Τα επτά λάθη που μπορεί να κάνετε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας


Ευ Ζην
6/09/2019
Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών και το πώς να αποφεύγετε λάθη που κάνουμε όλοι μας όταν πλένουμε τα δόντια μας.

Μπορεί να εκπλαγείτε από το γεγονός ότι δεν κάνουν μόνο τα παιδιά λάθη στο βούρτσισμα των δοντιών τους. Στην πραγματικότητα υπάρχουν επτά πολύ συχνά λάθη που πολλοί ενήλικες κάνουν καθημερινά! Αυτά όμως μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό πλάκας και την εμφάνιση προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα. Ποια είναι;

1. Έντονο βούρτσισμα των δοντιών

Πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους πιο δυνατά από όσο θα έπρεπε νομίζοντας ότι έτσι θα επιτύχουν πιο βαθύ καθαρισμό. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανότερο να πληγώσετε τα ούλα σας και να καταστρέψετε την αδαμαντίνη των δοντιών σας.

2. Λανθασμένη τεχνική

Είναι εύκολο να βουρτσίζετε τα δόντια σας μηχανικά δίχως να σκέφτεστε τη σωστή τεχνική. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν απομακρύνετε όλη την πλάκα με αποτέλεσμα να γίνεστε πιο ευάλωτοι στην τερηδόνα και την ουλίτιδα. Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας σχετικά με τον σωστό καθαρισμό των δοντιών σας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας την επόμενη φορά που θα τον επισκεφτείτε για την καθιερωμένη προληπτική εξέταση.

Επίσης, αν χρησιμοποιείτε χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, τότε καλό θα ήταν να την αντικαταστήσετε με μια ηλεκτρική, όπως η Oral-B Vitality Cross Action, που είναι εύχρηστη και απομακρύνει την πλάκα πολύ καλύτερα. 

3. Μη τακτική αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας

Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα ή μια φθαρμένη κεφαλή -αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα- δεν απομακρύνει εξίσου αποτελεσματικά την πλάκα. Οι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας ή την κεφαλή της κάθε τρεις μήνες.

4. Ανεπαρκής διάρκεια βουρτσίσματος

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών θέλει χρόνο, οπότε φροντίστε να αφιερώνετε σε αυτό τουλάχιστον δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα. Χωρίς να κλέβετε!

5. Γρήγορο ξέπλυμα της οδοντόβουρτσας

Πόσες φορές έχετε αφήσει την οδοντόβουρτσά σας στη θέση της μετά από ένα γρήγορο ξέπλυμα; Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό δεν απομακρύνετε όλα τα βακτήρια που μόλις αφαιρέσατε από τη στοματική σας κοιλότητα. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα βουρτσίσετε τα δόντια σας, όλα τα βακτήρια θα επιστρέψουν και πάλι στο στόμα σας.

6. Μη ολοκληρωμένος καθαρισμός

Είναι εύκολο να παραλείψετε το βούρτσισμα κάποιων δοντιών. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν γυρίζετε την οδοντόβουρτσά σας, για να βουρτσίσετε και την άλλη πλευρά της οδοντοστοιχίας σας. Αφού βουρτσίσετε τους γομφίους σας στο πίσω μέρος του στόματός σας, φροντίστε να βουρτσίσετε σωστά με κυκλικές κινήσεις όλα τα δόντια εκείνου του τεταρτημορίου του στόματός σας, προτού στρέψετε την οδοντόβουρτσα προς άλλη κατεύθυνση. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην παραλείψετε το βούρτσισμα κάποιων δοντιών.

7. Μη χρήση οδοντικού νήματος

Όσο καλά κι αν βουρτσίσετε τα δόντια σας, η χρήση οδοντικού νήματος είναι εξίσου σημαντική. ώστε να σας βοηθήσει να φτάσετε σε όλα εκείνα τα σημεία που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσά σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά. Καθαρίστε με το νήμα και τις δύο επιφάνειες του δοντιού εκατέρωθεν του μεσοδόντιου διαστήματος, με ανοδικές και καθοδικές κινήσεις μέχρι τη γραμμή των ούλων.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν εντάξει στο πρόγραμμα της στοματικής τους υγιεινής και τη χρήση στοματικού διαλύματος, όπως το Oral-B 3D White Luxe Glamorous Shine, για πιο λευκά δόντια και δροσερή αναπνοή.