Πώς θα κάνεις τη γυμναστική στο σπίτι μέρος της νέας σου καθημερινότητας


Ευ Ζην
18/11/2020
Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις προπονήσεις εντός του σπιτιού

Το διάστημα που διανύουμε, κατά τη διάρκεια του οποίου καλούμαστε να μένουμε σπίτι, προστατεύοντας εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η καθημερινότητά μας είναι διαφορετική.

Με την τηλεργασία να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ημέρας μας και τις εξόδους μας να έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες, ο τρόπος ζωής μας τείνει να γίνει... ιδιαίτερα καθιστικός. Ειδικότερα εάν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και σύντομα ο καιρός δεν θα είναι πια «σύμμαχος» στους πρωινούς ή απογευματινούς περιπάτους μας, καλό θα ήταν να ανακαλύψουμε έγκαιρα τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να μείνουμε σε φόρμα, ακόμη και από το σπίτι.

Ακριβώς για αυτό, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε στις κινήσεις που θα μετατρέψουν το σαλόνι μας σε ένα «σπιτικό» γυμναστήριο και θα μας παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για να πραγματοποιούμε καθημερινά τις προπονήσεις μας, εν μέσω lockdown. Παρακάτω, λοιπόν, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα βήματα που αξίζει να ακολουθήσεις, για να ξεκινήσεις άμεσα ένα σπιτικό πρόγραμμα γυμναστικής.

Διαμόρφωσε έναν χώρο ευεξίας μέσα στο σπίτι

Για να μπεις δυναμικά σε ένα σπιτικό πρόγραμμα προπόνησης, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να διαμορφώσεις έναν ανάλογο χώρο μέσα στο σπίτι σου. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο να δεσμεύσεις ένα ολόκληρο δωμάτιο, αλλά να επιλέξεις ένα ευρύχωρο σημείο που θα σου επιτρέπει να πραγματοποιείς με άνεση τις ασκήσεις σου. Εάν διαθέτεις εξοπλισμό γυμναστικής, όπως βαράκια, στρώμα, μπάλα γυμναστικής ή λάστιχα, μπορείς να τα συγκεντρώσεις σε αυτό το σημείο, ώστε να μην τα ψάχνεις και χάνεις πολύτιμο χρόνο από τις ασκήσεις σου, όταν τα χρειάζεσαι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν διαθέτεις κάτι από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν αντικείμενα που ήδη έχεις στο σπίτι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ασκήσεις σου. Ακόμη και ένα μπουκάλι με νερό μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε βαράκι.

Πώς θα κάνεις τη γυμναστική στο σπίτι μέρος της νέας σου καθημερινότητας 

Απόκτησε έναν ψηφιακό «προπονητή» στο smartphone σου

Εφόσον θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των προπονήσεών σου και να παρακολουθείς την πρόοδό σου, είναι σημαντικό να αποκτήσεις τον δικό σου, ψηφιακό «προπονητή». Συγκεκριμένα, μπορείς να «κατεβάσεις» στο smartphone σου μία δωρεάν εφαρμογή, η οποία σύμφωνα με το ύψος, το βάρος, την ηλικία και τον τρόπο ζωής σου, θα δημιουργήσει για εσένα το ιδανικό πρόγραμμα γυμναστικής και θα θέσει τους μηνιαίους στόχους που θα καλείσαι να φτάνεις. Επιπλέον, θα σου παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της προπόνησής σου, ενώ θα σου δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιείς διαφορετικά είδη ασκήσεων, ανάλογα με το σημείο του σώματος που θα θέλεις να γυμνάζεις.

Πώς θα κάνεις τη γυμναστική στο σπίτι μέρος της νέας σου καθημερινότητας 

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα από την αρχή της εβδομάδας

Ένα «κόλπο» για να μην παραβλέπεις τις προπονήσεις σου και να αποκτήσεις μία αποτελεσματική ρουτίνα γυμναστικής, είναι να ορίζεις από την αρχή της εβδομάδας τις ημέρες και τις ώρες των προπονήσεών σου. Παρότι δεν υπάρχει κάποιος να σε δεσμεύει, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή, ώστε να έχεις το περιθώριο να προετοιμαστείς για την προπόνησή σου, όπως θα έκανες εάν πήγαινες στο γυμναστήριο. Σε κάθε περίπτωση, έχει σημασία να γνωρίζεις πως η πρωινή γυμναστική πριν την τηλεργασία, είναι ένας τρόπος να «απογειώσεις» φυσικά την παραγωγικότητά σου, να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια και να ξεκινήσεις με ακόμη καλύτερη διάθεση την ημέρα σου.

Ανακάλυψε διαφορετικά είδη προπόνησης

Η αλήθεια είναι πως όταν δεν μπορούμε να μοιραστούμε τις προπονήσεις μας με κάποιον ή δεν έχουμε δεσμευτεί με κάποιο κέντρο γυμναστικής, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε το ενδιαφέρον μας. Για να είσαι σίγουρη, λοιπόν, πως θα παραμείνεις συνεπής στο ραντεβού σου με τη γυμναστική, μπορείς να δοκιμάζεις κάθε εβδομάδα ή όποτε εσύ επιθυμείς, ένα διαφορετικό είδος προπόνησης. Στο διαδίκτυο και στο ψηφιακό κατάστημα εφαρμογών του κινητού σου, υπάρχουν αναρίθμητα online μαθήματα από έμπειρους instructors, ενώ το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να επιλέξεις το είδος γυμναστικής και το επίπεδο δυσκολίας που σου ταιριάζει καλύτερα. Yoga, pilates, αερόβια γυμναστική, tabata, ακόμη και zumba, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που θα κρατήσουν το σώμα σου σε άριστη φυσική κατάσταση.

Πώς θα κάνεις τη γυμναστική στο σπίτι μέρος της νέας σου καθημερινότητας 

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως ανεξάρτητα από την προπόνηση που σκοπεύεις να πραγματοποιήσεις, ένα ολιγόλεπτο «ζέσταμα» είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σου για να «ξυπνήσει», ενώ μερικές διατάσεις στο τέλος της προπόνησης, θα σε γλιτώσουν από κάποιο μυϊκό πόνο το αμέσως επόμενο πρωί.