Η σημασία του οδοντικού νήματος για την καλή στοματική υγιεινή


Ευ Ζην
29/10/2020
Η τεχνική που κάνει τη διαφορά στον καθαρισμό

Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή μας στοματική υγιεινή. Αν θέλουμε όμως να προσφέρουμε στα δόντια και το στόμα μας ολοκληρωμένη φροντίδα, τότε αξίζει να εντάξουμε στη ρουτίνα της στοματικής μας φροντίδας το οδοντικό νήμα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, φέρεται να ευνοεί τη στοματική μας υγιεινή και ένας από τους πιο σημαντικούς σχετίζεται με το ότι το βούρτσισμα μόνο του, δεν μπορεί να καθαρίζει όλες τις δυσπρόσιτες περιοχές των δοντιών, στις οποίες συσσωρεύεται η πλάκα. Αυτό ακριβώς όμως, μπορεί να κάνει το νήμα! Σε συνδυασμό με το καθημερινό βούρτσισμα, λοιπόν, η χρήση οδοντικού νήματος αποτρέπει τη δημιουργία οδοντικής πλάκας. Δεν κάνει όμως, μόνο αυτό.

Το οδοντικό νήμα απομακρύνει επίσης από τα δόντια βακτήρια που μπορούν να αποτελέσουν πηγές μόλυνσης, ενώ δύναται να αποτρέψει ασθένειες των ούλων -όπως η ουλίτιδα- μέσα από την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας. Όλα αυτά φυσικά, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Για εμάς, είναι σημαντικό και το γεγονός ότι το οδοντικό νήμα μπορεί να κάνει τα δόντια μας να δείχνουν ακόμα πιο καθαρά, απομακρύνοντας στη στιγμή υπολείμματα τροφών. Για αυτό ακριβώς αξίζει να το έχουμε μαζί μας κάθε στιγμή. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μπορούμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας έπειτα από κάθε γεύμα. Έχοντας όμως μαζί μας ένα οδοντικό νήμα, μπορούμε να νιώθουμε σίγουροι ότι τα δόντια μας θα είναι και θα δείχνουν περισσότερο καθαρά.

Η σημασία του οδοντικού νήματος για την καλή στοματική υγιεινή

Η τεχνική που κάνει τη διαφορά στην καθαριότητα των δοντιών

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να το χρησιμοποιούμε; Η διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών με οδοντικό νήμα είναι εύκολη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που καλό είναι να ακολουθούμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση οδοντικού νήματος, η κατάλληλη τεχνική μπορεί να κάνει τη διαφορά, δηλαδή να μας βοηθήσει να αφαιρέσουμε αποτελεσματικά τα υπολείμματα τροφών και την πλάκα που αρχίζει να σχηματίζεται ανάμεσα από τα δόντια. Έτσι, λοιπόν, θα την ακολουθήσουμε βήμα-βήμα.

Αρχικά, προτού χρησιμοποιήσουμε το νήμα, είναι σημαντικό να πλύνουμε καλά τα χέρια μας, ώστε να είναι πολύ καθαρά. Στη συνέχεια, θα κόψουμε ένα κομμάτι 45 περίπου εκατοστών από το νήμα. Δεν είναι πολύ, αν αναλογιστούμε ότι θα το χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τις περιοχές ανάμεσα από όλα τα δόντια. Αμέσως μετά, θα τυλίξουμε το μεγαλύτερο μέρος από το κομμάτι που κόψαμε στον δείκτη ή τον μεσαίο και μία μικρότερη ποσότητα νήματος στα δάκτυλα του άλλου μας χεριού. Να σημειώσουμε ότι καλό είναι να υπάρχουν περίπου τρία με πέντε εκατοστά νήματος ανάμεσα στα δάκτυλα του κάθε χεριού.

Αφού ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα, θα χρησιμοποιήσουμε το νήμα μας για να καθαρίσουμε τα δόντια. Είναι όμως σημαντικό να το κάνουμε απαλά ή ακόμη καλύτερα, να προμηθευτούμε με ένα κηρωμένο οδοντικό νήμα με υφή που είναι ανθεκτική στην τριβή για να μπορεί να γλιστρά εύκολα ανάμεσα στα δόντια και κάτω από την ουλοδοντική σχισμή, όπως το Essential Floss της Oral-B. Καθαρίζει όπου η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει και το κάνει, όσο απαλά χρειάζεται.

Για να καθαρίσουμε τα δόντια με το νήμα, θα κάνουμε απαλές κινήσεις ζιγκ ζαγκ από το ένα δόντι στο άλλο, ενώ καθαρίζοντας κάθε δόντι ξεχωριστά, είναι σημαντικό να αφήνουμε το νήμα να γλιστρά πάνω κάτω στο δόντι, φτάνοντας ακόμη και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ουσιαστικά, θα «αγκαλιάσουμε» κάθε δόντι με το Essential Floss της Oral-B και θα τραβήξουμε το νήμα απλά και προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω. Όλα αυτά χωρίς να ξεχάσουμε τα πίσω δόντια, τα οποία θεωρούνται τα πιο «δύσκολα» στο καθάρισμα.

Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να ξεπλύνουμε το στόμα καλά με ένα στοματικό διάλυμα, όπως το Oral-B Pro-Expert Professional Protection, αντί για σκέτο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσφέρουμε στα δόντια μας 24ωρη προστασία από την πλάκα, θα απομακρύνουμε τα βακτήρια, τις τροφές και την πλάκα που καθαρίσαμε με το νήμα και θα αισθανθούμε μία πιο έντονη αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο στόμα.

Η σημασία του οδοντικού νήματος για την καλή στοματική υγιεινή

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όσο πιο απαλά γίνεται το νήμα και στην περίπτωση που υποφέρουμε από κάποιο πρόβλημα στα δόντια, να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας. Αν δεν σε πείσαμε ακόμη για τη σημασία του οδοντικού νήματος για την καλή στοματική υγιεινή, να αναφέρουμε απλώς ότι η πλάκα ξεκινά να αναπτύσσεται στα δόντια μέσα σε 20 μόλις λεπτά από την κατανάλωση φαγητού. Το Essential Floss της Oral-B, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να βρίσκεται καθημερινά στις τσάντες ή τα νεσεσέρ μας!