμα, ξεπλύνετε απλώς το στόμα σας με νερό. Αυτό θα διεγείρει την παραγωγή σάλιου, εμποδίζοντας την πτώση του pH σε επικίνδυνα επίπεδα.

Διατροφικές επιλογές που συμβάλλουν στην πρόληψη της τερηδόνας

  • Φρούτα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά: Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην έκκριση σάλιου, το οποίο χάρη στα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει ενισχύει την άμυνα του στόματος κατά της τερηδόνας. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι χουρμάδες, οι σταφίδες και τα σύκα, καθώς και τα φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα πορτοκάλια. Άλλες επιλογές είναι τα λαχανικά, όπως τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και ο αρακάς, καθώς και τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα πίτουρα.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β και σιδήρου, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ούλων. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι τροφές που περιέχουν πίτουρα, καστανό ρύζι, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης αποτελούν εξαιρετικές πηγές σιτηρών ολικής άλεσης.
  • Το ασβέστιο αποτελεί πρώτη ύλη για τον σχηματισμό του σμάλτου και άρα είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε γερά και υγιή δόντια. Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλα, το τυρί και το ψάρι είναι πλούσια σε ασβέστιο. Εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο έχουν τα όσπρια και πολλοί σπόροι, όπως ο παπαρουνόσπορος και το σουσάμι.
  • Η διατροφική πυραμίδα: Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, καλή για τα δόντια και το υπόλοιπο σώμα σας, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που απεικονίζονται στη διατροφική πυραμίδα. Η δομή της πυραμίδας είναι τέτοια ώστε να περιλαμβάνει τις συνιστώμενες μερίδες από όλες τις ομάδες τροφίμων που είναι απαραίτητες για μια σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε γενικότερο πλαίσιο, καλό είναι να φροντίζετε να καθαρίζετε τα δόντια σας σχολαστικά και με τα κατάλληλα προϊόντα που ενισχύουν την καλή στοματική υγιεινή. Η Oral-B σάς προτείνει μία ολοκληρωμένη γκάμα περιποίησης για κάθε ανάγκη και με ορατά αποτελέσματα.