Μαθαίνοντας να κάνουμε το social distancing τρόπο ζωής


Ευ Ζην
27/10/2020
Υιοθετούμε έναν τρόπο ζωής που προστατεύει εμάς και τους γύρω μας

Η νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους μήνες, έφερε με τη σειρά της νέες έννοιες που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Μία από αυτές είναι και η «κοινωνική αποστασιοποίηση» ή αλλιώς, το social distancing που συνιστούν οι ειδικοί -και το οποίο ήρθε για να αναδιαμορφώσει τον τρόπο ζωής αλλά και τις μεταξύ μας επαφές. Πρόκειται ουσιαστικά για τις κατευθύνσεις που έχουμε λάβει και οι οποίες συντονίζουν τη συνολική προσπάθεια που γίνεται, για να είμαστε όλοι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς την παρούσα περίοδο.

Μπορεί η κοινωνική αποστασιοποίηση να είναι ο βασικός κανόνας στον οποίο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας, ωστόσο για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει, χρειάζεται να γνωρίζουμε τους επιμέρους κανόνες που περιλαμβάνει και το πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε ομαλά το social distancing στην καθημερινότητά μας. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία σύντομη λίστα με όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε, για να ακολουθήσουμε έναν τρόπο ζωής, ο οποίος θα προστατεύει εμάς και τους γύρω μας.

Ο «χρυσός» κανόνας των δύο μέτρων

Παρότι την περίοδο που διανύουμε, το πιο ασφαλές είναι να αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, πολυσύχναστα μέρη και συγκεντρώσεις, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αρκεί να φροντίζουμε να κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τους διπλανούς μας και να φοράμε διαρκώς τη μάσκα μας. Επιπλέον, ενόσω βρισκόμαστε σε κάποιο κατάστημα ή κάποια υπηρεσία, ακολουθούμε πιστά τη σήμανση που οριοθετεί τον χώρο, δείχνοντας έτσι σεβασμό στον άνθρωπο που στέκεται μπροστά μας στην ουρά και το παράδειγμα σε εκείνον που στέκεται πίσω μας.

Μαθαίνοντας να κάνουμε το social distancing τρόπο ζωής 

Παραμένουμε κοινωνικοί και ασφαλείς

Είναι απόλυτα λογικό εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κατάστασης, να έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από τη συντροφιά των δικών μας ανθρώπων. Κανείς δεν μας εμποδίζει από το να τους συναντήσουμε, αρκεί να μην παραβλέπουμε τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προστασία μας. Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν ισχύει για τα πρόσωπα με τα οποία μένουμε στο ίδιο σπίτι αφού ερχόμαστε τακτικά και σε στενή επαφή μαζί τους, αλλά για τους κοντινούς φίλους, τους συγγενείς και τους συναδέλφους που υπάρχουν στον κοινωνικό μας περίγυρο, και είναι σημαντικό να την τηρούμε.

Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Την παρούσα περίοδο, η πιο ισχυρή «ασπίδα» προστασίας για τον οργανισμό μας είναι η μάσκα. Είναι ο μόνος τρόπος να πηγαίνουμε στο γραφείο, να μετακινούμαστε με τα μέσα μεταφοράς και να κάνουμε τα ψώνια μας, παραμένοντας ασφαλείς και κάνοντας μία προσπάθεια για το κοινό καλό. Ακολουθούμε τις οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί αναφορικά με τον σωστό τρόπο τοποθέτησης της μάσκας και προσέχουμε ώστε αυτή που θα επιλέξουμε, να καλύπτει την περιοχή της μύτης μέχρι και το πιγούνι μας.

Μαθαίνοντας να κάνουμε το social distancing τρόπο ζωής 

Ακολουθούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής

Έχει σημασία να καταλάβουμε πως όσο πιο προστατευτικοί είμαστε εμείς με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα προστατεύουμε και τους συνανθρώπους μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όσο κινούμαστε σε κοινόχρηστους χώρους, να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, απολυμαίνοντας τακτικά τα χέρια μας, καλύπτοντας με ένα χαρτομάντηλο το στόμα ή μύτη όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα που δεν μας ανήκουν ή είναι κοινόχρηστα. Έτσι κάνουμε μία προσωπική προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συνυπάρχουμε όλοι μαζί με σεβασμό και ασφάλεια.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως ακόμη και αν δεν ανήκουμε στις ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, είναι υποχρέωσή μας να ακολουθούμε μία στάση ζωής που μεριμνεί για το κοινό καλό και να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας. Περιορίζοντας τις μετακινήσεις και τις συναντήσεις μας, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα, για να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας.