Προστάτεψε το περιβάλλον


Ευ Ζην
29/06/2021

Αλλάζουμε συνήθειες και με μικρές πράξεις στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, προστατεύοντας το περιβάλλον!

Η κλιματική αλλαγή είναι προτεραιότητα όλων μας! Γι’ αυτό και κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, ξεκινώντας από το σπίτι μας, μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Διάβασε παρακάτω 10 εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορείς και εσύ να κάνεις τη διαφορά για τον πλανήτη μας, με μικρές, καθημερινές πράξεις:

 

πιάτα

1. Πιάτα στο…πλυντήριο

Πλένοντας τα πιάτα και τα σκεύη σου στο πλυντήριο πιάτων, εξοικονομείς περισσότερο νερό σε αντίθεση με το πλύσιμο στο χέρι!

πλυντήριο

2. Κρύες θερμοκρασίες!

Έως και 60%* του αποτυπώματος άνθρακα σε κάθε πλύση ρούχων προέρχεται από τη θερμοκρασία πλύσης. «Γύρισε» στους 30οC για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας…και χρημάτων!

ανακύκλωση

3. Ανακύκλωση τώρα!

Εσύ ξέρεις πόσα πράγματα μπορείς να ανακυκλώσεις στο σπίτι σου; Από πλαστικά μπουκάλια, ξυραφάκια και λαμπτήρες, έως και ολόκληρες ηλεκτρικές συσκευές!

φόρεμα

4. Stay…in fashion!

Με τα σωστά μαλακτικά ρούχων, προστατεύεις τα ρούχα σου και φροντίζεις να διατηρήσουν το σχήμα, το χρώμα και την υφή τους, ώστε να συνεχίσεις να τα απολαμβάνεις για πολύ καιρό!

βρύση

5. Κλείσε τη βρύση!

Κάθε φορά που ξυρίζεσαι ή πλένεις τα δόντια σου, σπαταλάς έως και 15 λίτρα νερό, ενώ κλείνοντάς την, μόνο 1 λίτρο! Τι θα επιλέξεις; Κλείσε τη βρύση και βοήθησε το περιβάλλον!

θερμόμετρο

6. Κλιματισμός

Ήξερες ότι αν αλλάξεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σου έστω και 1°C, εξοικονομείς ακόμα περισσότερη ενέργεια;

ξυραφάκια

7. Άλλαξε ξυραφάκι!

Οι ξυριστικές μηχανές που δέχονται ανταλλακτικά, κρατούν έως και 2x περισσότερο, προσφέροντας 2 φορές περισσότερα ξυρίσματα και ½ λιγότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον**!

πλύσιμο πιάτων

8. Πες «αντίο» στην πρόπλυση!

Όχι, δε χρειάζεται να ξεπλένεις τα πιάτα σου πριν τα βάλεις στο πλυντήριο! Εξοικονόμησε νερό και προστάτευσε το περιβάλλον, εύκολα και απλά!

πότισμα

9. Επαναχρησιμοποίηση του νερού!

Κι όμως! Όταν πλένεις φρούτα και λαχανικά, μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις το νερό για άλλη χρήση, όπως για παράδειγμα, για να ποτίσεις τα λουλούδια σου!

μπρίζα

10. Στην…πρίζα!

Ακόμα κι αν μία συσκευή έχει φορτίσει πλήρως, συνεχίζει να σπαταλάει ενέργεια όσο είναι στην πρίζα! Αποσύνδεσε, λοιπόν, τις συσκευές που δε χρησιμοποιείς φεύγοντας από το σπίτι για έξτρα εξοικονόμηση ενέργειας!

* Απλοποιημένη ανάλυση LCA έρευνας, βασισμένης σε ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

**σε σύγκριση με τα ξυραφάκια μίας χρήσης