5 ιδέες για υγιεινό πρωινό


Ευ Ζην
6/09/2019
Ξεκινήστε τη μέρα δυναμικά φτιάχνοντας τις παρακάτω συνταγές για πρωινό. Είναι απολαυστικές, εύκολες και θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια!

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, όταν τα παιδιά τρώνε τακτικά πρωινό έχουν υψηλότερη απόδοση στο σχολείο, χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τερηδόνα. Τρία οφέλη σε ένα!  Επιπλέον, οι γυναίκες που τρώνε τακτικά ένα υγιεινό πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης νιώθουν πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα. 

Παρ' όλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν πως οι μισοί από εμάς παραλείπουν το πρωινό, ενώ περίπου το ένα τρίτο τσιμπούν κάτι στο δρόμο προς τη δουλειά. Ένα βουτυρώδες αρτοσκεύασμα συνοδευόμενο από ένα καφέ με πλούσιο αφρό μπορεί να είναι γρήγορο και βολικό, αν όμως γίνει το καθιερωμένο σας πρωινό θα μπορούσε να σας κοστίσει μια μικρή περιουσία και να σας φορτώσει αρκετές επιπλέον θερμίδες σε καθημερινή βάση. 

Αντίθετα, αυτές οι νόστιμες, θρεπτικές και γρήγορες συνταγές για πρωινό που σας προτείνουμε είναι εύκολες στην προετοιμασία, χαρίζουν ενέργεια, θρέφουν το δέρμα και σας κρατάνε χορτάτους μέχρι το μεσημεριανό. Ακολουθούν τους κανόνες της «καθαρής διατροφής» καθώς περιλαμβάνουν μονάχα «αληθινά» τρόφιμα χωρίς περιττές πρόσθετες ουσίες, συντηρητικά, αλάτι ή ζάχαρη. Επιπλέον, τα παιδιά θα τις λατρέψουν, μπορείτε να τις ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά ενώ με τη βοήθεια του υγρού πιάτων Fairy θα μπορέσετε να καθαρίσετε την κουζίνα μόνο με μία σταγόνα.

Αντιοξειδωτικό smoothie

Προετοιμασία: Χτυπάμε στο μπλέντερ μια μπανάνα, 2 κ.σ. βρώμη, 150 γρ. γιαούρτι χωρίς λιπαρά, μια χούφτα ανανά κομμένο και μια χούφτα σπανάκι. Σερβίρουμε σε μπωλ απευθείας από το μπλέντερ. Πασπαλίζουμε με 1κ.σ. νιφάδες καρύδας, 1κ.σ. goji berries και 5 κομμάτια μανταρινιού σατσούμα (1μερίδα).

Γιατί μας αρέσει: Χάρη στα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχει, αυτό το μπωλ με smoothie είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά ενώ το γιαούρτι προσφέρει στον οργανισμό τις απαραίτητες πρωτεΐνες και η καρύδα τα καλά λιπαρά που χρειάζεται. Αν το φάτε απευθείας από το μπωλ με κουτάλι αντί να το ρουφάτε με καλαμάκι, θα το φάτε πιο αργά, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αντιλαμβάνεται πραγματικά ότι έχει επέλθει κορεσμός. Τέλος, δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη. Τα φρούτα έχουν ήδη αρκετά γλυκιά γεύση ενώ συγχρόνως είναι υγιεινά και τα παιδιά θα το λατρέψουν.

Τοστ σίκαλης με αμυγδαλοβούτυρο, μπανάνα και μύρτιλλα

Προετοιμασία: Φρυγανίζουμε ελαφρώς ψωμί σίκαλης, αλείφουμε με αμυγδαλοβούτυρο, προσθέτουμε μπανάνα σε φέτες και μύρτιλλα.

Γιατί μας αρέσει: Το ψωμί σίκαλης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αίσθηση φουσκώματος σε σχέση με το λευκό ψωμί ή το ψωμί ολικής άλεσης, ενώ είναι γεμάτο φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και σας κρατούν χορτάτους μέχρι το μεσημέρι.  Το αμυγδαλοβούτυρο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο σημαίνει πως δεν θα επιφέρει άνοδο και έπειτα πτώση του ζαχάρου στο αίμα, κάτι που ευθύνεται τις περισσότερες φορές για το ξαφνικό αίσθημα πείνας. 

