Το κατάλληλο αντηλιακό για κάθε μέλος της οικογένειας


Ευ Ζην
1/07/2021

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που έρχεται στην επιφάνεια η πιο ξέγνοιαστη εκδοχή μας. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, εμάς μας απασχολούν όλο και λιγότερα πράγματα. Ωστόσο, αν υπάρχει μία σκέψη που μας απασχολεί καθημερινά, αυτή είναι η προστασία της επιδερμίδας μας από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας που θα προσθέσουμε στις αποσκευές των διακοπών μας, για κάθε μέλος της οικογένειας.

Η αλήθεια είναι πως στην αγορά μπορούμε να βρούμε μία πληθώρα επιλογών όσον αφορά στην προστασία μας από τον ήλιο, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναζήτησή μας για την εύρεση του ιδανικού αντηλιακού. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά κριτήρια που αξίζει να λάβουμε υπόψη μας, πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, ώστε να είμαστε σίγουρες πως θα κάνουμε τις καλύτερες επιλογές, τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας.

Επιλέγοντας μία ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία για τα μικρά μας

Η επιδερμίδα των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητη και λεπτή από τη δική μας. Συνεπώς είναι και πολύ πιο ευάλωτη στην ηλιακή ακτινοβολία. Καλό είναι, λοιπόν, να επιλέξουμε ένα αντηλιακό το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την προστασία της παιδικής επιδερμίδας, ενώ διαθέτει SPF (Sun Protection Factor), δηλαδή βαθμό προστασίας από τις ακτίνες UVB, άνω των 30 βαθμών. Συγκεκριμένα, για βρέφη και παιδιά έως πέντε ετών, ο ιδανικός βαθμός SPF είναι οι 50 βαθμοί, ενώ για παιδιά από έξι έως δέκα ετών, καλό είναι να προτιμήσουμε ένα αντηλιακό με SPF από 30 έως 50.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η συσκευασία που θα επιλέξουμε, καθώς ένα αντηλιακό σε μορφή σπρέι θα μας διευκολύνει στην εφαρμογή. Με άλλα λόγια, δεν θα χρειαστεί να πιέσουμε το παιδί για να ανανεώσουμε το αντηλιακό του, αφού ακόμη και ενώ θα παίζει με τα κουβαδάκια του στην παραλία, εμείς θα μπορούμε να ψεκάζουμε την επιδερμίδα του και να του παρέχουμε την προστασία που χρειάζεται, χωρίς να διακόπτουμε το παιχνίδι του.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξουμε ένα προϊόν που είναι αδιάβροχο, καλό είναι να μην αφήσουμε να περάσει πάνω από μία ώρα χωρίς να ανανεώσουμε το αντηλιακό στην επιδερμίδα του παιδιού. Διότι συνήθως ο όρος «αδιάβροχο» σημαίνει πως η σύσταση του αντηλιακού παραμένει αναλλοίωτη έως και 50 λεπτά από τη στιγμή που το εφαρμόζουμε στο δέρμα.

Παιδάκι που παίζει στην παραλία

Επενδύοντας στην κατάλληλη αντηλιακή προστασία για τους μεγάλους της οικογένειας

Όσον αφορά σε εμάς τους ενήλικες, η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού είναι πιο απλή, καθώς πραγματοποιείται με κριτήριο τον τύπο της επιδερμίδας μας. Λαμβάνοντας υπόψη μας πόσο ανοιχτή είναι η απόχρωση του δέρματός μας, προτείνεται και ο ανάλογος βαθμός SPF. Για παράδειγμα, για ένα ανοιχτόχρωμο, λευκό δέρμα το ιδανικό αντηλιακό είναι αυτό που διαθέτει SPF 50, ενώ για ένα σκούρο δέρμα, ο ιδανικός βαθμός προστασίας είναι το SPF 30. Όσο για τα πολύ σκούρα δέρματα, ένα αντηλιακό με SPF 15 είναι μία καλή επιλογή.

Σχετικά με τον τύπο του αντηλιακού που θα προσθέσουμε στο νεσεσέρ μας, οι επιλογές είναι πολλές, όμως για να βρούμε το ιδανικό για εμάς, θα βασιστούμε στις ανάγκες της επιδερμίδας μας. Για παράδειγμα, αν η επιδερμίδα μας παρουσιάζει έντονη ξηρότητα, ένα αντηλιακό σε μορφή κρέμας είναι η ιδανική λύση, ειδικότερα σε περίπτωση που αφορά στην προστασία του προσώπου. Βέβαια, αν η επιδερμίδα μας είναι λιπαρή, καλό είναι ενδεχομένως να στραφούμε σε μία αντηλιακή λοσιόν, καθώς διαθέτει πιο ελαφριά σύνθεση και απορροφάται πιο εύκολα από το δέρμα.

Όπως και να έχει, το αντηλιακό σπρέι παραμένει μία εύκολη λύση, ακόμη και για εμάς τους ενήλικες. Ειδικότερα για τους άντρες που παρουσιάζουν έντονη τριχοφυΐα στα πόδια και το στήθος, ένα αντηλιακό σπρέι ή κάποιο αντηλιακό τζελ είναι το προϊόν που θα τους προσφέρει απόλυτη προστασία από τον ήλιο και δη, άνετη εφαρμογή.

Γυναίκα βάζει αντηλιακό

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην αγορά κάποιου αντηλιακού για τα μικρά μας, είναι καλό να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός φαρμακοποιού ή ενός δερματολόγου, ώστε να μας κατευθύνει στην καλύτερη επιλογή.