Ανάλαφρα σνακ για να βρεις τη φόρμα σου μετά τις γιορτές


Σπίτι
17/01/2022

Αφήνοντας πίσω σου τα Χριστούγεννα, προσπαθείς να επανέλθεις στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και συγχρόνως, να προετοιμαστείς για τη νέα χρονιά. Συνεπώς, έχεις μπει ήδη στη διαδικασία να θέσεις τους στόχους σου για το 2022 και ένας από αυτούς, είναι η επιθυμία σου να βρεις ξανά τη φόρμα σου.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Μας ήταν δύσκολο να αντισταθούμε στα λαχταριστά γιορτινά γλυκά και τα εδέσματα των εορταστικών τραπεζιών. Με τον Ιανουάριο να αποτελεί, λοιπόν, διαχρονικά τον μήνα των νέων στόχων και της ανανέωσης, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να προσέξεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου, για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απομακρύνει τις τοξίνες με φυσικό τρόπο και να επαναφέρεις τη σιλουέτα σου εύκολα και γρήγορα.

Πώς θα τα καταφέρεις; Πίνοντας περισσότερο νερό, καταναλώνοντας πιο πολλά φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση και εντάσσοντας στη διατροφή σου γευστικά σνακ που θα σε κρατούν χορτάτη για περισσότερες ώρες, όπως αυτά που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω.

Κρεμώδες χούμους με αβοκάντο σε τραγανά πιτάκια ή ρολάκια μαρουλιού

Για να βρεις τη φόρμα σου μετά τις γιορτές, είναι σημαντικό να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τροφές χαμηλής ή μέτριας θερμιδικής αξίας, οι οποίες μπορούν να σου παρέχουν ένα αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης, χωρίς να χρειαστεί να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα φαγητού. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το χούμους, το δημοφιλές ανατολίτικο ντιπ από ρεβίθια, το οποίο περιλαμβάνει ένα ισχυρό σύμπλεγμα βιταμινών, ασβεστίου και φυτικών ινών; Εναλλακτικά, μπορείς να τολμήσεις μία πρωτότυπη συνταγή για χούμους από αβοκάντο, ώστε να «απογειώσεις» τη θρεπτική αξία, αλλά και τη γεύση του πιάτου σου. Για να πραγματοποιήσεις τη συνταγή για κρεμώδες χούμους με αβοκάντο, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 100 γρ. ρεβίθια
  • 1 αβοκάντο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 3 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αραβικές πίτες ή φύλλα μαρουλιού

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προετοιμάζοντας τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου, δηλαδή τα ρεβίθια, τα οποία θα βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και θα τα αφήσεις να μουλιάσουν για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί που τα ρεβίθια θα έχουν μαλακώσει αρκετά, θα τα σουρώσεις, θα τα βάλεις σε μία κατσαρόλα με νερό και θα τα βράσεις σε δυνατή φωτιά. Όσο τα ρεβίθια θα βράζουν, εσύ θα αφαιρείς τον αφρό που θα συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του νερού και σταδιακά, θα μειώνεις την ένταση της φωτιάς.

Όταν τα ρεβίθια θα είναι έτοιμα, θα τα σουρώσεις και θα τα βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ, όπου θα τα πολτοποιήσεις καλά, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή το μπλέντερ. Στη συνέχεια, θα κόψεις το αβοκάντο στη μέση, θα αφαιρέσεις προσεκτικά τη σάρκα με ένα κουτάλι και θα την προσθέσεις στο μπολ με τα πολτοποιημένα ρεβίθια. Θα προσθέσεις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ταχίνι, τον χυμό από λάιμ, το σκόρδο -το οποίο προηγουμένως θα έχεις πολτοποιήσει- και έπειτα, θα ανακατέψεις καλά τα υλικά σου, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν τη μορφή ενός αφράτου πουρέ.

Αφού ολοκληρώσεις τα παραπάνω βήματα, θα δοκιμάσεις λίγο από το χούμους και θα προσθέσεις την κατάλληλη ποσότητα από αλάτι και πιπέρι, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ταιριάζει στα γούστα σου. Μάλιστα, στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να καθαρίσεις τα σκεύη που θα έχεις χρησιμοποιήσει, καθώς αν ο πολτός από τα ρεβίθια και το αβοκάντο σκληρύνει, θα μετατραπεί σε ένα επίμονο υπόλειμμα, το οποίο δεν θα φύγει εύκολα από τα πιάτα σου. Εκτός, βέβαια, αν χρησιμοποιήσεις για το πλύσιμο των πιάτων το Fairy Ultra Original Υγρό, το οποίο διαθέτει μία ισχυρή συμπυκνωμένη σύνθεση που διαλύει τα λίπη στη στιγμή και προσφέρει εκθαμβωτική καθαριότητα στα σκεύη σου.

