Καλές συνήθειες που αξίζει να κρατήσεις


Ευ Ζην
5/06/2020
Η αξία του να κρατήσουμε κάποιες από τις καλές συνήθειες που αποκτήσαμε και αγαπήσαμε πολύ την περίοδο που μέναμε σπίτι.

Βγαίνοντας τώρα, σταδιακά αλλά σταθερά, από την περίοδο της καραντίνας, έχει νόημα να σκεφτούμε τις συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκειά της, και οι οποίες είχαν μεγάλο όφελος για την καθημερινότητά μας και την ευεξία μας, ψυχική και σωματική.

Πολλοί από εμάς περπατήσαμε πολύ περισσότερο. Λόγω της ανάγκης μας να βγούμε από το σπίτι, κρατώντας τους εαυτούς μας ασφαλείς, καταφύγαμε σε περιπάτους, μόνοι, με τα πρόσωπα της οικογενείας μας ή, σε μεγαλύτερους από το συνηθισμένο περιπάτους, με το κατοικίδιό μας. Επειδή οι βόλτες μας δεν ήταν διεκπεραιωτικές, αλλά είχαν τον χαρακτήρα της απόδρασης και της απόλαυσης, κοντοσταθήκαμε να κοιτάξουμε γύρω μας, παρατηρήσαμε το περιβάλλον μας με άλλα μάτια, ξεμακρύναμε από τις συνήθεις διαδρομές μας, χαιρετηθήκαμε με αγνώστους στον δρόμο και μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τις αγωνίες μας.

Κάποιοι πήραμε το ποδήλατό μας και κάποιοι άλλοι αξιοποιήσαμε την ευκαιρία για λίγη εκγύμναση, με τζόκινγκ ή και ασκήσεις στην ύπαιθρο. Ακούσαμε περισσότερη μουσική, οργανώσαμε οικογενειακή βραδιά ταινίας στην τηλεόραση ή είδαμε με φίλους μέσω διαδικτύου την ίδια συναυλία «τσατάροντας» ταυτόχρονα, δοκιμάσαμε νέες συνταγές μαγειρικής μόνοι, με τα παιδιά ή τους συντρόφους μας. Θέσαμε στόχο να μιλήσουμε περισσότερο με τους φίλους μας, δείξαμε το ενδιαφέρον μας για ανθρώπους με τους οποίους, ενδεχομένως, λόγω καθημερινότητας, είχαμε χαθεί, τακτοποιήσαμε το σπίτι μας και, για όσους έχουμε κήπο ή μπαλκόνι, βρήκαμε χαρά στην ενασχόληση με τα φυτά. Δεν είμαστε λίγοι, επίσης, όσοι απολαύσαμε ένα καλό βιβλίο ή καταπιαστήκαμε με τα εικαστικά. Εξ ανάγκης, οργανώσαμε καλύτερα τα ψώνια μας, όπως και το εσωτερικό των σπιτιών μας, προκειμένου να έχουμε μια πιο ομαλή καθημερινότητα.

Έχοντας βιώσει την ευεργετική αξία όλων αυτών των δραστηριοτήτων που αγαπήσαμε πολύ, έχουμε τώρα παραπάνω λόγους, ενόσω φροντίζουμε τους εαυτούς μας και παραμένουμε ασφαλείς, να τις εντάξουμε για τα καλά στη ζωή μας.

 

Η Σοφία Χατζηδημητρίου (B.Sc. Psychology, Pg.Dip. & M.Clin.Sc. in Psychoanalytic Psychotherapy, Pg.Cer. in Group Analysis) είναι Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια με 20 χρόνια ενεργή επαγγελματική πορεία στον χώρο της Ψυχοθεραπείας και ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Ψυχή, τις Σχέσεις, την Ψυχοθεραπεία, κ.ά.