Βάζουμε τον δικό μας σπόρο!

Βάζουμε τον δικό μας σπόρο!

H P&G και τα προϊόντα της στηρίζουν το WWF Ελλάς στο πρόγραμμα «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος».

Στόχος του προγράμματος του WWF Ελλάς; Η συλλογή σπόρων και η ανάπτυξη των φυτών που απαιτούνται για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων! Γιατί το πρόγραμμα αυτό θεωρείται σημαντικό; Επειδή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, οι ανάγκες για φυτευτικό υλικό δασικών ειδών που θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αναδασώσεις είναι τεράστιες! Μάθε περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα, αλλά και γιατί είναι εξίσου σημαντική και η δική σου συμμετοχή!

Τι είναι ακριβώς αυτό το πρόγραμμα και γιατί η συμμετοχή όλων μας είναι σημαντική;

Οι ανάγκες για φυτευτικό υλικό δασικών ειδών αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τεράστιες ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός και τα είδη που είναι αναγκαία για την πραγματοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων. Το WWF Ελλάς, με σκοπό να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με τη στήριξη της P&G, οργανώνει τα εξής:

• Υιοθετεί ένα από τα μεγαλύτερα δασικά φυτώρια της χώρας μας, το κρατικό δασικό φυτώριο του Δασαρχείου Πατρών, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό και προμηθεύοντας τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να αυξήσει ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή του.

• Συλλέγει τους κατάλληλους σπόρους από είδη όπως κυπαρίσσι, κουτσουπιά, αριά, μυρτιά, διάφορα είδη βελανιδιάς, άρκευθο κ.ά. σε περιοχές της Νοτίου Ελλάδας (ενδεικτικά Αττική, Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα), με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών προκειμένου να ενισχύσει τη διάθεση φυτικού υλικού.

• Ενεργοποιεί εθελοντές και εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και εθελοντικές εργασίες εκκοκκισμού και φροντίδας των φυτών στο κρατικό δασικό φυτώριο του Δασαρχείου Πατρών.

Βάλε κι εσύ τον δικό σου σπόρο!

Αν θες και εσύ να γίνεις εθελοντής στις δράσεις του WWF Ελλάς, συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής ΕΔΩ

Αξίζει να θυμόμαστε:

Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας πάνω από 450.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Μόνο το 2023 πάνω από 200.000 από αυτά έχουν καεί δύο ή και παραπάνω φορές τα τελευταία 20 χρόνια, που σημαίνει ότι πιθανώς θα χρειαστούν τεχνητή αποκατάσταση, δηλαδή αναδάσωση. Παράλληλα, είναι πλέον δεδομένο ότι η κλιματική κρίση οδηγεί σε περισσότερες, συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές, οι οποίες, από τη μία εμποδίζουν τη φυσική αναγέννηση των δασών, από την άλλη πλήττουν ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η παραπάνω αύξηση οδηγεί σε τεράστιες εκκλήσεις CO2 με παράλληλη μείωση μίας από τις κύριες αποθήκες του, που δεν είναι άλλη από τα δασικά οικοσυστήματα. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η τεχνητή αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων έχει πλέον κομβική σημασία, τόσο για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όσο και για τους διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και για το ίδιο το κράτος.

Ήξερες ότι;

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά στην αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων υποβαθμισμένων, από φυσικές καταστροφές, δασικών οικοσυστημάτων. Για την υλοποίησή του απαιτούνται 30 εκατ. φυτάρια που θα παραχθούν στα κρατικά δασικά φυτώρια της Δασικής Υπηρεσίας.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική! Η P&G στήριξε το πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών του WWF Ελλάς για την προδιαγεγραμμένη καύση στο νησί της Χίου, με στόχο τη διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης και την αύξηση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων απέναντι στις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην επιστημονική τεκμηρίωση πολλών σχετικών παραμέτρων, στην ανάδειξη των προϋποθέσεων εφαρμογής της μεθόδου και στην υιοθέτηση της προδιαγεγραμμένης καύσης ως σημαντικού εργαλείου πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα δεκάδων άλλων χωρών.

Μάθε περισσότερα εδώ.