Oυλίτιδα: τα συμπτώματα, οι αιτίες και οι θεραπείες της
Oυλίτιδα: τα συμπτώματα, οι αιτίες και οι θεραπείες της
Η ουλίτιδα είναι ένα πρώιμο στάδιο ασθένειας των ούλων που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη στοματική και τη γενικότερη σας υγεία. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αιτίες της ουλίτιδας, να αναγνωρίζετε τα συμπτώματά της όπως πλάκα στα δόντια και να μάθετε πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε και να την προλάβετε.
Τι είναι η ουλίτιδα;
Συμπτώματα και ενδείξεις ουλίτιδας
3. Δυσάρεστη γεύση στο στόμα ή κακοσμία
5. Μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα
Τι προκαλεί την ασθένεια των ούλων και την ουλίτιδα;
2. Ηλικία
3. Γενετική
Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την ουλίτιδα;
Θεραπεία ουλίτιδας
1. Βαθύς καθαρισμός των δοντιών σας
Τι είναι η ουλίτιδα;
Η ουλίτιδα είναι ένα πρώιμο στάδιο της ασθένειας των ούλων που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια, ενός φυσικού βιοφίλμ που περιέχει βακτήρια που μπορεί να εγκατασταθούν στον ιστό γύρω από τα δόντια σας. Εάν παρατηρήσετε πόνο ή οίδημα στα ούλα, αυτό συχνά οφείλεται στη συσσώρευση πλάκας. Αν δεν βρείτε τρόπο αντιμετώπισης της ουλίτιδας, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας, γνωστή ως περιοδοντίτιδα, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Η ουλίτιδα είναι συχνά ανώδυνη, επομένως εάν παρατηρήσετε τυχόν ενδείξεις ή συμπτώματα φλεγμονής των ούλων, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας προκειμένου να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση και να σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.
Για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι η ουλίτιδα, έτσι ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια πριν αποκτήσετε πιο σοβαρά προβλήματα στα δόντια. Σε περίπτωση που ο/η σύντροφός σας έχει ουλίτιδα, αναρωτιέστε αν είναι μεταδοτική; Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι αν και η ίδια η πάθηση δεν είναι, μπορείτε να μεταδώσετε βακτήρια μέσω της ανταλλαγής σάλιου.
Συμπτώματα και ενδείξεις ουλίτιδας
Καθώς μπορεί να μην παρατηρήσετε τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια που μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα της ουλίτιδας και τα μετέπειτα σημάδια της ασθένειας των ούλων και της περιοδοντίτιδας που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
1. Αιμορραγία των ούλων
Ένα από τα πρώτα σημάδια ουλίτιδας είναι η αισθητή ερυθρότητα λόγω φλεγμονής των ούλων και η αιμορραγία όταν βουρτσίζετε ή καθαρίζετε τα δόντια σας με οδοντικό νήμα.
2. Πρησμένα ούλα
Εάν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι πρησμένα γύρω από τα δόντια, η πιο πιθανή αιτία είναι η ουλίτιδα. Καθώς τα βακτήρια της πλάκας συσσωρεύονται στο στόμα σας, μπορεί συχνά να κολλήσουν ανάμεσα και γύρω από τα δόντια σας, προκαλώντας αυτό το άβολο και ορατό πρόβλημα των πρησμένων ούλων.
3. Δυσάρεστη γεύση στο στόμα ή κακοσμία
Εάν παρατηρείτε κακοσμία του στόματος που παραμένει μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος ή το βούρτσισμα των δοντιών σας, αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα ουλίτιδας. Καθώς τα βακτήρια της πλάκας εγκαθίστανται και χαλούν τα δόντια σας, αυτό προκαλεί κακοσμία.
4. Υποχώρηση ούλων
Καθώς αναπτύσσονται τα συμπτώματα της ουλίτιδας, τα ούλα σας απομακρύνονται περισσότερο από τα δόντια σας. Αυτό μπορεί να μην είναι επώδυνο κι επομένως να περάσει απαρατήρητο. Θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο σε περίπτωση που παρατηρήσετε ορατά σημάδια χαλάρωσης των ούλων για να μάθετε για τη θεραπεία υποχώρησης των ούλων.
5. Μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα
Τα σημάδια της πιο προχωρημένης ασθένειας των ούλων είναι τα μεγάλα κενά γύρω από τα ούλα σας που γεμίζουν με βακτήρια καθώς απομακρύνονται από τα δόντια σας. Εάν συμβεί αυτό, πιθανότατα να πάσχετε από περιοδοντίτιδα που μπορεί να αποδυναμώσει το οστό που στηρίζει τα δόντια σας. Δεν θα πρέπει να αγνοήσετε ποτέ κανένα από τα συμπτώματα της ουλίτιδας που περιγράφονται και εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως για πλήρη έλεγχο, προκειμένου να σταματήσετε την επιδείνωση της ασθένειας των ούλων.
Τι προκαλεί την ασθένεια των ούλων και την ουλίτιδα;
Η νόσος των ούλων και η ουλίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Όλα εξαρτώνται από το είδος της υγείας που έχουμε, από το πώς φροντίζουμε τα δόντια μας, από το αν αφαιρούμε τακτικά την πλάκα στα δόντια και συχνά είναι γενετικά καθορισμένες.
