Πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας!


Ευ Ζην
4/10/2018
Αν έχετε απορίες σχετικά με το κατάλληλο βούρτσισμα των δοντιών, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και αλλάξτε συνήθειες.

Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος αποτελούν το άλφα και το ωμέγα για την καλή στοματική υγιεινή και η σωστή τεχνική είναι σημαντική και για τις δύο αυτές διαδικασίες.

Ακόμα και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα από τότε που θυμάστε τον εαυτό σας, δεν αποκλείεται να έχετε αποκτήσει μερικές κακές συνήθειες με την πάροδο των χρόνων, όπως, για παράδειγμα, το να βουρτσίζετε πολύ δυνατά τα δόντια σας ή το να παραλείπετε τον καθαρισμό με νήμα ή τον καθαρισμό των πίσω δοντιών.

Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας τις παρακάτω γενικές τεχνικές κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, είτε πριν είτε μετά τον καθαρισμό τους με το νήμα:

 • Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών προς τη γραμμή των ούλων.
 • Βουρτσίστε απαλά την εξωτερική, την εσωτερική και τη μασητική επιφάνεια των δοντιών σας με κυκλικές κινήσεις, μετακινώντας παράλληλα την οδοντόβουρτσα εμπρός-πίσω. Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στη γραμμή των ούλων, καθώς μπορεί να ερεθίσετε τα ούλα σας.
 • Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και να καθαρίζετε με νήμα την εσωτερική πλευρά των κάτω μπροστινών δοντιών σας. Για να βουρτσίσετε την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών χρησιμοποιήστε το πάνω άκρο της οδοντόβουρτσας. Αν σας δυσκολεύει ο καθαρισμός αυτής της περιοχής με το νήμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε συγκρατητήρες νήματος ή νήμα μιας χρήσης.

Για πιο ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή μπορείτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας. Έτσι, θα φρεσκάρετε την αναπνοή σας και θα απομακρύνετε ακόμα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν βλάβες στα δόντια. Επίσης, αν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης πλάκας ή ουλίτιδας, καλό θα ήταν να εντάξετε στο πρόγραμμα σας και τη χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος.

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Επιπλέον, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας και προβλημάτων στα ούλα που αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες για την απώλεια των δοντιών. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι βουρτσίσματος των δοντιών με την κοινή, χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον επαγγελματία οδοντίατρό σας και να τηρείτε τις οδηγίες του. Αρχικά, χρησιμοποιήστε μια φθοριούχο οδοντόκρεμα και μια μαλακή οδοντόβουρτσα, την οποία θα αντικαθιστάτε κάθε τρεις μήνες.

Δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα

Για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών σας πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) εφαρμόζοντας τη συνιστώμενη τεχνική, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αφιερώνετε 30 δευτερόλεπτα σε κάθε τεταρτημόριο του στόματός σας (πάνω δεξί, πάνω αριστερό, κάτω δεξί και κάτω αριστερό). Καθώς οι περισσότερες κοινές οδοντόβουρτσες δεν έχουν ενσωματωμένο χρονόμετρο δύο λεπτών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ρολόι για να είστε σίγουροι ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας για όσο χρόνο χρειάζεται.

Η τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας

Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να κρατάτε την οδοντόβουρτσά σας εξαρτάται από το σημείο του δοντιού που βουρτσίζετε.

 • Βήμα 1: Ξεκινήστε το βούρτσισμα από τις εξωτερικές και τις εσωτερικές επιφάνειες και τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα υπό γωνία 45 μοιρών στη γραμμή των ούλων. Έπειτα βουρτσίστε κάνοντας μικρές κινήσεις που καλύπτουν το πάνω μέρος της επιφάνειας του δοντιού και την άκρη των ούλων. Φροντίστε να φτάνετε και στα πίσω δόντια.
 • Βήμα 2: Προχωρήστε στις μασητικές επιφάνειες. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα ευθεία πάνω στη μασητική επιφάνεια και κάντε κινήσεις μπρος-πίσω κατά μήκος της επιφάνειας αυτής.
 • Βήμα 3: Όταν ξεκινήσετε να βουρτσίζετε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, γυρίστε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κάντε απαλές κινήσεις πάνω-κάτω, χρησιμοποιώντας το πάνω άκρο της οδοντόβουρτσας.
 • Βήμα 4: Φροντίστε να βουρτσίζετε απαλά τη γραμμή των ούλων.
 • Βήμα 5: Βουρτσίστε τη γλώσσα σας με παλινδρομικές κινήσεις (μπρος-πίσω), για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας απομακρύνοντας τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

Πώς να χρησιμοποιείτε μια επαναφορτιζόμενη οδοντόβουρτσα

Τι είναι η επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο στη διατήρηση της υγιεινής των δοντιών και των ούλων σας. Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες χρησιμοποιούν την παλμική-περιστροφική τεχνολογία, για να εξασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα στη στοματική υγιεινή. Το βούρτσισμα εδώ διαφέρει πολύ από το βούρτσισμα με την κοινή χειροκίνητη, καθώς η κίνηση γίνεται εξ ολοκλήρου από την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, όπως κάνει η Oral-B Genius που εντοπίζει τη σωστή θέση και σας καθοδηγεί για ένα τέλειο βούρτσισμα! 

