Το στοματικό διάλυμα στην καθημερινότητά σας


Ευ Ζην
4/10/2018
Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα στην καθημερινή σας στοματική υγιεινή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι, τι κάνει και τι δεν κάνει!

Οι γαργάρες ή το ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα δεν αντικαθιστούν τη στοματική υγιεινή που μπορεί να σας προσφέρει το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές τη μέρα και ακολουθείται από τη χρήση οδοντικού νήματος. Η κύρια λειτουργία των περισσότερων στοματικών διαλυμάτων είναι η φρέσκια αναπνοή, αν και, σε περίπτωση που πάσχετε από σοβαρή χρόνια κακοσμία (χαλίτωση), πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για να βρείτε τα αίτια του προβλήματος και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Παρόλα αυτά, μερικά είδη στοματικού διαλύματος, όπως τα διαλύματα με φθόριο, μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα δόντια σας ενάντια στα οξέα που προκαλούνται από τα βακτήρια της πλάκας, αν τα χρησιμοποιείτε αφού έχετε βουρτσίσει καλά και εξονυχιστικά τα δόντια σας και μετά τη χρήση οδοντικού νήματος. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει συγκεκριμένο στοματικό διάλυμα αν αναρρώνετε από μια μυκητιασική λοίμωξη ή ουλίτιδα.

Βέβαια αν το μόνο που θέλετε από το στοματικό σας διάλυμα είναι απλά η καθαρή αναπνοή, μπορείτε να διαβάσετε κριτικές για τα προϊόντα και να ρωτήσετε τους φίλους σας ποια προτιμούν. Μπορείτε να βρείτε στοματικά διαλύματα με διάφορες γεύσεις και να πάρετε διάφορα είδη για να έχετε ποικιλία στο σπίτι.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης στοματικού διαλύματος

  • Χαρίζει φρεσκάδα, καταπολεμώντας τα βακτήρια που σχετίζονται με τη δυσάρεστη αναπνοή
  • Βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού της πλάκας μεταξύ των βουρτσισμάτων
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το πλύσιμο των δοντιών για να ξεπλύνει τυχόν επιφανειακά σωματίδια
  • Μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού τερηδόνας
  • Δεν περιέχει αλκοόλη και δεν καίει. Έχει απαλή γεύση για μια ευχάριστη στοματική εμπειρία
  • Μπορεί ταυτόχρονα να χαρίσει δροσερή αναπνοή αλλά και λευκότερα δόντια, όπως το Oral-B 3D White Luxe Glamorous Shine.Ποιο είναι το κατάλληλο στοματικό διάλυμα για εσάς;

Η χρήση του στοματικού ματος στην καθημερινότητά σας βοηθάει στην φρέσκια αναπνοή και τη βελτίωση της στοματικής σας υγιεινής. Η Oral-B σάς παρέχει ποικιλία στοματικών διαλυμάτων άριστης ποιότητας για να διαλέξετε. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις επιλογές που έχετε διαθέσιμες και τι πρέπει να λαμβάνετε υπ'όψιν όταν επιλέγετε ένα στοματικό διάλυμα. Μερικοί παράγοντες που θα σας βοηθήσουν:

Αλκοόλη- Ναι ή Όχι;

Πολλά από τα στοματικά διαλύματα που θα βρείτε περιέχουν αλκοόλη. Αν έχετε παιδιά μικρής ηλικίας ή εφήβους, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα προϊόν χωρίς αλκοόλη για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Ευαισθησία

Για εσάς που υποφέρετε από ευαισθησία στα δόντια ή αναρρώνετε από κάποια οδοντική επέμβαση, τα συστατικά των στοματικών διαλυμάτων ίσως σας ενοχλούν. Δοκιμάστε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλη με καταπραϋντικά και ήπια συστατικά για τα δόντια και τα ούλα σας.

Έλεγχος της οδοντικής πλάκας

Μερικά στοματικά διαλύματα περιέχουν συστατικά κατά του σχηματισμού πλάκας στα δόντια ενώ συμβάλλουν παράλληλα και στην πιο δροσερή αναπνοή.

Πώς να επιλέξετε το σωστό στοματικό διάλυμα

Υπάρχουν πολλά είδη στοματικών διαλυμάτων στην αγορά. Η κατανόηση των διαφορών τους θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Κοινό στοματικό διάλυμα

Τα κοινά στοματικά διαλύματα, χαρίζουν φρεσκάδα στην αναπνοή σας και σας βοηθούν να ξεπλύνετε υπολείμματα φαγητού. Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν τη στοματική υγιεινή που μπορεί να σας προσφέρει το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές τη μέρα και ακολουθείται από τη χρήση οδοντικού νήματος. Τα περισσότερα κοινά φαρμακευτικά στοματικά διαλύματα περιέχουν συστατικά για φρέσκια αναπνοή και δεν περιέχουν φθόριο εκτός αν αναγράφεται στην ετικέτα.

