Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας συμβουλεύει

Ευ Ζην
11/06/2020
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας, μας συμβουλεύει
για τη σωστή στοματική υγιεινή!


Η στοματική υγεία και ειδικά η υγεία των ούλων μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Μία ασθένεια των ούλων, η περιοδοντίτιδα, έχει συσχετισθεί ισχυρά με τον σακχαρώδη διαβήτη, με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και την χρόνια νεφρική νόσο (Sanz, M, Marco del Castillo, A,Jepsen, S, et al. Periodontitis and cardiovascular diseases: Consensus report. J Clin Periodontol.2020;47:268–288. https://doi.org/10.1111/jcpe.13189).

 

Επομένως, φροντίζουμε με μεγάλη επιμέλεια την στοματική μας κοιλότητα, δόντια και ούλα. Αυτό πρακτικά σημαίνει βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για δύο λεπτά τουλάχιστον, με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Συμπληρωματικά, είναι απολύτως απαραίτητο μία φορά την ημέρα, να καθαρίζουμε την περιοχή ανάμεσα στα δόντια, χρησιμοποιώντας μεσοδόντια βοηθήματα, δηλαδή είτε το οδοντικό νήμα είτε τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Αν ο οδοντίατρος έχει συστήσει την συμπληρωματική χρήση κάποιου αντιμικροβιακού διαλύματος, καλό είναι να κάνουμε πλύσεις της στοματικής κοιλότητας με αυτό, δύο φορές την ημέρα μετά την στοματική υγιεινή.

 

Σε περίπτωση που έχουμε οξύ πόνο ή έντονη διόγκωση ή οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, του προσώπου και του τραχήλου, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο μας, έτσι ώστε να μας βοηθήσει τηλεφωνικά να αντιμετωπίσουμε ή και λύσουμε το πρόβλημα, αν αυτό είναι δυνατόν. Αν ο οδοντίατρος κρίνει απαραίτητο να γίνει ένα ραντεβού για την επίλυση του προβλήματος, αυτό θα πρέπει να γίνει με την τήρηση όλων των αναγκαίων προφυλάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και μετά από τηλεφωνική προσυνεννόηση με τον γιατρό μας.

 

Χάρης Καλαϊτζάκης

Πρόεδρος

Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία

www.periodontology.gr

www.facebook.com/hsperio