Η χρήση της 

Πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας βρίσκουν πλέον διασκεδαστικό το βούρτσισμα των δοντιών τους και αυτό οφείλεται στην εφεύρεση της επαναφορτιζόμενης ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, ειδικά όταν συνδυάζει και διασκεδαστικό design, όπως η Oral-B Stages Power Disney Cars!

Γενικά, είτε πρόκειται για εσάς είτε για τα παιδιά σας, είναι πιο εύκολη στη χρήση και αυτό την κάνει να έχει μεγαλύτερη απήχηση. Οι περισσότερες επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ταχύτητα περιστροφής 5.000 έως 30.000 στροφές το λεπτό και για αυτό εξασφαλίζουν σχολαστικό καθαρισμό σε λιγότερο χρόνο. Ορισμένες μάλιστα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Για να την χρησιμοποιήσετε, βάλτε απλώς στην κεφαλή της οδοντόβουρτσας την οδοντόκρεμα και τοποθετήστε την σε γωνία 45 μοιρών, ακριβώς όπως θα κάνατε και με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Έπειτα θέστε την σε λειτουργία και περάστε την πάνω από κάθε δόντι. Οι πιο μικρές κεφαλές στις περισσότερες επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, συνήθως βουρτσίζουν ένα δόντι τη φορά, ανάλογα με το μέγεθος των δοντιών. Μετακινήστε την κατά μήκος των εξωτερικών, των εσωτερικών και των μασητικών επιφανειών κάθε δοντιού.

Ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να αφιερώνετε 2 λεπτά στο βούρτσισμα, για να εξασφαλίζετε τον καθαρισμό κάθε δοντιού. Όταν ολοκληρώσετε, ξεπλύνετε απλώς την κεφαλή με νερό και αφήστε τη να στεγνώσει.

Ενσωματωμένο χρονόμετρο δύο λεπτών

Οι περισσότερες επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ένα ενσωματωμένο χρονόμετρο δύο λεπτών, ενώ μερικές έχουν επαγγελματικά χρονόμετρα με διακεκομμένη λειτουργία για κάθε 30 δευτερόλεπτα που σηματοδοτεί την αλλαγή τεταρτημορίου των δοντιών, ώστε να μοιράζετε καλύτερα τον χρόνο βουρτσίσματος.

Τοποθέτηση της επαναφορτιζόμενης οδοντόβουρτσας

Όταν τη χρησιμοποιείτε, δεν χρειάζεται να ασκείτε μεγάλη πίεση ούτε να την τρίβετε στα δόντια. Απλώς κατευθύνετε την οδοντόβουρτσα και εκείνη θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Κάποιες μάλιστα, έχουν αισθητήρες πίεσης που σας ενημερώνουν όταν το παρακάνετε!

 • Βήμα 1: Φροντίστε η οδοντόβουρτσα σας να είναι φορτισμένη. Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ένδειξη επιπέδου φόρτισης.
 • Βήμα 2: Ξεκινήστε με τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Μετακινήστε την οδοντόβουρτσα αργά από το ένα δόντι στο άλλο, αφήνοντας την κεφαλή στην επιφάνεια του κάθε δοντιού για μερικά δευτερόλεπτα προτού προχωρήσετε στο επόμενο. Προχωρήστε ακολουθώντας το σχήμα κάθε δοντιού και την καμπύλη των ούλων.
 • Βήμα 3: Επαναλάβετε το Βήμα 2 για τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.
 • Βήμα 4: Επαναλάβετε το Βήμα 2 για τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών, καθώς και για την πίσω πλευρά των πίσω δοντιών.
 • Βήμα 5: Μετακινήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας κατά μήκος της γραμμής των ούλων και πάνω σε αυτά. Και πάλι, μην ασκείτε μεγάλη πίεση και μην τρίβετε.
 • Βήμα 6: Για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, προσπαθήστε να κάνετε απόξεση στη γλώσσα σας και στο άνω τοίχωμα του στόματός σας, μετακινώντας την οδοντόβουρτσα από πίσω προς τα εμπρός.

Με τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος και λίγη εξάσκηση θα βουρτσίζετε τα δόντια σας με σιγουριά, γνωρίζοντας ότι για τον καθαρισμό των δοντιών σας χρησιμοποιείτε την κλινικά αποδεδειγμένη τεχνολογία που σας προσφέρει η επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.