Στοματικό διάλυμα με φθόριο

Το στοματικό διάλυμα με φθόριο δρα προστατεύοντας τα δόντια σας από τα οξέα που παράγονται από τη βακτηριακή πλάκα. Το φθόριο στα διαλύματα αυτά ενσωματώνεται στο σμάλτο του δοντιού, προστατεύοντας τα δόντια σας ενάντια στην τερηδόνα. Δεν αντικαθιστούν τη στοματική υγιεινή που μπορεί να σας προσφέρει το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές τη μέρα και ακολουθείται από τη χρήση οδοντικού νήματος. 

Στοματικό διάλυμα με Γλυκονική Χλωρεξιδίνη

Πλεονεκτήματα: Τα στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά προϊόντα που χορηγούνται για φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί κανείς να τα βρει στην αγορά, στη σύνθεσή τους συνήθως περιέχουν 0,12% γλυκονική χλωρεξιδίνη, 11,6% αλκοόλη και έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Υπάρχουν βέβαια και διαλύματα που δεν περιέχουν αλκοόλη στη σύνθεσή τους και σύμφωνα με αναφορές είναι το ίδιο αποτελεσματικά με εκείνα που περιέχουν αλκοόλη. Τα διαλύματα με χλωρεξιδίνη βοηθούν στον έλεγχο και την καταπολέμηση των βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα. Η χλωρεξιδίνη έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και παρέχει αποτελεσματική βοήθεια στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής ειδικά μετά από μια διαδικασία σχολαστικού οδοντικού καθαρισμού όπως η οδοντική κλιμάκωση και το πλάνισμα ρίζας.

Μειονεκτήματα: Το στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη μπορεί να δημιουργήσει καφέ στίγματα στα δόντια, γιατί έχει αποδειχθεί πως συνδέεται και με τους σκληρούς και με τους μαλακούς ιστούς. Έτσι, αν ο οδοντίατρός σας σας χορηγήσει διάλυμα με χλωρεξιδίνη για ένα μικρό χρονικό διάστημα ενώ αναρρώνετε από κάποια θεραπεία για ουλίτιδα, να μην ξεχνάνε να αποφεύγετε τον πολύ καφέ, το τσάι, το κόκκινο κρασί και γενικότερα την κατανάλωση φαγητών που μπορεί να λεκιάσουν τα δόντια σας. Επίσης, τα διαλύματα με χλωρεξιδίνη μπορεί να μην είναι και η πιο κατάλληλη επιλογή αν έχετε οδοντικές στεφάνες (θήκες) από συνθετικό ή γυάλινο ιοντομερές, καθώς αυτά τα υλικά λεκιάζουν. Γενικότερα, δεν είναι αναγκαίο να συμπεριλάβετε ένα στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη στην καθημερινή στοματική σας υγιεινή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλη

Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται να συμπεριλάβουν το στοματικό διάλυμα στην καθημερινή τους στοματική υγιεινή, αλλά τους αποθαρρύνει το γεγονός ότι περιέχει αλκοόλη. Η διαδικασία ξεπλύματος με στοματικό διάλειμμα για την προτεινόμενη διάρκεια με ένα προϊόν που περιέχει αλκοόλη (πολλά στοματικά διαλύματα διαθέτουν περίπου 20% αλκοόλη) τους κάνει να νιώθουν άβολα. Άλλοι ανησυχούν πως αυτό το ποσοστό αλκοόλης (το 20%) στα στοματικά διαλύματα είναι αρκετό για να προκαλέσει ασθένειες σε μικρά παιδιά και εφήβους που πειραματίζονται καταπίνοντάς τα.

Ως εναλλακτική, η Oral-B σάς προσφέρει ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλη που παρέχει οφέλη παρόμοια με αυτά των προϊόντων με αλκοόλη όσον αφορά τη στοματική υγεία. Δοκιμάστε ένα στοματικό διάλυμα με CPC (χλωριούχο κετυλπυριδίνιο). Το συγκεκριμένο συστατικό μπορείτε να το βρείτε σε πολλά προϊόντα σχετικά με την φροντίδα της υγείας. Το CPC είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό. Όταν αποτελεί συστατικό στοματικού διαλύματος, συνδέεται με την επιφάνεια των μικροβίων και τα διασπά, βοηθώντας έτσι στη μείωση της συσσώρευσής τους στα δόντια.

Τι πρέπει να θυμάστε

Τα απλά στοματικά διαλύματα σας χαρίζουν καθαρή αναπνοή ενώ τα πιο εξειδικευμένα προστατεύουν τα δόντια σας από τα οξέα. Να θυμάστε πως τα στοματικά διαλύματα με φθόριο πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το βούρτσισμα και τη χρήση του οδοντικού νήματος. Τέλος, μην ξεχνάτε πως η χρήση στοματικών διαλυμάτων σε παιδιά κάτω των 6 ετών δεν συνίσταται διότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχουν την τάση να καταπίνουν το διάλυμα αντί να το φτύνουν.