Μικρές πράξεις στο υπνοδωμάτιο

Ευ Ζην
8/07/2021

Φώτα, κλιματιστικό… και; Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πολλούς τρόπους με τους οποίους βλάπτει το περιβάλλον, μέσα στο υπνοδωμάτιό του. Κι όμως, αυτά που μπορείς να κάνεις μέσα στο υπνοδωμάτιό σου για να αλλάξεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο βιώσιμη, με μικρές πράξεις που δεν θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, αλλά θα κάνουν τη διαφορά; Ακόμα και στο πιο «ήσυχο» δωμάτιο του σπιτιού, η βιωσιμότητα υπάρχει και ωφελεί όλους μας! Και μάλιστα με 3 τρόπους που αφορούν την ενέργεια, τα απορρίμματα και την υπεύθυνη κατανάλωση!

Διάβασε πώς μπορείς κι εσύ να αλλάξεις τον κόσμο.

1.Εξοικονόμησε ΕΝΕΡΓΕΙΑ και χρήματα στο υπνοδωμάτιο!

Θέλεις να σου αποκαλύψουμε 4 μυστικά ώστε να μειώσεις όχι μόνο το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα αλλά και τον λογαριασμό σου;

  • Βγάλτο από την πρίζα: Ποια είναι τα δύο βασικά που πρέπει να θυμάσαι όταν φεύγεις από το υπνοδωμάτιο; Κλείνεις τα φώτα. Βγάζεις τις συσκευές από τις πρίζες. Είναι απλό, έτσι;
  • Η μόνωση κάνει τη διαφορά: Μία πολύ καλή επένδυση για το σπίτι είναι να μονώσεις όσο καλύτερα μπορείς τις πόρτες, τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα. Όχι μόνο θα έχεις περισσότερη ησυχία, αλλά θα εξοικονομείς ενέργεια αφού το κλιματιστικό θα διατηρεί πιο γρήγορα τη θερμοκρασία που έχεις επιλέξει.
  • Αποσύνδεση τώρα: Αν κάτσεις να μετρήσεις τις συσκευές που χρησιμοποιείς, είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείς. Κινητό, λάπτοπ, τάμπλετ, τηλεόραση, κ.ο.κ. Ακόμα κι αν μία συσκευή έχει φορτίσει πλήρως, συνεχίζει να σπαταλάει ενέργεια όσο είναι στην πρίζα. Φρόντισε τουλάχιστον πριν κοιμηθείς, να αποσυνδέσεις όλες τις συσκευές. Δεν φαντάζεσαι πόση ενέργεια θα εξοικονομήσεις.

2.ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ και υπνοδωμάτιο

Τι σχέση έχουν τα απορρίμματα με το υπνοδωμάτιο; Πολύ πιο μεγάλη απ’ ό,τι νομίζεις. Απλώς συνέχισε να διαβάζεις και θυμήσου: μία μικρή πράξη που θα κάνεις στο σπίτι σου, μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στο περιβάλλον.

  • Άσε τα ρούχα σου να… ζήσουν: Με ένα υψηλής ποιότητας μαλακτικό ρούχων, όπως το Lenor, προστατεύεις τα ρούχα σου και φροντίζεις να διατηρήσουν το σχήμα, το χρώμα και την υφή τους, ώστε να συνεχίσεις να τα απολαμβάνεις για πολύ καιρό. Yay! Έστω και 10% παραπάνω χρήση των ρούχων θα σήμαινε ότι εξοικονομούμε 3 εκατ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα και 150 εκατ. λίτρα νερό τον χρόνο, στην Ευρώπη. Μήπως να ξανασκεφτείς αν θα πετάξεις αυτό το μπλουζάκι;
  • Ψώνια με μέτρο: Βάλε στόχο να ψωνίσεις λιγότερα ρούχα απ’ όσα είχες στην αρχική σου λίστα. Ένα νέο μπλουζάκι χρειάζεται 2.600 λίτρα νερό για να φτιαχτεί, ενώ ένα jean παντελόνι χρειάζεται 11.000 λίτρα νερό. Απίστευτο;
  • Καινούργιο ή παλιό; Τα καινούργια ρούχα, μέχρι και την 8η πλύση απελευθερώνουν πολλές μικροΐνες. Από την 9η και μετά, παραμένουν στην ίδια κατάσταση για όλη τους τη ζωή. Φρόντισε να ανανεώνεις την γκαρνταρόμπα σου όσο πιο αραιά μπορείς, ώστε να μειώσεις της μικροΐνες που απελευθερώνονται.

3.Οι σύμμαχοι για μια πιο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Πέρα από τις μικρές πράξεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς, υπάρχουν και άλλες λύσεις που συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα!

  • Προϊόντα περιόδου: Ήξερες ότι στα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζεται η Αlways, χρησιμοποιούμε 100% ανανεώσιμη ενέργεια από αιολικά και ηλιακά πάρκα;
  • Βρεφική προστασία: Τα τελευταία 5 χρόνια, τα Pampers έχουν μειώσει τα υλικά συσκευασίας κατά 160 τόνους πανευρωπαϊκά! Επίσης, η παραγωγή των Pampers πραγματοποιείται με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια! Και κάτι ακόμα! Οι πάνες Pampers είναι κατασκευασμένες ώστε να προσφέρουν απορροφητικότητα έως και 12 ώρες, για να μην χρειάζεται να αλλάξεις πάνα μέσα στη νύχτα. Τα δε Pampers, με την ειδική ένδειξη, βοηθούν τους γονείς να καταλάβουν πότε πρέπει να αλλαχτεί η πάνα, μειώνοντας την ποσότητα των τεμαχίων που ξοδεύουν!

Ανακάλυψε περισσότερα tips για όλα τα δωμάτια του σπιτιού και ξεκίνησε σήμερα να αλλάζεις τον κόσμο του αύριο!