Η επιστροφή μας στην κανονικότητα


Ευ Ζην
5/06/2020
Παραμένουμε ασφαλείς και χαρούμενοι, μετά την άρση των μέτρων.

Εν μέσω της καραντίνας μπορεί να ξεκουραστήκαμε από το συνεχές τρέξιμο, την κίνηση στους δρόμους μέσα στο αυτοκίνητο, από το να διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας με το ρολόι στο χέρι και το να έχουμε μια μέρα ασφυκτικά γεμάτη, δεν παύει όμως να νιώσαμε μετέωροι μπροστά στο άγνωστο της νέας μας συνθήκης. Ο άνθρωπος, όμως, ενόσω λατρεύει τη συνήθεια και λειτουργεί καλύτερα μέσα σε αυτή, είναι, ταυτόχρονα, εξαιρετικά ευπροσάρμοστος και ευρηματικός, πράγμα που σημαίνει, ότι, σε αυτό το διάστημα των δύο μηνών, οι περισσότεροι από εμάς, καταφέραμε και βρήκαμε τρόπους, όχι μόνο να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στα νέα δεδομένα, αλλά και να αρχίσουμε να την αξιοποιούμε και να την απολαμβάνουμε.

Πάνω, λοιπόν, που είχαμε αποκτήσει νέες συνήθειες και, ομολογουμένως, κάποιες από αυτές, πάρα πολύ ευχάριστες, καλούμαστε τώρα να ενταχθούμε, ξανά, σιγά σιγά, σε μια νέα πραγματικότητα, που δεν ομοιάζει με την προηγούμενη που αφήσαμε πίσω, προ καραντίνας, αλλά ούτε και με την πραγματικότητα αυτής. Ουσιαστικά, πρέπει τώρα να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα και συνήθειες. Αυτά διαφέρουν για τον καθένα μας, αναλόγως του αν θα πρέπει να επιστρέψει κανείς στην δουλειά ή εργάζεται μέσω διαδικτύου, αν έχει παιδιά που πάνε σχολείο ή όχι, αν είναι επιχειρηματίας που πρέπει να εφαρμόσει νέα πρωτόκολλα στην επιχείρησή του.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόκληση που έχουμε και πάλι μπροστά μας είναι να επανευφεύρουμε τους εαυτούς μας και τις συνήθειές μας, προκειμένου να είμαστε όσο πιο ευπροσάρμοστοι και λειτουργικοί σε μια καθημερινότητα που φαίνεται να αλλάζει διαρκώς, με γρήγορη ταχύτητα.

 

Η Σοφία Χατζηδημητρίου (B.Sc. Psychology, Pg.Dip. & M.Clin.Sc. in Psychoanalytic Psychotherapy, Pg.Cer. in Group Analysis) είναι Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια με 20 χρόνια ενεργή επαγγελματική πορεία στον χώρο της Ψυχοθεραπείας και ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Ψυχή, τις Σχέσεις, την Ψυχοθεραπεία, κ.ά.