Πώς να καθαρίζετε τα δόντια σας με οδοντικό νήμα


Ευ Ζην
4/10/2018
Πώς να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα

Έχετε εντάξει —και πολύ σωστά κάνατε— στο πρόγραμμα της στοματικής σας υγιεινής τη χρήση οδοντικού νήματος. Όμως για να απομακρύνει αποτελεσματικά την πλάκα από τα δόντια σας, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι κάνετε σωστή χρήση.

Από τη στιγμή που χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική, ο τύπος του νήματος που θα επιλέξετε είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας είναι πάρα πολλές, ώστε να καλύψετε τόσο τις δικές σας ανάγκες όσο και αυτές των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς σας. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της σωστής τεχνικής θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών και την πλάκα που συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια σας, βελτιώνοντας τη στοματική σας υγιεινή.

Τα βασικά στοιχεία της σωστής τεχνικής

Κατ'αρχάς, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε το οδοντικό νήμα. Έπειτα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Τυλίξτε και κόψτε περίπου 45 εκ. από το οδοντικό νήμα. Μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά χρειάζεστε αρκετό για υπάρχει πάντα ένα καθαρό τμήμα καθώς προχωράτε από δόντι σε δόντι. Τυλίξτε το μεγαλύτερο μέρος του νήματος γύρω από το μεσαίο δάχτυλο ή τον δείκτη του ενός χεριού και ένα μικρό μέρος από την άλλη άκρη του νήματος στο μεσαίο δάχτυλο ή τον δείκτη του άλλου χεριού. Εάν τυλίξετε το νήμα γύρω από το μεσαίο δάχτυλο, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον δείκτη για να κινείτε το νήμα.
  • Τοποθέτηση: Τεντώστε ένα τμήμα περίπου 2,5-5 εκ. ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Τοποθετήστε το ελεύθερο τμήμα, με τη βοήθεια των δεικτών, μεταξύ των επιφανειών δύο κάτω δοντιών, οι οποίες εφάπτονται.
  • Περάστε το νήμα ανάμεσα στα δόντια. Μετακινήστε το απαλά ανάμεσα στα δόντια με κινήσεις ζιγκ-ζαγκ, προσέχοντας να μην κοπεί ή να μην «σφηνώσει» ανάμεσα στα δόντια. Με το νήμα διαγράψτε το περίγραμμα της μιας επιφάνειας του δοντιού. Με κινήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω, σύρετε το νήμα επάνω στην επιφάνεια του δοντιού και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Καθαρίστε διεξοδικά κάθε δόντι χρησιμοποιώντας ένα καθαρό τμήμα του νήματος για το καθένα.
  • Δημιουργήστε το σχήμα C. Πιέστε το νήμα πάνω σε κάθε επιφάνεια ώστε να πάρει το σχήμα C γύρω από το δόντι. Έπειτα μετακινήστε το προσεκτικά από τη γραμμή των ούλων προς την κορυφή του δοντιού.
  • Προχωρήστε με τον ίδιο τρόπο. Καθώς προχωράτε από δόντι σε δόντι, ξετυλίξτε ένα νέο καθαρό τμήμα νήματος από το δάχτυλο του ενός χεριού και τυλίξτε το χρησιμοποιημένο τμήμα στο δάχτυλο του άλλου χεριού. Κάντε τη διαδικασία αυτή με τη βοήθεια του αντίχειρα.
  • Καθαρίστε τις όμορες επιφάνειες και των 2 δοντιών εκατέρωθεν του μεσοδόντιου διαστήματος. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε με το νήμα και την πίσω πλευρά κάθε δοντιού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη τεχνική για κάθε τύπο νήματος: κερωμένο, μη κερωμένο, με σπογγώδες τμήμα ή ταινία. Δεν έχει σημασία αν θα ξεκινήσετε με τα πάνω ή τα κάτω δόντια, τα μπροστινά ή τα πίσω. Απλώς φροντίστε να καθαρίσετε με το νήμα όλα σας τα δόντια, συμπεριλαμβανομένης της πίσω πλευράς κάθε δοντιού που βρίσκεται στα δεξιά και στα αριστερά της στοματικής σας κοιλότητας, πάνω και κάτω. Και μην παραλείψετε να καθαρίσετε με το νήμα κάτω από τη γραμμή των ούλων και κατά μήκος των επιφανειών των δοντιών που πλαισιώνουν τυχόν σημεία όπου λείπουν δόντια, καθώς τα υπολείμματα τροφών μπορεί να παγιδευτούν και σε αυτά τα σημεία.

Μην παραλείπετε τα πίσω δόντια

Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι βουρτσίζουν και καθαρίζουν τα δόντια τους με νήμα, είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς τα πίσω δόντια και να τα διατηρεί καθαρά σε σχέση με τα μπροστινά. Τα πίσω δόντια έχουν εγκοπές και αυλακώσεις που μας βοηθούν να μασάμε την τροφή. Το μειονέκτημα, όμως, αυτών των εγκοπών και των αυλακώσεων είναι ότι σε αυτές συγκεντρώνονται τα υπολείμματα τροφών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και βακτηρίων που περιέχονται στην πλάκα και προκαλούν με τη σειρά τους ουλίτιδα.

Τα βακτήρια μπορούν να μετατρέψουν τους ζυμώσιμους υδατάνθρακες (τα σάκχαρα που βρίσκονται στις μαγειρεμένες τροφές που είναι πλούσιες σε άμυλο) σε πλάκα μέσα σε 20 λεπτά. Φροντίστε, λοιπόν, να καθαρίζετε καθημερινά τις επιφάνειες γύρω από τα πίσω δόντια με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.

Καθαρίστε απαλά τα δόντια σας

Να θυμάστε ότι η καλή χρήση του νήματος παίζει σημαντικό ρόλο όπως άλλωστε και το σωστό και απαλό βούρτσισμα με μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα όπως η Oral-B Genius, που σας «καθοδηγεί» χάρη στην προηγμένη της τεχνολογία!