Πέντε ασκήσεις για να ξαναβρούμε τη φόρμα μας μετά τις γιορτές


Ευ Ζην
18/12/2019
Εύκολες, γρήγορες και μπορείς να τις πραγματοποιήσεις στο σαλόνι του σπιτιού σου!

Η περίοδος των γιορτών πέρασε… ανεπιστρεπτί και το μόνο που άφησε πίσω, είναι αναμνήσεις με γεύση ζάχαρη άχνη, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που κάποιος πρέπει επιτέλους να ξεστολίσει και μερικά παραπανίσια γραμμάρια στον καθένα μας. Κακά τα ψέματα, τα Χριστούγεννα είναι η χαρά κάθε καλοφαγά, αφού από σπίτι σε σπίτι και από γιορτή σε γιορτή, υπάρχουν αμέτρητοι… πειρασμοί που περιμένουν μέσα σε γυάλινες πιατέλες να τους δοκιμάσεις! Ακόμη κι αν αρνηθείς το κέρασμα την πρώτη φορά, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να συγκρατήσεις τον εαυτό σου όλες τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν.

Παρά τις ατασθαλίες που μπορεί να έκανες τις προηγούμενες ημέρες, με την έλευση του νέου χρόνου και την επιστροφή στην καθημερινότητα, ευκαιρία είναι να εμπλουτίσεις το πρόγραμμά σου με μερικές ασκήσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να ξαναβρείς γρήγορα τη φόρμα σου. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις συνδρομή στο γυμναστήριο, ούτε να εγκαταλείψεις τη ζεστασιά του σπιτιού σου, αφού οι ασκήσεις που έχουμε καταγράψει παρακάτω είναι τόσο εύκολες και απλές, που μπορείς να τις πραγματοποιήσεις απλά στο σαλόνι του σπιτιού σου.

Σκοινάκι όπως… παλιά

Για να πραγματοποιήσεις τη συγκεκριμένη άσκηση, θα χρειαστεί πρώτα να προμηθευτείς ένα σκοινάκι γυμναστικής ή ένα χοντρό σκοινί που θα εξυπηρετεί το ύψος σου. Η άσκηση παραμένει η ίδια με το παιχνίδι που κάποτε απολάμβανες στο σχολείο: Περιστρέφεις επανειλημμένα τις παλάμες σου, κάνοντας βόλτες το σκοινί γύρω από τον εαυτό σου, ενώ συγχρόνως πηδάς από πάνω του. Είναι μία από τις πιο βολικές ασκήσεις, αφενός γιατί το σκοινάκι είναι ένα οικονομικό όργανο γυμναστικής και αφετέρου γιατί αρκούν μόλις είκοσι λεπτά για να χάσεις 220 θερμίδες! Αν δεις πως τα καταφέρνεις με τη βασική άσκηση, μπορείς να τη δοκιμάσεις και σε παραλλαγές, όπως είναι το πήδημα σε ένα πόδι, τα άλματα με τα γόνατα ψηλά ή η διπλή στροφή του σκοινιού.

Burpee για όλο το σώμα

Πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες ασκήσεις και περιλαμβάνεται σε πολλά διαφορετικά προγράμματα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθάει όχι μόνο να «κάψουμε» θερμίδες αλλά να «χτίσουμε» και μυϊκή μάζα. Ξεκινάει από τη θέση squat, δηλαδή με γόνατα λυγισμένα και παλάμες ανοιχτές μπροστά από το σώμα να ακουμπάνε το πάτωμα. Στη συνέχεια τα πόδια πηγαίνουν προς τα πίσω, με το πάνω μέρος του σώματος να παραμένει σταθερά σε θέση κάμψης. Τα πόδια προσγειώνονται στις μύτες των δαχτύλων, το σώμα πραγματοποιεί μία κάμψη και έπειτα τα πόδια επανέρχονται στην αρχική θέση squat. Από αυτό το σημείο, κάνουμε ένα μεγάλο πήδημα (όσο το δυνατόν πιο ψηλά) και επιστρέφουμε πάλι στη θέση squat.

