Οι τέχνες ως συνοδοιπόρος στην καραντίνα


Ευ Ζην
22/04/2020
Οι τέχνες και η συνεισφορά τους στην υγεία της ψυχής μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά και δημιουργικά, την περίοδο της καραντίνας.

Δεν χρειάζεται να ξέρετε ένα μουσικό όργανο για να απολαύσετε μουσική, ούτε να έχετε σπουδάσει την σκηνοθεσία για να αφεθείτε σε ένα θεατρικό έργο ή στην έβδομη τέχνη. Εξίσου, δεν είναι αναγκαίο να «πιάνει το χέρι» σας για να φτιάξετε ένα εικαστικό ημερολόγιο, ούτε και να είστε δεινός γνώστης της γλώσσας για να σας αγγίξει θεραπευτικά ένα μυθιστόρημα ή μια ποιητική συλλογή. Οι τέχνες είναι ο ευγενέστερος, ίσως, τρόπος να επεξεργάζεται ο άνθρωπος τις προκλήσεις της ζωής του. Συνιστούν ένα ασφαλές αλλά και υψηλής αισθητικής πλαίσιο εξερεύνησης και διεύρυνσης της ψυχής μας, δίχως να μας περιορίζουν. Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι σπουδαίοι μας Τραγωδοί, παρείχαν στο κοινό μια διέξοδο για ό,τι κρυφά ή και πιο ανοιχτά μπορεί να απασχολούσε την ψυχή των θεατών. Σε περιόδους με μεγάλες ιστορικές προκλήσεις, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, οι τέχνες προσφέρουν τρόπους εσωτερικής αναπόλησης και τακτοποίησης των συναισθημάτων μας.

Σαν ένας άλλος ονειρικός κόσμος, προσφέρονται για να τοποθετήσουμε εκεί τα στοιχεία της καθημερινότητάς μας, τις ελπίδες μας, τις προσδοκίες μας, τη δημιουργικότητά μας και τα ταλέντα μας, οδηγώντας μας στο δρόμο της αισθητικής και πνευματικής μας εξέλιξης. Είτε απολαμβάνουμε μια καλή ταινία, είτε κατασκευάζουμε από τα ανακυκλώσιμα υλικά μας ένα ωραίο αντικείμενο, είτε τραγουδάμε στο μπάνιο και χορεύουμε στο σαλόνι, είτε παίζουμε με ρόλους ένα παραμύθι που διαβάσαμε με τα παιδιά μας, είτε, ακόμη, βυθιζόμαστε στην ιστορία μιας νουβέλας, δίνουμε στην ψυχή μας τον τρόπο για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά μας, αλλά, ταυτόχρονα, στερεώνουμε θεμέλια, πάνω στα οποία μπορούμε όχι μόνο να διασκεδάσουμε αλλά και να ανθίσουμε. Αυτές τις μέρες της καραντίνας, ας εντάξουμε μέσα στην ημέρα μας μια μορφή τέχνης που μιλάει στην ψυχή μας. Αν δε, έχουμε και κάποιο παλιό, ξεχασμένο ταλέντο, είναι η ώρα να το βγάλουμε από το χρονοντούλαπο!

 

Η Σοφία Χατζηδημητρίου (B.Sc. Psychology, Pg.Dip. & M.Clin.Sc. in Psychoanalytic Psychotherapy, Pg.Cer. in Group Analysis) είναι Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια με 20 χρόνια ενεργή επαγγελματική πορεία στον χώρο της Ψυχοθεραπείας και ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Ψυχή, τις Σχέσεις, την Ψυχοθεραπεία, κ.ά.