Επιπλέον, τα αμύγδαλα περιέχουν λιπαρά ευεργετικά για τα μαλλιά και το δέρμα, ενώ τα φρούτα είναι πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.  Μια καλή ιδέα για να παρακινήσετε τα παιδιά να το καταβροχθίσουν στη στιγμή είναι να φτιάξετε φατσούλες πάνω στο τοστ χρησιμοποιώντας φέτες από τα φρούτα. Δεν θα μείνει ψίχουλο!

Νόστιμο πρωινό με βρώμη και μούρα

Προετοιμασία: Πριν τον ύπνο, αναμειγνύουμε 25 γρ. βρώμη, 6 κ.σ. χυμό μήλου, μια κουτουλιά γιαούρτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, μισό μήλο τριμμένο, μια πρέζα κανέλα, 1 κ.γ. σπόροι chia και μια χούφτα φρέσκα ή παγωμένα μούρα (1μερίδα). Το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Γιατί μας αρέσει: Εκτός από το γεγονός πως θα είναι έτοιμο και θα σας περιμένει μόλις ξυπνήσετε, το συγκεκριμένο γεύμα περιέχει καλά λιπαρά και πρωτεΐνη χάρη στους σπόρους chia και το γιαούρτι. Αν υπολογίσουμε και το ασβέστιο, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά, συν τις φυτικές ίνες που κρατάνε όλη την οικογένεια χορτάτη, έχετε τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Τοστ με βραστό αυγό και πουρέ αβοκάντο

Προετοιμασία: Φρυγανίζουμε ελαφρώς μια φέτα ψωμιού με προζύμι, απλώνουμε (έως και) το μισό αβοκάντο το οποίο έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι, ρίχνουμε μια πρέζα πιπέρι ή/και νιφάδες τσίλι (αν σας αρέσουν τα καυτερά) και προσθέτουμε δύο βραστά αυγά.  Αν βράσετε αρκετά αυγά το βράδυ της Κυριακής, θα σας μείνουν για τις πέντε εργάσιμες ημέρες που ακολουθούν.

Γιατί μας αρέσει: Το ψωμί με προζύμι είναι απίστευτα εύκολο στη χώνεψη σε σχέση με άλλα είδη ψωμιού και τα αυγά σας κρατάνε χορτάτους χάρη στην πρωτεΐνη.  Το αβοκάντο είναι πηγή καλών λιπαρών, ενώ η προσθήκη του τσίλι θα τονώσει το μεταβολισμό σας.  Αν θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο υγιεινό, προσθέστε σωταρισμένο σπανάκι που είναι γεμάτο θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες Α και Κ και σίδηρο.

Αυγό μελάτο με σπαράγγια

Προετοιμασία: Βάζουμε δύο αυγά σε κατσαρολάκι με νερό που κοχλάζει και τα βράζουμε ελαφρώς για πέντε λεπτά. Στο μεταξύ, ψήνουμε στη γκριλιέρα έξι σπαράγγια (τα κόβουμε εκεί που σπάνε φυσικά) έως ότου πάρουν χρώμα. Τοποθετούμε τα αυγά σε αυγοθήκες, τα κόβουμε στη μέση και βουτάμε μέσα τα σπαράγγια.  Συνοδεύουμε με μια φέτα ελαφρώς βουτυρωμένου ψωμιού ολικής άλεσης κομμένη σε ράβδους για να προσθέσουμε τους απαραίτητους υδατάνθρακες που χρειάζονται τα παιδιά στην ανάπτυξη.

Γιατί μας αρέσει: Τα αυγά είναι πηγή πρωτεΐνης που προσφέρει αίσθηση πληρότητας και βιταμίνης D που διατηρεί υγιή τα οστά μας. Επιπλέον, είναι πηγή ωμέγα-3 που συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών, του εγκεφάλου και της καρδιάς!  Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ που συμβάλλει στην καλή υγεία του αίματος. Άλλωστε, σε ποιον δεν αρέσει το μελάτο αυγό;