Πέντε ασκήσεις για να ξαναβρούμε τη φόρμα μας

Επιδαπέδιοι… ορειβάτες

Ή αλλιώς «Mountain climbers» ονομάζονται οι κοιλιακοί που περιγράφουμε παρακάτω και είναι μία από τις ευκολότερες και πιο διασκεδαστικές ασκήσεις εκγύμνασης της κοιλιακής χώρας. Θα ξεκινήσεις ξαπλώνοντας μπρούμυτα στο πάτωμα, απλώνοντας ευθεία τα χέρια σου και ακουμπώντας τα γόνατα στο έδαφος. Έπειτα περνάς στη θέση «σανίδα». Με άλλα λόγια, ακουμπάς στους αγκώνες σου (συγκεκριμένα τους πήχεις) στο πάτωμα ακριβώς κάτω από το στήθος και ανασηκώνεις τον κορμό σου, έχοντας τα πόδια τεντωμένα με τις μύτες σου σε φλεξ να ακουμπάνε το πάτωμα. Για να περάσεις στους κοιλιακούς, θα λυγίσεις το δεξί σου γόνατο και θα το φέρεις πάνω, στην κατεύθυνση του δεξιού σου χεριού, κρατώντας το αριστερό πόδι απόλυτα τεντωμένο, ώστε να μη χάσεις την ισορροπία σου. Όταν επιστρέψει το δεξί πόδι στην αρχική του θέση, συνεχίζεις με το αριστερό. Σκοπός την άσκησης, είναι να μιμηθείς τις κινήσεις ενός ορειβάτη. Αν μέχρι σήμερα δεν είχες ιδιαίτερη επαφή με τη φυσική άσκηση, ένα σετ με 10 έως 15 εναλλαγές, είναι ένας καλός αριθμός για να ξεκινήσεις.

Πλάγια kick για γυμνασμένους γλουτούς

Εξίσου εύκολη είναι και η άσκηση «Doggy Hydrant», όπως την αποκαλούν στο εξωτερικό, η οποία γυμνάζει με τον πιο ξεκούραστο τρόπο τους γλουτούς και τα πόδια μας. Ξεκινάς γονατιστή, ακουμπώντας τις παλάμες σου στο πάτωμα στην ίδια ευθεία με τους ώμους σου. Στη συνέχεια, ανασηκώνεις σταθερά, δυναμικά και κοφτά το αριστερό σου πόδι στο πλάι, σαν να το «ανοίγεις» και στο τέλος το επαναφέρεις στην αρχική του θέση. Επαναλαμβάνεις την ίδια κίνηση δεκαπέντε φορές και έπειτα κάνεις το ίδιο με το δεξί σου πόδι.

Glute Bridges για ακόμη μεγαλύτερη άνεση

Σε περίπτωση που οι γλουτοί είναι το σημείο εκείνο που σε ενδιαφέρει να εστιάσεις, τότε σου προτείνουμε μία ακόμη άσκηση, η οποία είναι ακόμη πιο εύκολη και άνετη. Ονομάζεται «glute bridge», αποκαλύπτοντας κατά κάποιον τρόπο και τη στάση «γέφυρα» που αποκτά το σώμα μας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Θα ξαπλώσεις ανάσκελα με τα γόνατα σε ευθεία θέση, ελαφρώς λυγισμένα και ανοιχτά. Σφίγγοντας τα ισχία, ανεβάζουμε χωρίς βιασύνη τη λεκάνη μας προς τα πάνω, προσπαθώντας να φέρουμε λεκάνη, στήθος, ώμους στην ίδια ευθεία. Παραμένουμε σε αυτό το σημείο, μετρώντας από μέσα μας για τρία δευτερόλεπτα και έπειτα κατεβαίνουμε.