Μικρές πράξεις στο υπνοδωμάτιο


Ευ Ζην
1/02/2023

Φώτα, κλιματιστικό… και; Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πολλούς τρόπους με τους οποίους βλάπτει το περιβάλλον και… την τσέπη του, μέσα στο υπνοδωμάτιό του. Κι όμως, αυτά που μπορείς να κάνεις μέσα στο υπνοδωμάτιό σου για να αλλάξεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και να εξοικονομήσεις σε ενέργεια και χρήματα, είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις. Πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο βιώσιμη, με μικρές πράξεις που δεν θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, αλλά θα κάνουν τη διαφορά; Ακόμα και στο πιο «ήσυχο» δωμάτιο του σπιτιού, υπάρχουν παραδείγματα που αφορούν την ενέργεια, τα απορρίμματα, την υπεύθυνη κατανάλωση και τη βιώσιμη συσκευασία!


Διάβασε πώς μπορείς κι εσύ να κάνεις τη διαφορά.

 

1. Εξοικονόμησε ΕΝΕΡΓΕΙΑ και χρήματα στο υπνοδωμάτιο!

Θέλεις να σου αποκαλύψουμε 3 μυστικά ώστε να μειώσεις όχι μόνο το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα αλλά και τον λογαριασμό σου;

 

  • Βγάλτο από την πρίζα: Ποια είναι τα δύο βασικά που πρέπει να θυμάσαι όταν φεύγεις από το υπνοδωμάτιο; Κλείνεις τα φώτα. Βγάζεις τις συσκευές από τις πρίζες. Είναι απλό, έτσι;

  • Η μόνωση κάνει τη διαφορά: Μία πολύ καλή επένδυση για το σπίτι είναι να μονώσεις όσο καλύτερα μπορείς τις πόρτες, τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα. Όχι μόνο θα έχεις περισσότερη ησυχία, αλλά θα εξοικονομείς ενέργεια αφού το κλιματιστικό θα διατηρεί πιο γρήγορα τη θερμοκρασία που έχεις επιλέξει.

  • Αποσύνδεση τώρα: Αν κάτσεις να μετρήσεις τις συσκευές που χρησιμοποιείς, είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείς. Κινητό, λάπτοπ, τάμπλετ, τηλεόραση, κ.ο.κ. Ακόμα κι αν μία συσκευή έχει φορτίσει πλήρως, συνεχίζει να σπαταλάει ενέργεια όσο είναι στην πρίζα. Φρόντισε τουλάχιστον πριν κοιμηθείς, να αποσυνδέσεις όλες τις συσκευές. Δεν φαντάζεσαι πόση ενέργεια θα εξοικονομήσεις. 

 

2. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ και υπνοδωμάτιο

 

Τι σχέση έχουν τα απορρίμματα με το υπνοδωμάτιο; Πολύ πιο μεγάλη απ’ ό,τι νομίζεις. Απλώς συνέχισε να διαβάζεις και θυμήσου: μία μικρή πράξη που θα κάνεις στο σπίτι σου, μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στο περιβάλλον. 

  • Άσε τα ρούχα σου να… ζήσουν: Με ένα υψηλής ποιότητας μαλακτικό ρούχων, όπως το Lenor, προστατεύεις τα ρούχα σου και φροντίζεις να διατηρήσουν το σχήμα, το χρώμα και την υφή τους, ώστε να συνεχίσεις να τα απολαμβάνεις για πολύ καιρό. Yay! Έστω και 10% παραπάνω χρήση των ρούχων θα σήμαινε ότι εξοικονομούμε 3 εκατ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα και 150 εκατ. λίτρα νερό τον χρόνο, στην Ευρώπη. Μήπως να ξανασκεφτείς αν θα πετάξεις αυτό το μπλουζάκι; Επιπλέον, με το νέο μαλακτικό Lenor έχεις και απαλότητα φυτικής προέλευσης*, επιλέγοντας έτσι συνθέσεις που είναι πιο κοντά στη φύση και στα συστατικά της! 

  • Ψώνια με μέτρο: Βάλε στόχο να ψωνίσεις λιγότερα ρούχα απ’ όσα είχες στην αρχική σου λίστα. Ένα νέο μπλουζάκι χρειάζεται 2.600 λίτρα νερό για να φτιαχτεί, ενώ ένα jean παντελόνι χρειάζεται 11.000 λίτρα νερό. Απίστευτο;

  • Καινούργιο ή παλιό; Τα καινούργια ρούχα, μέχρι και την 8η πλύση απελευθερώνουν πολλές μικροΐνες. Από την 9η και μετά, παραμένουν στην ίδια κατάσταση για όλη τους τη ζωή. Φρόντισε να ανανεώνεις την γκαρνταρόμπα σου όσο πιο αραιά μπορείς, ώστε να μειώσεις της μικροΐνες που απελευθερώνονται.

3. Οι σύμμαχοι για μια πιο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ και με ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πέρα από τις μικρές πράξεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς, υπάρχουν και άλλες λύσεις που συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα!

 

  • Προϊόντα περιόδου: Η Always προστατεύει εξαιρετικά από διαρροές και σχετικούς ερεθισμούς αλλά παράλληλα προστατεύει και το περιβάλλον. Πώς; Στα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζεται, χρησιμοποιείται 100% ανανεώσιμη ενέργεια από αιολικά και ηλιακά πάρκα!  

  • Βρεφική προστασία: Συνεχίζοντας με την προσωπική φροντίδα, ήξερες ότι η παραγωγή των Pampers πραγματοποιείται με 100% ανανεώσιμη ενέργεια; Και κάτι ακόμα! Οι πάνες Pampers είναι κατασκευασμένες ώστε να προσφέρουν έως και 12 ώρες περιμετρικής προστασίας από τις διαρροές!

 

4. ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Τατελευταία 5 χρόνια, τα Pampers έχουν μειώσει τα υλικά συσκευασίας κατά 160 τόνους πανευρωπαϊκά. Επίσης, το Lenor διαθέτει και μπουκάλια που είναι 100% ανακυκλώσιμα (για τη βασική σειρά, εξαιρούνται το καπάκι και η ετικέτα).

 

Ανακάλυψε περισσότερα tips για όλα τα δωμάτια του σπιτιού και ξεκίνησε σήμερα να αλλάζεις τον κόσμο του αύριο!

 

*80% από τα συστατικά που συμβάλλουν στην απαλότητα του Lenor είναι φυτικής προέλευσης