Υιοθετήστε τις παρακάτω συνήθειες για υγιή και γερά δόντια.


Ευ Ζην
1/11/2019


Ένα από τα πιο δυνατά αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητα σημεία του σώματός μας είναι τα δόντια μας, τα οποία εξυπηρετούν τρεις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας: τη μάσηση, την ομιλία και την κατάποση. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι όταν ήμασταν παιδιά, οι γονείς μας επέμεναν να μας μιλούν για τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής και τώρα, εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα δικά μας παιδιά τη σπουδαιότητα της περιποίησης των δοντιών.

Και επειδή ένα αστραφτερό χαμόγελο δεν είναι μόνο σημάδι ομορφιάς αλλά πρωτίστως σημάδι υγείας, στη λίστα που ακολουθεί παραθέτουμε μερικές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες υπόσχονται να χαρίσουν σε μικρούς και μεγάλους πιο υγιή και γερά δόντια.

Τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό είναι να πλένουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα: Μία το πρωί μόλις σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και μία πριν πέσουμε για ύπνο. Όσο εμείς κοιμόμαστε, η τροφή που έχει «κρυφτεί» στις σχισμές των δοντιών ή έχει «καθίσει» στην επιφάνειά τους σκληραίνει, δημιουργώντας έτσι μικροβιακή πλάκα, έναν από του βασικότερους παράγοντες καταστροφής των δοντιών μας. Φυσικά, σημασία δεν έχει μόνο πόσες φορές την ημέρα πλένουμε τα δόντια αλλά και το πόσο σωστά το κάνουμε. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές, κυκλικές και να περνάνε από το μπροστινό, το πίσω αλλά και το πάνω μέρος των δοντιών, ενώ η όλη διαδικασία πρέπει να κρατάει περίπου δύο λεπτά.

Οι must συνήθειες που θα σου χαρίσουν πιο υγιή και γερά δόντια


Χρήση οδοντικού νήματος

Ένα κομμάτι της στοματικής υγιεινής το οποίο οι περισσότεροι από εμάς παραμελούμε, αφορά τη χρήση οδοντικού νήματος. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι οι οποίοι -λανθασμένα- θεωρούν πως η χρήση νήματος σχετίζεται απλώς με την απομάκρυνση των τροφών από τα «δύσκολα» σημεία των δοντιών. Στην πραγματικότητα το νήμα εξυπηρετεί στον καλύτερο καθαρισμό των μικρών επιφανειών των δοντιών, των σημείων εκείνων όπου το ένα δόντι «αγγίζει» σχεδόν το άλλο -και στα οποία συνήθως συσσωρεύεται η πλάκα. Για εμάς, ένα «εργαλείο» που δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από το ντουλαπάκι του μπάνιου είναι σίγουρα το νήμα Essential Floss της Oral-B. Πρόκειται για ένα νήμα που μπορεί να γλιστρά με ευκολία από δόντι σε δόντι, ακόμη και κάτω από τη δυσπρόσιτη ουλοδοντική σχισμή, πηγαίνοντας σε σημεία όπου οι ίνες της οδοντόβουρτσας δεν έχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς ότι η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για την καλή υγιεινή της στοματικής σου κοιλότητας!

Με τη διατροφή «σύμμαχο»

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας ο οποίος αναπόφευκτα επηρεάζει την υγεία των δοντιών μας, είναι η διατροφή μας. Αναψυκτικά, γλυκά και γενικότερα τροφές που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σε βάθος χρόνου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη στοματική υγιεινή. Αντιθέτως, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, φέρονται να ενισχύουν την επιπλέον παραγωγή σάλιου στη στοματική κοιλότητα, μειώνοντας έτσι δραστικά τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών μας. Επιπλέον, γαλακτοκομικά και προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, μπορούν να βοηθήσουν τα δόντια μας.

Οι must συνήθειες που θα σου χαρίσουν πιο υγιή και γερά δόντια

Επιλογή των σωστών προϊόντων

Εξίσου σημαντικό είναι το να φροντίζουμε η στοματική μας περιποίηση να περιλαμβάνει προϊόντα τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των δοντιών μας. Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή της οδοντόκρεμας δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Για παράδειγμα, ένας βασικός παράγοντας που αξίζει να εξετάζουμε είναι το αν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε μπορεί να μας χαρίζει πιο υγιή και δέκα φορές πιο δυνατά δόντια -σε σύγκριση με μία κοινή οδοντόκρεμα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επιλέγουν την Oral-B Pro-Expert Deep Clean.

Ο σημαντικός ρόλος του νερού


Μία ακόμη συνήθεια που μας βοηθάει να κρατήσουμε υγιή την οδοντοστοιχία μας, είναι η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας. Μπορεί οι περισσότεροι να επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας ροφήματα όπως το τσάι ή ο καφές, ωστόσο, το πόσιμο νερό αποτελεί μία «πλούσια» πηγή φθορίου που ενυδατώνει τη στοματική μας κοιλότητα, απομακρύνει τα βακτήρια και μειώνει τον κίνδυνο κακοσμίας του στόματος.
Κλείνοντας, έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε πως ακόμη κι αν παραμένουμε συνεπείς στις παραπάνω συνήθειες, η παρουσία μας στην καρέκλα του οδοντιάτρου κάθε έξι μήνες για καθαρισμό, είναι το λιγότερο αναγκαία!