Η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων


Ευ Ζην
10/05/2022

Στην αρχαιότητα θεωρούνταν οι πιο σημαντικοί από όλους τους αγώνες και η πιο σπουδαία θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του Ολύμπιου Δία! Στις μέρες μας, οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μια παγκόσμια γιορτή για την οποία οι αθλητές προετοιμάζονται χρόνια, ξεπερνώντας πολλές φορές μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια. Η κατάκτηση δε ενός Ολυμπιακού μεταλλίου αποτελεί για κάθε αθλητή την πιο μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση.

Παναθηναϊκό Στάδιο

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο


Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ.Τα πιο φημισμένα αρχαία αγωνίσματα ήταν η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, τα ιππικά αγωνίσματα και το πένταθλο. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων όλες οι πόλεις ήταν υποχρεωμένες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ενώ δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι Έλληνες άνδρες.

Έδρα της ΔΟΕ

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη ιστορία πραγματοποιήθηκε από τον Γάλλο βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 1896 και μετά οι Ολυμπιακοί αγώνες τελούνται κάθε 4 χρόνια, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων πολέμων και το 2020 που δεν έλαβαν χώρα λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το 1924 ξεκίνησαν επίσης οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες καθώς και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Η χώρα μας έχει τη χαρά να έχει διοργανώσει δύο φορές Ολυμπιακούς Αγώνες: τους πρώτους του 1896 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ελληνική και Ολυμπιακή Σημαία

Η γιορτή του αθλητισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα και για όσους δεν παρακολουθούν τα αθλήματα, έχει κάθε φορά η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό θέαμα, μέσα από το οποίο, η πόλη που φιλοξενεί τους εκάστοτε αγώνες, προσπαθεί να κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο την ιστορία της. Η μεγάλη αυτή γιορτή λαμβάνει χώρα την Παρασκευή πριν το πρώτο Σαββατοκύριακο των Αγώνων. Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της τελετής έναρξης είναι η Παρέλαση των Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι περισσότεροι συμμετέχοντες αθλητές μπαίνουν στο γήπεδο ανά χώρα. Η παρουσίαση των χωρών γίνεται σύμφωνα με το αλφάβητο της διοργανώτριας χώρας, με εξαίρεση τη χώρα μας που εισέρχεται πάντα πρώτη στο στάδιο και τη διοργανώτρια χώρα που εισέρχεται τελευταία.