Μικρές πράξεις στο μπάνιο


Ευ Ζην
13/12/2023

Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο μπάνιο περνάς περισσότερο χρόνο από ό,τι ίσως νομίζεις. Πλύσιμο δοντιών, μπάνιο, γυναικεία φροντίδα, τουαλέτα, πλυντήριο και ξύρισμα είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο του σπιτιού. Ας φροντίσουμε λοιπόν αυτές οι δραστηριότητες να έχουν και έξτρα όφελος, τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, πλαστικού και… χρημάτων όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ενεργειακή εξοικονόμηση 


Αναρωτιέσαι πόσο ενέργεια σπαταλάς στο μπάνιο; Περισσότερη από όση πιστεύεις. Και ιδού μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα:

  • Όλοι θέλουμε καθαρά ρούχα,αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και την τσέπη! Ήξερες ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί το νερό είναι ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίπτωση όταν βάζεις πλυντήριο; Το Ariel, λοιπόν, μας προτρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια με έναν απλό τρόπο: Με τις κάψουλες Ariel Pods+, σχεδιασμένες ώστε να είναι αποτελεσματικές ακόμα και σε κρύο νερό, μπορείς να πλένεις τα ρούχα
    σου στους 30°C, εξοικονομώντας έως και 60%* ενέργεια σε κάθε πλύση!
     Επιπλέον, για να προστατεύεις τα ρούχα σου και να τα βοηθάς να διατηρούν το σχήμα, το χρώμα και την υφή τους, εμπιστεύσου υψηλής ποιότητας μαλακτικά ρούχων, όπως το 
    Lenor που με τις νέες συνθέσεις, χαρίζει απαλότητα φυτικής προέλευσης**

  • Καθάρισε το μπάνιο σου με κρύο νερό!Το Viakal έχει την ίδια δράση και σε ζεστό και σε κρύο νερό. Εμείς θα σου προτείνουμε το κρύο, γιατί έτσι καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια!

Κατανάλωση νερού 

 

Η κουζίνα και το μπάνιο είναι οι ναοί του νερού! Αλήθεια τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις την υπερβολική κατανάλωση του νερού στο μπάνιο; Σου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

  • Ήξερες ότι για κάθε λεπτό στο ντους, καταναλώνεις από 13 έως 15 λίτρα νερό; Κάθε λεπτό λοιπόν μετράει και μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό, όταν π.χ. περιποιείσαι τα μαλλιά σου! Με σύμμαχο το Pantene Leave In Conditioner που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, τα φροντίζεις και παράλληλα κάνεις έως και 100% εξοικονόμηση νερού!

  • Σε χαλαρώνει και σε ηρεμεί. Ναι, το αφρόλουτρο ή το ντους είναι μια ιερή στιγμή της ημέρας που θέλεις να απολαμβάνεις. Αν όμως όταν λούζεσαι κλείνεις το νερό, τότε να είσαι σίγουρη / σίγουρος ότι το περιβάλλον σε ευγνωμονεί. Επίσης, προσπάθησε να περιορίσεις τα αφρόλουτρα με τα οποία γεμίζεις την μπανιέρα με νερό και προτίμησε ιδανικά τα ντους.

  • Το καθημερινό ξύρισμα των ανδρών μπορεί να έχει μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον, αν μειώσουμε την κατανάλωση του νερού. Ήξερες ότι αφήνοντας τη βρύση να τρέχει, κάθε ξύρισμα ισοδυναμεί με κατανάλωση 8 ποτηριών νερού; Καιρός λοιπόν να κρατάμε τη βρύση κλειστή!

  • Όλοι θέλουμε λαμπερό και υγιές χαμόγελο, αλλά χωρίς να καταναλώνουμε καθημερινά 15 λίτρα νερό. Ναι, αυτό συμβαίνει όταν έχεις ανοικτή τη βρύση κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών. Αντιθέτως αν την κλείνεις, καταναλώνεις μόνο 1 λίτρο. 