Στη συνέχεια, θα ετοιμάσεις τις αραβικές πίτες, τις οποίες θα ζεστάνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για ένα με δύο λεπτά. Αν επιθυμείς ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να τις αφήσεις λίγα λεπτά παραπάνω. Όταν οι πίτες θα έχουν ζεσταθεί επαρκώς, μπορείς να τις απολαύσεις με μία επικάλυψη από το σπιτικό χούμους που ετοίμασες. Εναλλακτικά, αν θέλεις να συνοδεύσεις με κάτι πιο ανάλαφρο το χούμους σου, μπορείς να το μετατρέψεις σε ντιπ για τα στικ από τα καρότα σου ή να δημιουργήσεις με αυτό νόστιμα ρολάκια με φύλλα μαρουλιού.

Κρεμώδες χούμους με αβοκάντο σε τραγανά πιτάκια

Γευστικά μπισκότα με μπανάνα, καρύδα, σοκολάτα και άρωμα πορτοκάλι

Αν νόμιζες πως θα χρειαζόταν να στερηθείς την απόλαυση ενός λαχταριστού γλυκού, την περίοδο μετά τις γιορτές, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη. Διότι υπάρχουν γλυκές συνταγές που είναι εύκολες, γρήγορες και σου παρέχουν ένα γευστικό, ελαφρύ αποτέλεσμα, ιδανικό για την παρούσα περίοδο. Ένα από αυτά τα γλυκά είναι τα μπισκότα από μπανάνα, καρύδα και άρωμα πορτοκαλιού, τα οποία μπορείς να απολαμβάνεις όλες τις ώρες της ημέρας, συνοδεύοντας τον πρωινό καφέ σου, ανακουφίζοντας τη λιγούρα που σε πιάνει ενώ είσαι στο γραφείο και κλείνοντας γευστικά το βράδυ σου. Για να τα πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

  • 300 γρ. μπανάνα
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 300 γρ. καρύδα τριμμένη
  • Χυμό ενός πορτοκαλιού

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή καθαρίζοντας τη μπανάνα και κόβοντάς τη σε ροδέλες. Έπειτα, θα τοποθετήσεις τις ροδέλες σε ένα μπολ, θα προσθέσεις την καρύδα, το χυμό πορτοκαλιού και την κουβερτούρα, την οποία θα έχεις τρίψει προηγουμένως. Θα φορέσεις ένα ζευγάρι γάντια και θα ανακατέψεις καλά τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε ένα ενιαίο, ομοιόμορφο μείγμα. Αμέσως μετά, θα προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 170°C.

Στη συνέχεια, θα αρχίσεις να κόβεις μικρά κομμάτια από το μείγμα και να τα πλάθεις σε μπαλάκια, πιέζοντάς τα λίγο με τις παλάμες σου (ώστε να παίρνουν το σχήμα ενός μπισκότου) και θα τα τοποθετήσεις σε ένα ταψί, το οποίο θα έχεις «ντύσει» με ένα κομμάτι λαδόκολλας. Καλό θα ήταν τα μπισκότα να έχουν μία απόσταση μεταξύ τους, καθώς κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα φουσκώσουν και θα μεγαλώσουν.

Θα τοποθετήσεις το ταψί στον φούρνο και θα ψήσεις τα μπισκότα σου για 15 λεπτά στους 170°C, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν τα μπισκότα θα αποκτήσουν μία χρυσαφένια απόχρωση, μπορείς να τα βγάλεις από τον φούρνο, να περιμένεις λίγα λεπτά να κρυώσουν και έπειτα, να τα απολαύσεις!

Μπισκότα σοκολάτας

Να θυμάσαι πως οι παραπάνω συνταγές είναι ενδεικτικές και μπορείς πάντα να τις τροποποιήσεις σύμφωνα με τα γευστικά σου γούστα. Όπως και να έχει, δεν χρειάζεται να στερηθείς κάτι την περίοδο που προσέχεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου, αρκεί να βρεις λαχταριστές συνταγές που ικανοποιούν τον ουρανίσκο σου, δεν σε επιβαρύνουν με συστατικά που δεν ωφελούν τον οργανισμό σου και σε κρατούν χορτάτη για περισσότερες ώρες.