Πέντε ασκήσεις για να αποκτήσεις εύκολα μια καλλίγραμμη σιλουέτα


Ευ Ζην
15/06/2020
Από τα βαθιά καθίσματα στη σανίδα

Ένα από τα πιο σημαντικά «μαθήματα» που πήραμε αυτή την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της οποίας μείναμε σπίτι, είναι ότι μπορούμε να φροντίσουμε τις σιλουέτες μας και εκτός γυμναστηρίων.

Αυτό ακριβώς θα κάνουμε και τώρα, λοιπόν, που το καλοκαίρι είναι εδώ και η ανάγκη να φροντίσουμε το σώμα μας είναι ακόμη πιο μεγάλη. Τα σπίτια μας μετατρέπονται σε γυμναστήρια και με τις πέντε εύκολες και ολιγόλεπτες ασκήσεις που ακολουθούν, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε το δυνατό και υγιές σώμα που επιθυμούμε, ακόμη και αν δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας.

1. Βαθιά καθίσματα για απόλυτη σύσφιξη

Μία εξαιρετικά εύκολη άσκηση για να δυναμώσουμε σημαντικά σημεία του σώματος, όπως οι μηροί και οι γλουτοί μας, είναι τα βαθιά καθίσματα. Για να την πραγματοποιήσουμε, λυγίζουμε τα γόνατα, χαμηλώνουμε τους γλουτούς σαν να θέλουμε να καθίσουμε σε μια καρέκλα και έπειτα, επανερχόμαστε στην αρχική μας θέση. Για να ανεβάσουμε λίγο το επίπεδο δυσκολίας, μπορούμε συγχρόνως να κρατάμε μπουκάλια με νερό ή βιβλία, εφόσον δεν διαθέτουμε τον ανάλογο εξοπλισμό -δηλαδή βαράκια.

Πέντε ασκήσεις για να αποκτήσεις εύκολα μια καλλίγραμμη σιλουέτα

2. Οι νοητοί κύκλοι που δυναμώνουν τον πυρήνα μας

Αν αναρωτιέσαι για ποιον λόγο η μέθοδος pilates έχει κερδίσει τόσους φανατικούς θαυμαστές σε κάθε άκρη του κόσμου, η εύκολη και εξαιρετικά δημοφιλής άσκηση που ακολουθεί, θα σου λύσει κάθε απορία. Πρόκειται για μία στάση που μας βοηθάει να δυναμώσουμε το κέντρο μας και συγχρόνως να τονώσουμε τα πόδια και την κοιλιά. Αρχικά, θα χρειαστεί να ξαπλώσουμε ανάσκελα και να λυγίσουμε ελαφρώς τα γόνατα. Απλώνουμε την αριστερή μας γάμπα στον αέρα και έχοντας το πόδι μας τεντωμένο, σχηματίζουμε με τη μύτη των δαχτύλων μας, νοητούς κύκλους στο αέρα. Την ίδια στιγμή, προσπαθούμε οι ώμοι και τα χέρια να εφάπτονται απόλυτα με τα πλαϊνά του κορμού μας και με το πάτωμα. Κάνουμε πέντε επαναλήψεις και έπειτα αλλάζουμε πόδι.

3. Εκτάσεις ποδιών κατά της κυτταρίτιδας

Μία από τις πιο επίμονες ατέλειες στο σώμα μας, είναι η κυτταρίτιδα. Ωστόσο, μπορούμε να δοκιμάσουμε την κλασική άσκηση με τις προβολές ποδιών, που μας βοηθά να γυμνάσουμε τους μηρούς και τους γλουτούς, για να μειώσουμε την όψη φλοιού «πορτοκαλιού» στα επίμαχα σημεία. Για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστεί να ξαπλώσουμε μπρούμυτα και να στηριχτούμε στις παλάμες και τα δάχτυλα των ποδιών. Χωρίς να λυγίσουμε τα γόνατά μας, σηκώνουμε το ένα από τα δύο πόδια, τόσο ώστε να έρθει σε παράλληλη ευθεία με το πάτωμα. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση για τρία δευτερόλεπτα και έπειτα, επαναφέρουμε το πόδι στην αρχική θέση. Επαναλαμβάνουμε δέκα με δεκαπέντε φορές από κάθε πλευρά και μετά, ξεκουραζόμαστε.

Πέντε ασκήσεις για να αποκτήσεις εύκολα μια καλλίγραμμη σιλουέτα

4. Σανίδα για έναν πιο σταθερό κορμό

Οι ασκήσεις οι οποίες με μία κίνηση μας επιτρέπουν να γυμνάζουμε όλο το σώμα, δεν είναι άδικα οι αγαπημένες μας. Μία από αυτές είναι και η κλασική «σανίδα», που δυναμώνει τους μυς της κοιλιάς, τη μέση και τους γοφούς, χαρίζοντάς μας έναν γερό και καλλίγραμμο κορμό. Για να την πραγματοποιήσουμε, ξαπλώνουμε μπρούμυτα, στηρίζοντας το σώμα στους πήχεις μας και δημιουργώντας μία γωνία, περίπου 90 μοιρών. Κρατάμε τους αγκώνες μας κολλητά στα πλαϊνά του κορμού και στο ύψος των ώμων. Σηκωνόμαστε ενώ μας στηρίζουν οι άκρες από τα δάχτυλα των ποδιών και σχηματίζουμε μία ευθεία που εκτείνεται από τους ώμους έως και τους αστραγάλους. Προσπαθούμε να μην σηκώνουμε τους γλουτούς μας και να παραμείνουμε σε αυτή τη στάση για όσα περισσότερα λεπτά μπορούμε, αναπνέοντας ρυθμικά. Τη στιγμή που θα αισθανθούμε ένα τρέμουλο, επαναφέρουμε το σώμα μας στην αρχική στάση.

Πέντε ασκήσεις για να αποκτήσεις εύκολα μια καλλίγραμμη σιλουέτα

5. Χιαστί άρσεις για ενδυνάμωση της πλάτης

Η πλάτη είναι το σημείο εκείνο που καθορίζει τη στάση του σώματός μας. Όσο πιο δυνατή είναι μία πλάτη, τόσο πιο σωστός είναι ο τρόπος με τον οποίο στεκόμαστε και περπατάμε. Ακριβώς αυτό κάνουν και οι χιαστί άρσεις, μία εύκολη άσκηση που γυμνάζει κάθε σημείο της πλάτης και ισιώνει τον κορμό. Για να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστεί να ξαπλώσουμε μπρούμυτα, με τα χέρια και τα πόδια απλωμένα μπροστά και πίσω μας αντίστοιχα. Σημαντικό είναι οι αντίχειρες των χεριών να «κοιτάνε» προς τα επάνω. Σηκώνουμε το αριστερό χέρι μαζί με το δεξί πόδι συγχρονισμένα -και σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών από το πάτωμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι και συνεχίζουμε με έξι ακόμη σετ.

Πέντε ασκήσεις για να αποκτήσεις εύκολα μια καλλίγραμμη σιλουέτα

Πέντε ασκήσεις αρκούν για να αποκτήσεις εύκολα μια περισσότερο καλλίγραμμη σιλουέτα. Προσπάθησε να βρίσκεις λίγο ελεύθερο χρόνο σε καθημερινή βάση για να τις πραγματοποιείς και θα δεις διαφορά στο σώμα σου. Σε κάθε περίπτωση, όποια από τις παραπάνω ασκήσεις αποφασίσεις να εντάξεις στις προπονήσεις σου, μην ξεχνάς πως ένα στρώμα γυμναστικής, θα σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι με μεγαλύτερη άνεση.