Καθαρές δουλειές και… βιώσιμες συσκευασίες

Η ανακύκλωση δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με την κουζίνα! Υπάρχουν πραγματικά πολλές συσκευασίες μέσα στο μπάνιο σου οι οποίες ανακυκλώνονται. Η λίστα είναι μεγάλη και δεν έχεις παρά να συνεχίσεις το διάβασμα. 


Επίλεξε προϊόντα καθαρισμού που αγαπούν την ανακύκλωση, όπως τα παρακάτω:

  • Όσον αφορά την περιποίηση των μαλλιών, το 2021 ήταν η χρονιά που έκαναν το ντεμπούτο τους τα μπουκάλια από αλουμίνιο αλλά και οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες για τα προϊόντα μαλλιών της P&G (PanteneHerbalEssencesHead & Shoulders). Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε 100% ανακύκλωση*** αλλά και 60% λιγότερο πλαστικό από τα συμβατικά μπουκάλια. Επίσης, η P&G, από το 2021 σε σχέση με το 2016, χρησιμοποιεί από 48% έως και 56% λιγότερο παρθένο πλαστικό στις συσκευασίες των σαμπουάν και conditioner(56% για τοPantene/ 55% για το Head & Shouldersκαι 48% για το HerbalEssences).

  • Η Oral-διαθέτει 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία & 100% ανακυκλώσιμο σωληνάριο για τη σειρά PureActiv.

  • GilletteVenus διαθέτει ανακυκλώσιμες συσκευασίες, χωρίς πλαστικό. Η ανακυκλώσιμη θήκη με πολτό από ίνες, είναι κατασκευασμένη από 95% PCRΗ συσκευασία είναι κατασκευασμένη από τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένα υλικά.Το χαρτί που χρησιμοποιείται – από υπεύθυνες πηγές – διαθέτει πιστοποίηση FSC (Αειφορική Δασική Διαχείριση ο οργανισμός FSC προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των δασών). Μάλιστα, με το λανσάρισμα των νέων συσκευασιών, εκτιμάται η μείωση 545 τόνων πλαστικού στην Ευρώπη. 

  • Η συσκευασία του Viakal έχει δημιουργηθεί με 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό.

  • Το OldSpice είναι επίσης ανακυκλώσιμο (stickspray, αφρόλουτρο), κατασκευασμένο από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (PCR)και σχεδιάζεται ώστε το 100% της συσκευασίας να είναι 100% PCR έως το 2025.

  • Πες ναι στο λιγότερο πλαστικό: το Ariel χρησιμοποιεί 35% λιγότερο πλαστικό στις συσκευασίες του. 

  • Ήξερες ότι αν χρησιμοποιούσαμε ξυραφάκια μιας χρήσης μόνο θα πετούσαμε περίπου 870 πλαστικές λαβές ο καθένας, στη διάρκεια της ζωής μας; Γυρνώντας σε ξυριστικές μηχανές Gillette αντί για ξυραφάκια μιας χρήσης, μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 877 πλαστικές λαβές στη διάρκεια της ζωής σου****. Αυτό σημαίνει: έως και 80% λιγότερο πλαστικό όταν ξυρίζεσαι.

Ναι και στην ανανεώσιμη ενέργεια

 

Κάποια προϊόντα περιποίησης μαλλιών της P&κατασκευάζονται σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, εγγυημένη με πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας. Επίσης, το Viakal κατασκευάζεται με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Ανακάλυψε περισσότερα tips για όλα τα δωμάτια του σπιτιού και ξεκίνησε σήμερα να αλλάζεις τον κόσμο του αύριο!


*Εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με τη μείωση της θερμοκρασίας πλύσης από 60°C σε 30°C, σε κανονικό κύκλο.

**80% από τα συστατικά που συμβάλλουν στην απαλότητα του Lenor είναι φυτικής προέλευσης.

***Εξαιρείται το καπάκι. Ελέγξτε τις τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

****Με βάση τη μέση συχνότητα ξυρίσματος 3 φορές την εβδομάδα, μέσω αντικατάστασης του Sensor 3 μιας χρήσης από ξυριστική μηχανή Mach3 με την αντίστοιχη διάρκεια ζωής του προϊόντος, με κάθε επαναχρησιμοποιούμενη λαβή να χρησιμοποιείται για 5 χρόνια.