1. Κακή στοματική υγιεινή
Η κολλώδης και κιτρινωπή εναπόθεση βακτηρίων που αποκαλείται «πλάκα», συσσωρεύεται στα δόντια σας εάν δεν τα βουρτσίζετε τακτικά. Η κακή οδοντική υγιεινή είναι η κύρια αιτία της ουλίτιδας, καθώς η πλάκα παράγει οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών σας και καταστρέφουν τα ούλα σας. Το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα, η χρήση οδοντικού νήματος και η χρήση στοματικού διαλύματος συνιστώνται από τους επαγγελματίες οδοντιάτρους για να σταματήσει η συσσώρευση πλάκας στα δόντια.
2. Ηλικία
Καθώς μεγαλώνετε, αλλαγές στο σώμα σας, όπως η παραγωγή λιγότερου σάλιου, αποτελούν κοινές αιτίες ουλίτιδας, ενώ η περιοδοντική νόσος είναι πιο διαδεδομένη στους ηλικιωμένους.
3. Γενετική
Κατά τη διερεύνηση της αιτιολογίας της ουλίτιδας, οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να σας ρωτήσουν το ιστορικό υγείας της οικογένειάς σας. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν οι γονείς σας έχουν ουλίτιδα, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσετε κι εσείς, λόγω του τύπου βακτηρίων που αποκτούμε σε νεαρή ηλικία.
4. Στραβά δόντια
Τα στραβά δόντια, που επικαλύπτονται ή απομακρύνονται από τη σωστή ευθυγράμμιση, μπορούν να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο για τη δημιουργία πλάκας γύρω από τα ούλα και τα δόντια σας. Αυτό μπορεί επίσης να ευθύνεται εν μέρει για την ουλίτιδα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τερηδόνα. Εάν έχετε στραβά δόντια, βεβαιωθείτε ότι η κεφαλή της οδοντόβουρτσάς σας είναι κατάλληλη για το στόμα σας και δώστε προσοχή στις δυσπρόσιτες περιοχές κατά το βούρτσισμα.
5. Ιατρικές παθήσεις
Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια ουλίτιδα, μια άλλη αιτία του οιδήματος και της αιμορραγίας των ούλων μπορεί να είναι δευτερεύουσες ιατρικές παθήσεις όπως ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Η φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία, τη στηθάγχη και την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ουλίτιδας, επομένως ενημερώστε τον οδοντίατρό σας εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί θεραπείες αυτού του είδους.
Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την ουλίτιδα;
Εάν αναρωτιέστε πώς να αποτρέψετε την ουλίτιδα, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη της ασθένειας των ούλων, τα οποία μπορούν να αντιστρέψουν ορισμένα συμπτώματα της ουλίτιδας. Το κυριότερο, είναι να μην επιτραπεί η συγκέντρωση πλάκας στα δόντια, η οποία μπορεί να αποτραπεί και ή να φύγει με τη σωστή φροντίδα των δοντιών και κατάλληλη οδοντόβουρτσα. Μην μπερδεύετε την μαύρη πλάκα στα δόντια με την πιο συχνή μορφή πλάκας, η μαύρη πλάκα είναι ένδειξη τερηδόνας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.
Για την καλύτερη πρόληψη της ουλίτιδας, θα πρέπει να ακολουθείτε μια απλή ρουτίνα στοματικής υγιεινής κάθε μέρα.
-
Βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για να αφαιρέσετε την πλάκα και να περιορίσετε τη συσσώρευση πέτρας. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε απαλά και να κάνετε μασάζ στα ούλα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη της ασθένειας των ούλων.
-
Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με την κατάλληλη τεχνική για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα τροφής και την πλάκα που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια.
-
Ξεπλύνετε με ένα στοματικό διάλυμα για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της πλάκας στα δόντια και να σκοτώσετε τα μικρόβια που προκαλούν την ουλίτιδα.
Θεραπεία ουλίτιδας
Οι καλύτερες μορφές θεραπείας της ουλίτιδας στο σπίτι είναι ο τακτικός και ενδελεχής καθαρισμός του στόματος δύο φορές την ημέρα με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας των ούλων, οι θεραπείες για την ουλίτιδα που προτείνει ο οδοντίατρός σας μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση.
1. Βαθύς καθαρισμός των δοντιών σας
Παράλληλα με τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής φροντίδας των δοντιών σας στο σπίτι, θα πρέπει επίσης να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για γενικό έλεγχο και ενδελεχή βαθύ καθαρισμό, ο οποίος αποτρέπει την δημιουργία πλάκας στα δόντια. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας.
2. Φαρμακευτική αγωγή
Για σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται με οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα, τα αντιβιοτικά, τα παυσίπονα και άλλες μορφές στοματικών διαλυμάτων μπορεί να αποτελούν μέρος της θεραπείας της αιμορραγίας των ούλων που σας συνταγογραφεί ο οδοντίατρός σας.
3. Χειρουργική επέμβαση
Για πιο προχωρημένα συμπτώματα της ασθένειας των ούλων, η συνιστώμενη θεραπεία από τον οδοντίατρό σας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση των ούλων σε συνδυασμό με πλάνισμα των ριζών ή καθαρισμό και γυάλισμα για την αφαίρεση της συσσωρευμένης πλάκας ή πέτρας γύρω από τα δόντια σας και κάτω από τα ούλα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη θεραπεία της ασθένειας των ούλων με χειρουργική επέμβαση ή άλλες μεθόδους είναι να φροντίζετε την καλή στοματική υγιεινή σας, να ελέγχετε την πλάκα στα δόντια σας και να διατηρείτε το στόμα σας υγιές.