Ένα Πάρκο Τσέπης στο Μεταξουργείο


Ευ Ζην
28/07/2021

To 2o «Πάρκο Τσέπης» είναι γεγονός! Η P&G μαζί με την Οργάνωση ΓΗ και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων παρέδωσαν το νέο πάρκο στο Μεταξουργείο.

Θέλουμε πολλές πράσινες γειτονιές

Η P&G οραματίστηκε να δημιουργήσει πράσινες γωνιές απέναντι στις γκρίζες πλευρές της πόλης και σιγά σιγά το όραμα αυτό γίνεται πραγματικότητα. Στο πλαίσιο λοιπόν του προγράμματος για πιο πράσινες και βιώσιμες πόλεις, το 2ο πάρκο τσέπης είναι έτοιμο και αποτελεί καταφύγιο ξεκούρασης, άσκησης και συνύπαρξης για μικρούς και μεγάλους. Η P&G μέσα από τη δύναμη των προϊόντων της (Ariel, Fairy και Always) στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά τη δημιουργία αυτών των πάρκων σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας πρασινίσουμε λοιπόν τις γειτονιές μας και ας μεταμορφώσουμε αναξιοποίητα οικόπεδα σε γωνιές δροσιάς για όλους μας!

Πάρκο Τσέπης στο Μεταξουργείο

Μια βόλτα στο «πράσινο» Μεταξουργείο

Η όαση λοιπόν που δημιούργησε στο Μεταξουργείο η P&G, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και το Δήμο Αθηναίων, είναι ένα πάρκο έκτασης 300 τ.μ. και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν περισσότερα από 340 φυτά, μεταξύ των οποίων, αρωματικά, αγρωστώδη, αναρριχώμενα, εδαφοκαλυπτικά, μεγάλοι θάμνοι και δέντρα ενώ στο κέντρο δεσπόζει η ελιά, δέντρο άρρηκτα συνυφασμένο με την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή και αυτού του πάρκου, όπως και του πάρκου τσέπης στο Παγκράτι, πραγματοποιήθηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το σύνολο των χωματουργικών εργασιών ανακυκλώθηκαν, ώστε υλικά, όπως για παράδειγμα οι πέτρες και τα χαλίκια, να αξιοποιηθούν ως χώρος αποστράγγισης νερού. Επίσης, η εξωτερική εισαγωγή γόνιμου εδάφους ήταν ελάχιστη, καθώς χρησιμοποιήθηκε κομπόστ φυτικής προέλευσης. Τέλος, έχοντας ως στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, ο φωτισμός του χώρου γίνεται με αυτόνομα φωτοβολταϊκά.

Πάρκο τσέπης με φυτά και δέντρα

Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Δήμος Αθηναίων. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Αστικά τοπία ξεχασμένα, εγκαταλελειμμένα, που είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, μετατρέπονται σε οάσεις πρασίνου και οξυγόνου, δίνοντας μια ένεση ζωής στις γειτονιές που βρίσκονται, μέσω της πλούσιας και γενναιόδωρης φύτευσης που διαθέτουν, με αστικό εξοπλισμό και με φωτισμό. Ό,τι δηλαδή χρειαζόμαστε για να συναντιόμαστε! Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα και να αποδείξουμε ότι η Αθήνα λίγο-λίγο, αλλάζει πολύ».