Έξι καλοκαιρινές τροφές που βλάπτουν τα δόντια σου και πώς θα τα προστατέψεις


Ευ Ζην
6/09/2019
Οι γευστικές συνήθειες που αξίζει να προσέξεις.

Το καλοκαίρι -και δη το ελληνικό- αποτελεί μία υπέροχη εποχή για μικρούς και μεγάλους και από γαστρονομική άποψη. Και αυτό διότι τα τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας την εποχή που διανύουμε είναι ανάλαφρα, νόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά για τον οργανισμό μας συστατικά ή απλούστατα, συνιστούν μερικές απίστευτα νόστιμες λιχουδιές. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, πως πολλές από τις τροφές αυτές βλάπτουν τα δόντια μας δίχως να το γνωρίζουμε.

Είναι συνεπώς σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να κάνουν κακό στα δόντια μας και να ανακαλύψουμε το πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε με τον πλέον «έξυπνο» και εξελιγμένο τρόπο. Διότι εκτός από τα αγαπημένα μας παγωτά -η πλειονότητα των οποίων δεν ευνοεί, όπως είναι γνωστό, την υγεία των δοντιών μας λόγω της ζάχαρης που περιέχουν- υπάρχουν και άλλες καλοκαιρινές, γευστικές συνήθειες που αξίζει να προσέξουμε.

Ο πάγος: Μπορεί να μην το γνώριζες, όμως τα παγάκια που περιέχουν τα ποτά, οι χυμοί ή το ποτήρι με το νερό σου, βλάπτουν τα δόντια σου. Αν συνηθίζεις, λοιπόν, να τα μασάς (πρόκειται για μία κοινή συνήθεια) καλό είναι να σταματήσεις. Και αυτό διότι το συνεχές μάσημα του πάγου μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει σιγά σιγά το σμάλτο των δοντιών σου. Φρόντισε, λοιπόν, να βρεις άλλους τρόπους για να δροσίζεσαι!

Ο κρύος καφές: Και από τον πάγο περνάμε στον κρύο καφέ, εκείνον που κάθε πρωί απολαμβάνεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εντός και εκτός γραφείου. Διότι ο παγωμένος καφές μπορεί να βλάψει τα δόντια σου στην περίπτωση που περιέχει ζάχαρη, σιρόπι ή κρέμα -«τρέφοντας» τα βακτήρια στο στόμα τα οποία και διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Αν είναι σκέτος, όπως ο ζεστός, έτσι και ο κρύος θα τα λεκιάσει.

Τα αποξηραμένα φρούτα: Μπορεί να μην το γνώριζες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα που παίρνεις μαζί σου στην παραλία ή το γραφείο δεν ευνοούν την υγεία των δοντιών σου. Μπορεί να φαντάζουν ως μία περισσότερο υγιεινή επιλογή αλλά στην πραγματικότητα, κολλούν στα δόντια και «παγιδεύουν» τα βακτήρια για μεγαλύτερο διάστημα σε αυτά. Καλό είναι να βουρτσίζεις, λοιπόν, τα δόντια σου μόλις τα καταναλώνεις.

Το αλκοόλ: Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το αλκοόλ το οποίο κάθε καλοκαίρι καταναλώνουμε πιο συχνά μέσα σε δροσιστικά κοκτέιλ. Γιατί είναι το αλκοόλ επικίνδυνο για τα δόντια; Διότι αφυδατώνει τον οργανισμό σου και ως αποτέλεσμα, κάνει τους σιελογόνους αδένες να παράγουν λιγότερο σάλιο. Και όταν δεν υπάρχει η ιδανική ποσότητα σάλιου στη στοματική κοιλότητα, τότε τα δόντια φθείρονται και τα ούλα αποδυναμώνονται. Μην ξεχνάς ακόμη ότι πολλά αλκοολούχα ποτά είναι όξινα και καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

Οι χυμοί, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και τα όξινα φρούτα: Τέλος, οι χυμοί και τα όξινα φρούτα μπορούν, επίσης, να κάνουν κακό στα δόντια μας και να συμβάλλουν στη διάβρωσή τους -ειδικότερα όταν καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη που περιέχουν όξινα στοιχεία. Ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να τα απολαμβάνουμε είναι να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους στη μία φορά την ημέρα και να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό αμέσως μόλις τα φάμε.

To ποπ κορν: Αν λατρεύεις το θερινό σινεμά, τότε δεν σου έχουμε καλά νέα. Διότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αποξηραμένα φρούτα που προαναφέραμε, έτσι και το απίστευτα γευστικό ποπ κορν που θέλεις να τρως όταν παρακολουθείς τις αγαπημένες σου ταινίες, κολλάει στα δόντια σου -γεγονός που ωφελεί ιδιαίτερα τα βακτήρια στη στοματική σου κοιλότητα.


To ποπ κορν:


Το «έξυπνο» και εξελιγμένο βούρτσισμα και τα κατάλληλα προϊόντα

Αν οι παραπάνω τροφές και ποτά ανήκουν στο καλοκαιρινό σου «μενού», δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Καλό είναι απλώς να μην το παρακάνεις με την κατανάλωσή τους και να φροντίσεις να λάβεις τα μέτρα σου, βρίσκοντας εγκαίρως τους κατάλληλους «συμμάχους».

Τι σημαίνει αυτό; Πως αξίζει να στραφείς σε λύσεις που θα σου προσφέρουν το πιο εξελιγμένο βούρτσισμα. Με την τεχνολογία να έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας εν έτει 2019, η επιλογή μίας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, όπως η Oral-B θα κάνει τη διαφορά στην προστασία των δοντιών σου. Και αυτό διότι -μεταξύ άλλων- μπορεί να αφαιρεί ως και 100% περισσότερη πλάκα (σε σύγκριση με μία κοινή, χειροκίνητη οδοντόβουρτσα) με την καινοτομία της 3D τεχνολογίας. Μαζί με την οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα που θα σου προσφέρουν ένα λαμπερό χαμόγελο, η Oral-B Genius οδοντόβουρτσά σου, θα σε καθοδηγήσει βήμα-βήμα για να σε βοηθήσει να προστατέψεις τα δόντια σου αυτό το καλοκαίρι.




Το «έξυπνο» και εξελιγμένο βούρτσισμα και τα κατάλληλα προϊόντα


Να θυμάσαι, λοιπόν, ποιες είναι οι γευστικές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια σου και να φροντίζεις για αυτά, χαρίζοντάς τους το πιο εξελιγμένο βούρτσισμα. Ευτυχώς, σήμερα έχεις την επιλογή!