Σιδεράκια για ενήλικες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Ευ Ζην
6/09/2019
Η υπόθεση «σιδεράκια» στην ενήλικη ζωή είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

Μπροστά στην ιδέα ότι θα φορέσουν σιδεράκια, οι περισσότεροι ενήλικες κατακλύζονται από φόβο, άγχος και πολλά ερωτηματικά: «πώς θα φαίνομαι;», «θα αισθάνομαι δυσφορία στο στόμα;», «το αποτέλεσμα θα αξίζει το κόστος;», «ένα όμορφο χαμόγελο βοηθά όντως στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης;». Ζητήσαμε τη συμβουλή του ειδικού ορθοδοντικού Δρ Anthony της κλινικής Elleven Dental για να μας μιλήσει για όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να λύσει κάθε απορία σας.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια αύξηση στον αριθμό των ενηλίκων ασθενών που αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία», εξηγεί ο Δρ Anthony. «Οι περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν να φορέσουν σιδεράκια για αισθητικούς λόγους, θέλοντας να βελτιώσουν το χαμόγελό τους, αλλά ορισμένες φορές εμπλέκονται και άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που χρειάζεται να βάλουν εμφυτεύματα, τεχνητή οδοντοστοιχία ή στεφάνες (θήκες) ενδέχεται να πρέπει προηγουμένως να φορέσουν σιδεράκια, προκειμένου να επιτύχουμε την ιδανική θέση και σύγκλειση των δοντιών για να μπορούμε να προχωρήσουμε στις επόμενες θεραπείες».

«Γενικά υπάρχουν δύο είδη μηχανισμών: τα αφαιρούμενα και τα σταθερά σιδεράκια», συνεχίζει ο Δρ Anthony. «Ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Κατά κανόνα, ο χρόνος κυμαίνεται μεταξύ 12 και 18 μηνών, αλλά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η περίπτωση της θεραπείας με μασελάκι διαφέρει, καθώς συνήθως συνιστάται μετά τη θεραπεία με σταθερά σιδεράκια ως μέσο συγκράτησης του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας». Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και για τα τρία είδη μηχανισμών.

Αφαιρούμενα σιδεράκια

«Συνήθως ο χρόνος θεραπείας με αφαιρούμενα σιδεράκια είναι περίπου τρεις μήνες μεγαλύτερος από αυτόν της θεραπείας με σταθερά σιδεράκια, αλλά εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περίπτωσης», εξηγεί ο Δρ Anthony. «Μια από τις πλέον δημοφιλείς θεραπείες είναι οι διαφανείς νάρθηκες, που μοιάζουν με τους νάρθηκες της λεύκανσης. Κατά τη γνώμη μου, ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας ενδείκνυται για τη διόρθωση λιγότερο σοβαρών προβλημάτων· επομένως, αν υπάρχουν πολλά άλλα θέματα, δεν θα τα συνιστούσα σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά φιλικοί για τον χρήστη, χωρίς άγκιστρα ή σύρματα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι εύχρηστοι και άνετοι. Επιπλέον, είναι πολύ διακριτικοί και μπορούν να αφαιρεθούν πριν από το φαγητό ή το βούρτσισμα των δοντιών».

Σταθερά σιδεράκια

«Τα γλωσσικά ή εσωτερικά σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και έχουν ελαφρώς υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα κεραμικά (χρωματιστά) ή τα μεταλλικά σιδεράκια, που είναι επίσης σταθεροί μηχανισμοί», αναφέρει ο Δρ Anthony. «Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή επειδή δεν φαίνονται καθόλου εξωτερικά, λιγότερο ακόμη και από τους διαφανείς νάρθηκες». Το μειονέκτημά τους; Δεν είναι τόσο άνετα όσο οι αφαιρούμενοι μηχανισμοί και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τα συνηθίσει ο ασθενής. «Σε ορισμένους ασθενείς ενδέχεται να προκαλέσουν ένα μικρό ψεύδισμα, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες περίπου», προσθέτει ο Δρ Anthony. «Επομένως, αν ο προφορικός λόγος αποτελεί βασικό εργαλείο της δουλειάς σας, ενδεχομένως αυτή να μην είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς». Όταν κληθείτε να αποφασίσετε ανάμεσα στα γλωσσικά σιδεράκια και τα κεραμικά ή τα μεταλλικά, αξίζει να έχετε στο νου σας ότι με τα γλωσσικά σιδεράκια το βούρτσισμα της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών είναι πιο εύκολο. Η σωστή υγιεινή και η εκμάθηση του σωστού τρόπου βουρτσίσματος έχουν εξίσου καθοριστική σημασία. «Είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας καλά και τακτικά, με φθοριούχο οδοντόκρεμα». Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, αν επιλέξετε κεραμικά ή μεταλλικά σιδεράκια, είναι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και χυμών. «Μπορούν να προκαλέσουν φθορά γύρω από το εξωτερικό τμήμα των ορθοδοντικών μηχανισμών με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών, αντιαισθητικών λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών», επισημαίνει ο Δρ Anthony. Μια καλή οδοντόβουρτσα με στρογγυλή κεφαλή, όπως η βραβευμένη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Genius 9000, θα φτάσει με ευκολία ακόμα και στις πιο δύσκολες περιοχές των δοντιών.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν σας απασχολεί το ζήτημα των λεκέδων, η οδοντόκρεμα Oral-B 3D White Vitalize λευκαίνει και, παράλληλα, δυναμώνει το σμάλτο και προστατεύει τα δόντια.

Μασελάκια

«Τα μασελάκια δεν αποτελούν ορθοδοντικούς μηχανισμούς, καθώς δεν μετακινούν τα δόντια», επισημαίνει ο Δρ Anthony. «Ωστόσο, μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών μηχανισμών, συχνά είναι απαραίτητη η χρήση μηχανημάτων σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας, τα γνωστά μασελάκια, για τη διατήρηση του αποτελέσματος, ενίοτε μόνο για δύο ή τρία βράδια την εβδομάδα». Σε έρευνα του Δρ Robert Little (Καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ των ΗΠΑ), υπογραμμίζεται η σημασία της χρήσης μηχανημάτων σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας, όπως εξηγεί ο Δρ Anthony. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ασθενείς χρειάζονται μακροχρόνια συγκράτηση και η χρήση μηχανημάτων σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας προσφέρει στους ασθενείς τις καλύτερες πιθανότητες διατήρησης του αποτελέσματος. Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι χωρίς τη χρήση αυτών των μηχανημάτων, τα δόντια είναι πιθανό να μετακινηθούν ή να επανέλθουν στην αρχική τους θέση· επομένως, αξίζει πραγματικά να συζητήσετε τις διάφορες επιλογές με τον ορθοδοντικό σας».