Συμβουλές για ολοκληρωμένη φροντίδα της τεχνητής οδοντοστοιχίας

Ευ Ζην
3/01/2022

Όσοι χρησιμοποιούμε τεχνητή οδοντοστοιχία, γνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν «σύμμαχο» που μας βοηθάει να αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση και να απολαμβάνουμε περισσότερο κάθε στιγμή της ημέρας. Ακόμη και αν ο πρώτος καιρός με μία τεχνητή οδοντοστοιχία είναι κάπως πρωτόγνωρος μέχρι να συνηθίσουμε αυτήν τη νέα προσθήκη, σύντομα γίνεται απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Είτε πρόκειται για μία μερική, είτε για μία ολική τεχνητή οδοντοστοιχία, είναι σημαντικό να παραμένει λειτουργική και καθαρή. Συνεπώς, όπως προσέχουμε άλλα σημεία του σώματός μας, το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και με την τεχνητή οδοντοστοιχία, ώστε να είμαστε σίγουροι πως μελλοντικά δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που θα επιβαρύνουν την υγεία της στοματικής μας κοιλότητας.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές φροντίδας και καθαριότητας της τεχνητής οδοντοστοιχίας, ενώ αποκαλύπτουμε τους «συμμάχους» που μας παρέχουν καθημερινά ένα δυνατό κράτημα και έναν αποτελεσματικό, καθημερινό καθαρισμό της οδοντοστοιχίας.

Απολαμβάνοντας απόλυτη σταθερότητα με τις τεχνητές ολικές οδοντοστοιχίες

Σε περίπτωση που η τεχνητή οδοντοστοιχία είναι ολική, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιούμε με μία στερεωτική κρέμα, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και μας επιτρέπει να μασάμε άνετα και να απολαμβάνουμε άφοβα, ακόμη και τα πιο σκληρά τρόφιμα. Αυτό κάνει και η Fixodent Pro Plus Δυνατό Κράτημα, η άγευστη στερεωτική κρέμα που δεν αλλοιώνει τη γεύση των τροφίμων και διασφαλίζει πως η τεχνητή οδοντοστοιχία θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από τα γεύματα που θα απολαύσουμε. Αρκεί, βέβαια, να τοποθετηθεί η τεχνητή οδοντοστοιχία σωστά από την πρώτη στιγμή.

Ακριβώς για αυτό, πριν εφαρμόσουμε τη στερεωτική κρέμα στην τεχνητή οδοντοστοιχία, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πως η οδοντοστοιχία είναι εντελώς καθαρή και στεγνή. Έπειτα, θα προσθέσουμε την κατάλληλη ποσότητα κρέμας στις ειδικές γραμμές και θα τοποθετήσουμε την τεχνητή οδοντοστοιχία στη θέση της, κρατώντας τη για λίγο σε αυτό το σημείο. Σε περίπτωση που η κρέμα ξεχειλίσει, σημαίνει πως χρησιμοποιήσαμε μεγάλη ποσότητα.

Όταν έρθει η ώρα να αφαιρέσουμε την τεχνητή οδοντοστοιχία, θα ξεπλύνουμε το στόμα μας με άφθονο νερό και θα αφαιρέσουμε την οδοντοστοιχία με μία απαλή κυκλική κίνηση. Έπειτα, θα την ξεπλύνουμε καλά και θα την τοποθετήσουμε μέσα σε ένα σκεύος με καθαριστικό διάλυμα ή χλιαρό νερό.

Ζευγάρι ηλικιωμένων

Ποια είναι τα βήματα για έναν καθημερινό αποτελεσματικό καθαρισμό

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μία τεχνητή οδοντοστοιχία, ολική ή μερική, χρειάζεται καθημερινό και σχολαστικό καθαρισμό, όπως συμβαίνει και με τα φυσικά δόντια. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, για να είμαστε σίγουροι πως σε βάθος χρόνου θα παραμείνει λειτουργική και δεν θα εξελιχθεί σε εστία μικροβίων που «απειλεί» την υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας. Ακριβώς για αυτό, φροντίζουμε να την αφαιρούμε έπειτα από κάθε γεύμα και να την ξεπλένουμε καλά με νερό, ώστε να απομακρύνονται υπολείμματα τροφών και βακτήρια.

Επίσης, αντί να βουρτσίζουμε χειροκίνητα την τεχνητή οδοντοστοιχία, καλό θα ήταν να την καθαρίζουμε εύκολα και γρήγορα με ένα αποτελεσματικό καθαριστικό σε μορφή ταμπλέτας. Με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουμε, ώστε να εξαφανίζουμε τα βακτήρια και την κακοσμία που προκαλούν οι τροφές, θα είναι να μουλιάσουμε την τεχνητή οδοντοστοιχία σε ένα ισχυρό διάλυμα. Πιο αναλυτικά, θα ρίξουμε μία ταμπλέτα σε αρκετό ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει την τεχνητή οδοντοστοιχία και έπειτα, θα τη μουλιάσουμε για 30 λεπτά ή για όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί, έπειτα από ένα καλό ξέπλυμα με νερό, θα την τοποθετήσουμε και πάλι.

Έτσι λειτουργεί και το Fixodent Καθαριστικό Τεχνητής Οδοντοστοιχίας, ένα καθαριστικό που απομακρύνει τους λεκέδες, χωρίς να βλάπτει την τεχνητή οδοντοστοιχία, ενώ αφαιρεί έως και το 99,99% των βακτηρίων που δημιουργούν κακοσμία. Συνεπώς, είναι η ιδανική προσθήκη στην καθημερινότητά μας, για έναν γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό καθαρισμό.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως παραμένοντας συνεπείς με τον καθαρισμό της τεχνητής οδοντοστοιχίας και εφαρμόζοντας καθημερινά την κατάλληλη στερεωτική κρέμα, όχι μόνο θα απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή της ημέρας άφοβα, άλλα θα εξασφαλίσουμε και μία σωστή υγιεινή για τη στοματική μας κοιλότητα.